Мелодията на живота

от Александра Велева

Сигурна съм, че сте чували за африканското племе, в което се смята, че денят на раждане не е рождената дата на човек, а моментът, в който майката е пожелала да има дете. Традицията повелява жената да се усамоти под някое дърво и да се заслуша, докато не чуе мелодия.
Тази мелодия се превръща в съществена част от живота на детето. С тази мелодия жената отива при мъжа, който е избрала за баща на детето си. С тази мелодия орисниците и цялото племе посрещат детето при раждането му. Тази мелодия го съпровожда през целия му живот. Тази мелодия го изпраща и на смъртния одър.
Замислих се, че децата също идват с мелодия.
Тази мелодия е съчинена от племето – нашето общество. Тази мелодия започва да съпътва семейството по пътя към мечтаното дете, увличайки със себе си много хора. Реално, отивайки на лекар, търсейки отговори, молейки се, споделяйки – всички ние пеем тази мелодия с различни хора. Моментът, в която я запеем заедно, е този, в който нещата започват да се случват.
Някои смятат, че чудото се случва, когато най-малко мислиш за това. Други, че трябва да подготвиш духа и тялото. Трети, че трябва да се помолиш на определени места и да направиш различни ритуали. Четвърти са реалисти и хора на фактите – следват препоръките и вярват в науката и нейните чудеса.
Но всички тези пътища водят в една и съща посока – първо да чуеш себе си и своето тяло, защото то ще е дом на още един човек, в който дом ще съжителствате заедно. За да откриете мелодията си, то и племето (обществото) трябва да Ви помогне – близки, приятели, партньор, лекари, колеги и др. Всички заедно трябва да сте на една вълна на мелодията, за да се получат нещата. Наречете го химия, но няма как нещата да се получат, ако нямате обща мелодия и общ начин на мислене.
И тук идва въпросът – Това изглежда толкова трудно… Как става? В един и същи момент толкова много хора да са направили съзнателния избор да свършат работата си добре, да бъдат на правилното място и в правилния момент, да е подготвен и духът, и тялото за това, както и чисто материалните предпоставки за всичко.

Това е един гениален баланс на мелодиите на различни хора и техния свободен избор.
Това е моментът, в който животът чува своята мелодия и решава да се включи в нея.
Това е моментът, в който пъзелът от различни хора и мелодии се е наредил в идеалния баланс и ние трябва да благодарим.
Да благодарим на племето(обществото), че е решило да повярва в една нова мелодия.