В рубриката ни МЛАДИТЕ В АРТ днес ви представяме д-р Джулия Даниел Димова. Тя е само на 27 години, родом от Шумен. В момента е лекар-специализант по Образна диагностика. Докторант към Медицински университет в София на тема „3 Тесла магнитен резонанс на тумори на аднекси“. Д-р Димова е член на БАР (Българска асоциация по рентгенология) и ESR (European Society of Radiology). В свободното си време се занимава с йога, обича да чете. Вдъхновение намира в изкуството и природата под всякаква форма.

 

 Д-р Димова, можете ли да ни разкажете защо избрахте лекарската професия?

Избрах лекарската професия, защото смятам, че смисълът на човешкия живот е в това да си добър и да помагаш на хората. Уважавам всяка професия, но в лекарската тази концепция е най-силно застъпена. Освен това, съм от лекарско семейство и както знаем децата често избират да тръгнат по стъпките на родителите си. Всъщност никога не съм имала други идеи за професия. Имах ясен план кога ще започнат уроците по химия и биология и къде ще кандидатствам. Така през есента на 2011 г. се озовах в Медицински университет – София.

 

 Какви са основните качества и ценности, които трябва да притежава един човек, за да стане лекар?

На първо място трябва да бъде състрадателен. Необходимо е един лекар да притежава способността да поставя чуждите нужди пред своите, без това да го напряга. Търпението е изключително ценно качество в лекарската професия – пациентите имат нужда да бъдат изслушани и да се почувстват разбрани. Търпение се изисква и през дългия период на обучение и всички изпити, през които трябва да премине човек, преди да се нарече лекар. След това е важно никога да не спираме да се развиваме – винаги да сме готови да научим още нещо. И не на последно място трябва да сме добри един към друг – това важи за всички хора!

 

Насочихте се към Образната диагностика. Защо? С какво Ви провокира точно тази специалност?

Образната диагностика е специалност, която тепърва се развива в България. Повечето хора я познават под името „Рентгенология“, което се е променило във връзка с разширяване на спектъра на методиките, които се използват за диагностициране на различни състояния. Привлече ме това, че тази специалност изисква обширни и разнообразни знания и е в помощ на почти всички останали специалности. В нея има нотка на творчество, тъй като всеки образен диагностик си изгражда собствен стил на описание. Винаги държи ума буден, кара те да мислиш и да се „ровиш“ за още информация. Освен това, има възможности за профилиране в редица тесни направления.

 

 Какво е мястото и ролята на образната диагностика при проблемното забременяване? Какво точно „виждате“? Колко е важна ролята на съвременната апаратура при диагностиката на различни проблеми на женското репродуктивно здраве? Случва ли се един лекар да „вижда“ един проблем, а друг – да не го види, или да диагностицира нещо друго?

Образните методи, в полза на репродуктивната медицина, се включват след преглед и клинична оценка от специалист акушер-гинеколог. Първостепенна роля имат все по-добрите ултразвукови апарати или познатите на всички ехографи. Ултразвукът е част от първичния преглед в кабинета на гинеколога, където започва процесът по оценка на репродуктивното здраве на жената. Предоставя ни ценна информация за състоянието на матката, маточната лигавица (ендометриум) и яйчниците. Ултразвукът е особено важен както за тяхната, така и за нашата работа.

 

Изследване

По данни на редица проучвания от цял свят, при 30-40% от жените причината за безплодие се крие в маточните тръби. Хистеросалпингографията (ХСГ) е образното изследване, което осигурява оптимално изобразяване на маточните тръби под рентгенов контрол посредством въвеждане на контрастно вещество през влагалището. Благодарение на него могат да бъдат установени различни състояния не само на маточните тръби, но и на самата матка.

 

Има ситуации, в които патологии, установени на някое от споменатите дотук изследвания, се нуждаят от доуточняване преди пристъпване към оперативно или друго лечение. В тези случаи се включваме ние с високоспециализираните образни методи – компютър томограф (КТ) и магнитен резонанс (МР). КТ намира по-широко приложение в онкогинекологията и не се предпочита при оценка на репродуктивното здраве. Това е сила на магнитния резонанс – модалност с много висока разделителна способност, при която липсва рентгеново лъчение. Благодарение на него можем да видим неща, скрити за останалите методи.

 

Причини за безплодие

Част от състоянията, нарушаващи репродуктивното здраве, за които магнитният резонанс е особено информативен, са: ендометриоза, аденомиоза, маточни миоми, формации с яйчников произход. Причините за безплодие обаче невинаги са в малкия таз. Хормоналният баланс играе съществена роля. Едно нерядко състояние, наречено хиперпролактинемия (високи нива на хормона пролактин в кръвта), може да се дължи на наличие на патология в самата хипофизна жлеза, локализирана в мозъка. Тук отново на помощ идва магнитният резонанс, чрез който с много голяма точност можем да установим и да оценим такива находки.

 

Ролята на съвременната апаратура е от особена важност. Опитът на лекаря е на първо място, но апаратът отговаря за качеството на образа, на който разчитаме. В живота може да се случи всичко, включително и различни специалисти да видят различни неща. Ето защо работата в екип е от огромно значение. Важно е да има комуникация между различните специалисти – да си помагаме, предоставяйки необходимата информация на всеки колега, участващ в лечението на конкретния пациент.

 

Колко е важна за Вас лично работата в екип?

Както казах по-горе – това може би е най-важното нещо. Колкото и добър да е човек в работата си, винаги е по-добър, когато работи в екип. Образната диагностика е специалност, в която участие имат не само лекари, но и лаборанти и медицински сестри. Когато екипът е една добре смазана машина за работа и всеки дава най-доброто от себе си, резултатите са налице.

 

Как съобщавате недобрите новини на пациентите?

Все още имам малък стаж в разговорите си с пациенти, но изводът, до който съм достигнала, е, че лекарят винаги трябва да излъчва спокойствие. При нашите изследвания обхващаме цели области от човешкото тяло и понякога е възможно да открием нещо, което не търсим – което не е било обект на изследването. Тези ситуации са може би най-деликатните, тъй като трябва да информираме човека за нещо, за което съвсем не е подготвен. Думите, с които си борави всеки лекар, са една от най-големите ценности в неговия арсенал. Подборът на положителни думи е важен за по-лесно възприемане на ситуацията – точно както Вие използвате думата „недобри“ вместо „лоши“ във въпроса си!

 

Защо избрахте да останете в България?

Защото смятам, че имам какво да науча от лекарите в България. Защото обичам семейството си и приятелите си и искам да бъда близо до тях. България има много добри лекари и е важно да ги пази и цени. Загубата на кадри, бягащи на Запад, е проблем, който вече оказва влияние върху системата. Разбирам колегите, които заминават, но силно вярвам, че има за какво да се борим тук и се надявам повече от тях също да повярват в това.

 

Откъде черпите най-много сили и вдъхновение, за да продължавате да работите това, което обичате?

Едно от най-големите ми вдъхновения е моят баща, който е лекар и работи тясно с хора с репродуктивни проблеми. Енергията, която влага в работата си, и начинът, по който го прави, са истинско вдъхновение, вярвам, не само за мен. Следвам правилото на Конфуций, което гласи: „Избери работата, която обичаш, и тогава няма да бъдеш принуден да работиш и един ден през живота си.“