Витамин D

 

Този мастноразтворим витамин е открит през 1921 г. Установено е, че се съдържа в състава на масло от черен дроб на треска и се е използвал за лечение на рахит. Дълги години е проучвано само значението му за костите, участието в калциевия метаболизъм и лечението на костните заболявания –остеопороза, остеомалация и рахит, но в последните десетилетия се изследва значението на витамин D и за други заболявания, като захарен диабет, някои видове рак (на простатата, на дебелото черво, на гърдата и на яйчниците), заболявания на сърдечно-съдовата система, връзката му с имунната система, а напоследък се натрупаха много доказателства за отношението му към репродуктивната функция при жените и мъжете, както и за нормалното протичане на бременността и развитието на плода.

 

Какво представлява витамин D?

Всъщност “витамин D” са група от съединения със сходна химична структура. За човека най-голямо значение имат витамин D3 (холекалциферол) и витамин D2 (ергокалциферол). Според проучванията витамин D3 се усвоява по-добре от организма и е по-ефективен за лечение при установен дефицит на витамин D. Основните хранителни източници на витамин D3 са от животински произход – мазна риба, жълтък, мляко и твърдо сирене, а основните източници на витамин D2 са храните от растителен произход като овесени ядки, соеви продукти и гъби, особено отглеждани на UV светлина. Продават се и храни и напитки, обогатени с витамин D.

Въпреки всички тези източници, човешкият организъм си набавя с храната едва 10-20% от нужното му количество. Около 80-90% от необходимия ни витамин D синтезираме сами с помощта на кожата.

По тази причина той е и стероиден хормон. След като в кожата е станало преобразуването на превитамин D във витамин D, са необходими още няколко стъпки. В черния дроб витамин D се метаболизира до 25(ОН)витамин D. Това е метаболит, който е показател за цялостното количество на витамин D в организма и може да бъде изследван в кръвта при съмнение за дефицит. В бъбреците се образуват две форми – 1,25(ОН)витамин D (активната му форма) и 24,25(ОН)витамин D (смята се, че една от функциите на тази форма е да предпази организма от интоксикация с активната форма). Активният хормон участва в калциево-фосфорната обмяна и има редица благоприятни ефекти върху човешкото здраве. 1,25(ОН)витамин D също е лабораторен показател за оценка на статуса на витамин D в кръвта, но той има диагностична стойност в специфични случаи по преценка на ендокринолога.

Каква е ролята на витамин D за репродуктивната функция и нормалното протичане на бременността?

Като стероиден хормон той регулира експресията на голям брой гени в репродуктивните тъкани. Въпреки че към момента повечето данни и наблюдения за ролята му върху репродуктивните функции са основно от животински модели на изследвания, има много косвени доказателства за неговото значение. Предполага се, че витамин D играе важна роля особено в женската репродуктивна система. Доказано е, че рецепторът за витамин D (VDR) е разположен в няколко тъкани, включително имунната система, ендокринната система и репродуктивната система. В това отношение дефицитът на витамин D е свързан със субфертилитет, ендометриоза и синдром на поликистозни яйчници (PCOS), прееклампсия, преждевременно раждане, гестационен диабет бактериална вагиноза.

 

Физиологичната роля на витамин D в репродукцията на човека и стероидогенезата на яйчниците не е добре изяснена. Има няколко проучвания върху животни, които предполагат значението на витамин D за репродукцията. Изглежда, че витамин D предизвиква секреция на прогестерон, естрон и естрадиол в яйчниковите клетки независимо, а в случая на естрадиол – съвместно с друг хормон – инсулина.

 

Установена е и корелация между нивата на витамин D и антимюлеровия хормон (АМН), който е маркер за яйчниковия резерв. Наблюдава се сезонна промяна в серумния AMH (той е с 18% по-нисък през зимата, отколкото през лятото), която е в зависимост от промените в сезонните нива на серумния 25(OH)витамин D. Известно е също, че добавките с 1,25-дихидроксивитамин D3 са достатъчни за блокиране на сезонните промени както в нивата на 25(OH)витамин D, така и в нивата на AMH.

 

Също така е доказано, че витамин D повишава прогестерона, естрогена, естрона и инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1). Освен това 1,25-дихидроксивитамин D3 стимулира производството на естроген и прогестерон и в човешката плацента.

 

Някои проучвания показват, че ниското ниво на витамин D води до 75% намаление на плодовитостта на женските плъхове, респективно и с повишаване на вероятността от усложнения по време на бременността. Дефицитът на витамин D може да доведе и до хипоплазия на матката и нарушена фоликулогенеза. В това отношение витамин D модулира биосинтезата на естроген чрез поддържане на калциевата хомеостаза. В тези случаи стерилитетът е вторична последица от ниското ниво на калций, а не пряк резултат от нефункционалния VDR.

Съществуват обширни доказателства, които показват, че калцият е от съществено значение за мъжката репродуктивна система и участието му в сперматогенезата и подвижността на сперматозоидите. Според изследванията има положителна зависимост на серумните нива на 25(OH)D3 с подвижността на спермата. Мъжете с дефицит на витамин D (<10 ng/ml) имат не само намалена подвижност на сперматозоидите, но и по-малко морфологично нормални сперматозоиди.

 

Доказано е, че по време на бременност дефицитът на витамин D е свързан с повишени рискове от гестационен диабет, повтарящи се спонтанни аборти, прееклампсия, риск от преждевременно раждане и бебета, малки за гестационната си възраст. Витамин D е важен за нормалното вътреутробноразвитие на плода и за механизма на раждането. Жени с дефицит на витамин D (ниво на 25(OH)D3 <37,5 nmol /l), раждат почти четири пъти по-често чрез цезарово сечение, отколкото тези с 37,5 nmol/l или повече.

