Рубрика: Психологът говори

„Бързото“ поколение, психологията и бъдещето

Дани Торимацов е активен младеж на 22 години, студент по психология във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Освен студент по психология, Дани е участвал в над 15 европейски проекта по програмата „Еразъм +“, натрупвайки изключително ценен опит в работата с младежи.
Като всеки млад човек, Дани има мечти и цели, които иска да реализира в България, у дома. Затова решава и създава младежката организация „Младото поколение в действие“, чиято цел е да образова младите по един иновативен начин, така че всяко мнение да бъде чуто и разбрано, а не по стандартите на образованието в училище, което много от нас намират за неефективно. Нека ви представим малко повече за Дани, неговите цели и активности, както и смисъла на дейността в организацията.

Здравейте, мили читатели!
Моето име е Дани Торимацов, на 22 и студент по психология във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Също така съм основател и председател на Сдружение „Младото поколение в действие“, организация, която работи в сферата на образованието и работата с младежи.

Защо е важно менталното здраве?
Тази статия ще има за цел няколко основни точки и ще засегне интересни теми, като менталното здраве, развитието на юношите, предизвикателствата и възможностите пред тях, както и хипотетичното бъдеще. Всичко, което ще прочетете, е една гледна точка на младежки лидер, който работи активно в неправителствения сектор, където общува и се среща с младежи от цяла Европа.
Нека започнем с важността на менталното здраве и това как се поставят правилните основи на психиката, които са ключ към устойчивост както в личен, така и в професионален план. Темата за менталното здраве набира популярност в последните години, както в България, така и в Европа, а и света. Въпросът е защо?
Динамичното и забързано ежедневие създава много положителни емоции и преживявания, но в същото време образува стрес и напрежение, които са непознати в цялата човешка история. За един средностатистически младеж на 18 години е необходимо да се ориентира с какво иска да се занимава, как трябва да протече животът му, какво иска да постигне и още много други „въпросителни“ на толкова крехка възраст. А всичко това е предпоставка за отключване на редица потенциални ментални заболявания и проблеми в случай на т. нар. „неуспех“.
Точно поради тази причина е важно да поставим добри основи на нашата психика и така да изградим личността си, че тя да бъде адаптивна и стресоустойчива.

Забързаното ежедневие на 21-ви век
Завършвайки Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна с профил „История“, малко или много се запознах с развитието на човешката цивилизация и личността, която е в основата на обществото.
Преди 100 години са били необходими доста по-малко знания и умения, за да бъдеш „успешен“ в живота, преди 50 – други, а сега се появяват изключително много нови професии със стряскаща скорост, които изискват все повече гъвкавост и качества. И заради това, от историческа гледна точка, човечеството никога досега не е било толкова забързано, което само по себе си е предпоставка за повече стрес и съответно за повече проблеми.

Проблемите на младежите
Проблемите на младите хора са много и от различно естество. Един от основните проблеми, пред които са изправени, е „Решението“ – с какво точно искам да се занимавам и в каква посока да се развие животът ми. Като малки са ни питали какви искаме да станем, когато пораснем, и отговорът е изглеждал толкова далечен във времето, но ето че отговорът ни застига неподготвени.
Времето е ресурс, за който всяка личност смята, че е неограничен, но дали? Има прекалено много възможности и това създава едно „фалшиво“ спокойствие, което, комбинирано с характерното за тази възраст безвремие, прави доста трудно да се разреши този основен проблем. Какво може обаче да направи всеки един човек, който е изправен на кръстопът?

Ключът – социалната среда
Какво ще бъде бъдещето на една личност според психологията зависи от 2 основни фактора – генетиката и социалната среда. И поради невъзможността да се промени генетиката, за нас остава да се фокусираме върху социалния ни живот и да променим това, което не ни харесва, защото не зависи от друг, а от самите нас.
Именно тук идва мястото на организацията „Младото поколение в действие”, която създава възможно най-подходящата среда за развитие на един младеж на възраст между 14-28 години. Заобикаляйки се с амбициозни и будни хора, които искат повече от живота, всеки един може да почерпи вдъхновение и да направи така важната крачка да стане капитан на собствения си живот.
В комбинация с една от основните ни дейности – разработването и осъществяването на проекти по програмите „Еразъм +“ и „Европейския корпус за солидарност”, увеличаваме шансовете за развитие на всеки един наш член и даваме още една възможност за създаването на благоприятна среда за развитие. Всеки, който желае да разбере повече за програмите, може да потърси повече информация в официалните сайтове или да ае свърже с нас, за да му разкажем.

