Какво трябва да знаят бременните във връзка с пандемията от коронавирус?

Бременността е едно от най-щастливите събития в живота на една двойка. За жените това е моментът, в който изживяват буря от вълнения. Защото усещат, че съвсем скоро идва мигът, в който ще бъдат майки. А какво по-прекрасно от това!

Но през последните седмици радостта от бременността е съпроводена от закономерните опасения, свързани с COVID-19. След като медицинските специалисти алармираха, че хората с отслабена имунна система и съпътстващи заболявания са сред най-рисковите групи от заразяване и тежко протичане на заболяването, се появи логичният въпрос:

 

По-застрашени ли са бъдещите майки от заразяване?

С темата се занимават активно редица авторитетни институции по целия свят. Но тъй като конкретният вирус все още не е достатъчно изследван, към момента никой не се ангажира с напълно категорични становища. И все пак, наблюдението на данните, които постъпват от различни страни, показва някои тенденции.

Центърът за контрол над заболяванията и превенция (Centers for Desease Control and Prevention) към Здравния департамент на САЩ съобщава, че според данните, с които разполага, към момента се приема, че бременните не са изложени на по-голям риск от заразавяне с коронавируса, както и от по-високо ниво на смъртност, отколкото всички останали хора. Мнението се споделя и от Световната здравна организация (СЗО). Същата позиция застъпват и от Кралския колеж на акушерите и гинеколозите във Великобритания.

 

Промени

Очакванията на британските специалисти са, че болшинството от бременните жени биха изкарали евентуално заразяване в по-лека форма, както и останалите здрави хора. Т.е., че симптомите биха били сходни с тези на настинката или сезонния грип.

Същевременно, организациите, които следят развитието на пандемията и отражението й върху бременните, напомнят, че в организма на бъдещите майки настъпват промени, които биха могли да повишат риска от инфекции, включително такива на дихателните пътища.

 

Как да се предпазят бременните жени от COVID-19?

Световната здравна организация не дава допълнителни указания за предпазване от страна на бременните жени и препоръчва да се спазват мерките, които се отнасят до всички останали хора:

 

  1. Редовно измиване на ръцете с топла вода и сапун или почистване с дезинфектанти.
  2. Спазване на достатъчна дистанция между тях и останалите, за да се избегне рискът от заразяване по въздушно-капков път.
  3. Да се избягва докосването с ръце на очите, устата и носа.
  4. При излизане да се спазва респираторна хигиена, т.е. да се носят предпазни маски, които да покриват устата и носа.
  5. Да се избягват контакти с хора, за които се предполага, че има възможност да са преносители на коронавируса.
  6. Да се потърси лекарска помощ, ако се появят симптоми на вируса.

 

Може ли коронавирусната инфекция да се пренесе върху плода по време на бременността?

Това е друг важен въпрос, който притеснява бременните жени. Към момента се приема, че предаването на инфекцията се осъществява по въздушно-капков път, т.е. трябва да има близък контакт с преносител на вируса. Наблюденията на американските и британските специалисти са, че към момента няма данни за заразяване по време на бременност. Кралският колеж на акушерите и гинеколозите съобщава за докладвани два случая с подобни съмнения, но и двете бебета са се родили здрави. Според американските изследователи има случаи на бебета, дали положителен тест, но всички те са били заразени след раждането си. Така че до този момент може да се каже, че въпреки че подобна опасност съществува теоретично, няма доказан случай на пренасяне на заболяването по време на бременността от майката към плода.

 

Съществува ли опасност за менталното здраве на бъдещите майки по време на пандемията?

Дори и без извънредна ситуация, по време на бременността нивата на тревожност се повишават и това може да повиши риска от депресивни състояния. В условията на извънредно положение и ограничаване на социалните контакти и излизането, тази опасност се увеличава. Повишените нива на тревожност са свързани с няколко основни фактора:

 

– опасността от самия вирус;

– липсата на възможност за подкрепа по време на този труден период от страна на близките и приятелите;

– притесненията около възможното влошаване на финансовото състояние на домакинството.

 

Разбира се, към всичко това се прибавят и стандартните безпокойства за плода. В този смисъл медицинските специалисти, които наблюдават бременността, имат високата отговорност, доколкото е възможно, да се постараят да работят за намаляването на стреса при бъдещите майки.

 

Как ще се извършва наблюдението на бременността?

Независимо от наличието на пандемия, има задължителни и допълнителни изследвания, които трябва да бъдат направени на бременните. Такива са ултразвуковото установяване на вътрематочна бременност, ранният биохимичен скрининг, който се извършва между 11-13-а г.с., преглед на фетална морфология и т.н. В тази връзка Министерството на здравеопазването има изготвени специални препоръки, публикувани на сайта на институцията.

 

Важно!

Препоръките на министерството към бременните – при наличие на симптоми на коронавирус, без акушерски усложнения, да потърсят връзка със своя личен лекар първо по телефона.

 

Ако майката е заразена, може ли вирусът да се пренесе чрез кърмата?

Известно е, че майчината кърма e богата на различни полезни за бебето вещества и предпазва от редица болести. Но дали може да се предаде заразата към бебето, ако майката е заразена с коронавирус? От данните, получени дотук, няма доказан случай на подобно заразяване. Но същевременно от СDС уточняват, че на този етап изследваните кърмачки са твърде малко, за да се даде категоричен отговор.

 

Ако е установено, че майката има положителен резултат за COVID-19 и вземе решение да кърми детето си на гърда, американските учени препоръчват да се вземат предпазни мерки, като носене на маска и щателно измиване на ръцете. Ако се реши кърмата да бъде давана чрез шишенце, преди употреба то следва да е добре почистено и да не се докосва с неизмити ръце. След измиването за подсушаване на ръцете да се използва кърпа, която да не се употребява от други членове на семейството. Препоръката на медицинските специалисти е почистването на шишето и кърменето да стават с ръкавици. А ако това е възможно, храненето с шишенце да осъществява друг човек, който не е заразен. При установено наличие на COVID-19 при майката, е добре тя да се самоизолира в отделно помещение, за да намали риска от предаване на вируса на детето и другите членове на семейството.

Снимка: <a href=’https://www.freepik.com/photos/woman’>Woman photo created by benzoix – www.freepik.com</a>