 

Витамин D и безплодие

Напоследък се обръща голямо внимание на ролята на витамин D в репродуктивните процеси и неговото значение за терапията при безплодие, дължащо се на синдром на поликистозни яйчници, ендометриоза, миома, мъжки инфертилитет, преждевременна недостатъчност на яйчниците, както и ролята му при ин витро процедурите (IVF). Всички тези взаимовръзки предстои да бъдат проучени и изследвани.

 

Кой има риск за дефицит на витамин D?

Данните от последните проучвания показват колко важен е статусът на витамин D за репродуктивната функция както при жените, така и при мъжете. Особено важно е да се подсигури адекватно ниво на витамин D преди планирана асистирана репродукция. По време на бременността и лактацията за организма на майката нормалното протичането на бременността и развитието на бебето е важно поддържането на адекватно количество витамин D.

 

При кърмачетата, особено тези, които са изключително кърмени, защото кърмата е бедна на витамин D, има риск от рахит. Другите рискови групи са възрастните хора, хората с тъмна кожа, както и всички, при които има нарушен синтез в кожата на витамин D3. Може да има и нарушения в резорбцията или недостатъчен прием с храната. Това се наблюдава например при болест на Крон, цьолиакия и други състояния свързани с малабсорбция. Риск от витамин D дефицит има при хората със затлъстяване, захарен диабет, остеопороза, хронично бъбречно или чернодробно заболяване, болните от саркоидоза, туберкулоза и лимфом. При прием на медикаменти като глюкокортикоиди, фенобарбитал и други.

 

Какви могат да бъдат симптомите на дефицит на витамин D?

Най-честите симптоми от страна на организма са: мускулна слабост, хронична умора, болки в мускулите, болки в костите, увеличено тегло, главоболие, депресия, тревожност, диария, констипация, намалена костна плътност, високо кръвно налягане и чести инфекции.

 

Какви са оптималните нива на витамин D?

Нивото на 25-хидроксивитамин D зависи от много фактори. Най-коректно би било да се направят популационни норми, но е доста трудоемко да се определят оптималните и дефицитните стойности на витамин D за всеки регион и обитаващото го население. Затова са приети условни стойности на витамин D, според които може да има дефицит, недостатъчност, оптимално ниво и ниво, при което се проявяват допълнителни и благоприятни ефекти върху здравето (при автоимунни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, някои видове карциноми, при репродуктивни нарушения) или т.нар. терапевтично ниво.

 

През 2012 г. Българското дружество по ендокринология (БДЕ) прави популационно проучване за нивото на витамин D (25(ОН)vitaminD) в България. Установяват, че нива над 50 nmol/L са достатъчни за добро костно здраве и нормални нива на паратиреоидния хормон. Според данните от него 75,8% от българите имат недостатъчност или дефицит на витамин D, като в гр. София е най-голям, а в градовете от Източна България най-малък. Жените имат по-често дефицит на витамин D от мъжете, а възрастта се оказва, че няма голямо значение.

 

Витамин D с мярка

Според някои последни проучвания системният прием на високи дози витамин D може да доведе до увреждане на бъбреците. А при прием на изключително високи дози без лекарско наблюдение може да настъпи интоксикация.

Трябва ли да приемате добавки с витамин D?

Важно е да приемаме храни, богати на витамин D, като и да се храним балансирано и пълноценно.

 

Краткотрайното (15 минути) ежедневно излагане на слънце без слой слънцезащитен крем с висок фактор през късната пролет, ранната есен и най-вече лятото ни помага да си набавим този важен хормон.

Дълготрайното излагане увеличава риска от рак на кожата и води до превръщането на preD3 в неактивни съединения, по този начин организмът се предпазва от интоксикация с витамин D.

 

Личното ми мнение е, че предвид честотата на дефицита и недостига му, след като се оптимизират диетата и излагането на слънчева светлина, има резон да се приемат допълнително в профилактична и максимално безопасна доза (600-800 IU/дн.) витамин D3, ако няма рискови фактори и/или симптоми на витамин D дефицит. Тогава е необходимо да се изследват нивата му и да се извърши консултация с лекар. Би било добре определянето на 25(ОН)витамин D да се включва в базовия панел с изследвания на двойката, на която предстои да се подложи на процедури за асистирана репродукция. Въпреки че към момента няма конкретни данни, че повишава успеваемостта на процедурите, има много косвени доказателства за благоприятния му ефект по отношение нивата на половите хормони, яйчниците, имплантацията на яйцеклетката и сперматогенезата. Освен това, адекватното му ниво е важно за периода на бременност и лактация.

Макар че последните проучвания сочат, че витамин D не намалява общата смъртност, въпреки благоприятните си ефекти за костите и риска от фрактури, метаболизма, протичането на бременността и репродуктивните функции, имунната система, сърдечно-съдовата система и онкогенезата, витамин D със сигурност подобрява качеството на живот.

 

Използвани източници:

  1. http://endo-bg.com/chestota-na-defitsit-nedostatachnost-i-dostatachnost-na-vitamin-d-v-balgarska-populatsiya-20-80-godini/
  2. https://reproductive-health-journal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12978-019-0769-7
  3. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-73742-3_10
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096007601630259X
  5. https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/4243-4251-Vitamin-D-and-reproduction.pdf
  6. https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/153/1/R29.xml
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3695598/#:~:text=Vitamin%20D%20and%20female%20reproductive,et%20al.%2C%202012).
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27228115/
  9. https://www.intechopen.com/books/a-critical-evaluation-of-vitamin-d-basic-overview/vitamin-d-and-female-reproduction

Снимка: <a href=’https://www.freepik.com/photos/woman’>Woman photo created by kroshka__nastya – www.freepik.com</a>