Организацията „Младото поколение в действие”
Няма как да не споменем повече за „Младото поколение в действие” – организацията, която променя човешки животи. Поне така я описват младите. Вече разказах за програмите, чрез които създаваме възможности за нашите членове и последователи, а сега е ред да представим и нашите събития.
Те се случват 2 пъти седмично, като едното е отворено за всеки желаещ, а другото е само за нашите членове. Събитията се провеждат по методите на неформалното образование и обучение, което е в основата и на европейските програми. Това, с което се различават нашите събития, е, че всеки един трябва да участва активно, а не да бъде просто наблюдател.

Иновативни методики
Освен събитията и проектите, които разработваме, друго, което прави уникално „Младото поколение в действие”, са иновативните методики, чрез които достигаме до младите. Например използваме платформата „Тик ток” за придобиване на популярност и вече имаме над 14 хиляди последователи там към днешна дата. Също така, много скоро предстои да представим своят YouTube канал, както и нашия сайт, където всеки от младежите ще може да достъпи повече информация на тема психология, личностно развитие, възможности и т.н. До всичко това нашите членове вече имат достъп през класната стая на Google, където редовно споделяме с тях ресурси за четене или гледане.

Последното, което мога да кажа за организацията, е, че е изградена и се поддържа изцяло от младежи, които са избрали да живеят в България, мечтаят да създадат семействата си тук и искат да отгледат децата си у дома. Защото навсякъде е хубаво, когато знаеш, че има хора, които мислят като теб, но най-хубаво е у дома.

Развитие или деградация?
Бързо развиващото се младо поколение може да попадне и в капана на собственото си Его. Какво искам да кажа с това?
Много се спекулира с това колко добре се отразява бързото израстване на днешните тийнейджъри и какво влияние ще окаже това в дългосрочен план. Също така как се изкарват младите Българи в публичното пространство като хора, които са наркозависими, пушачи, без ценностна система или като притежаващи огромен потенциал да променят играта, така както са искали нашите родители?
Разпадът на образователната система е неизбежен, все по-трудно учителите успяват да се справят с бунтарството на младите, но защо е така, оставям на вас да помислите. Искам да наблегна на друго. Дали младите се развиват или деградират, каква е тенденцията? Статискиката сочи, че имаме най-ниските резултати, що се касае до резултатите от зрелостните изпити след 12 клас, но в същото време наблюдаваме една определена група от младежи, които изумяват със способностите си, мисленето си и разбиват напълно представите ни за това какво е възможно, както и стереотипите за „младите в България“. Въпреки всичко, аз смятам, че всеки трябва на първо място да е отговорен за самия себе си, но да не забравя и че обществото се гради на някакви ценности и морал, които малко започват да избледняват.

Бъдещите „родители“
След всичко, което споделих с вас, възникват и въпросите: „А ние, младите, какви родители ще бъдем? Как ще се справим с всички предизвикателства, с които ни предстои да се сблъскаме? Колко от нас изобщо мислят за дете и го желаят?“. Въпроси, които всеки един бъдещ родител е добре да си зададе и да се замисли над тях, да прецени, да се вслуша. Защото, да, това е стъпка, която е част от естествения жизнен цикъл. Но кога сме готови за нещо толкова голямо и значимо, не бива да определя обществото, а индивидът, нали?
Нагласите относно това, колко младежи искат да станат родители, са отново в двете крайности – от това „Да, аз искам 3 деца“, до това, че изобщо не мислят върху тази тема и не желаят да споделят мнението си. Същевременно разбираемо, а толкова объркващо.

Последното, с което искам да оставя нашите читатели, е именно, колко всъщност един млад човек е подготвен да стане родител? И преди изобщо да говорим за това, колко от младите са в стабилна и дългосрочна връзка, която стои в основата на това да отгледаш дете?

В книгата, която пиша – „Психологията на бъдещето”, засягам голяма част от темите, които разгледахме тук, и силно се надявам хората да спрат за малко забързания си начин на живот, да помислят и да решат какво искат от живота, защото добрата новина е, че всичко в собствения ти живот зависи от самия теб.

Дани Валентинов Торимацов
dani.konsult98@gmail.com
0888339943

Адрес на организацията – бул. „Сливница“ 98, Switch co-working space, град Варна.