Рубрика: Нашите доктори

Д-р Даниел Ставрев е завършил езикова гимназия с френски език, след което медицина в Пловдив. Трето поколение потомствен лекар. „Просто знаех, че един ден ще започна да ходя на уроци по биология и химия, ще вляза медицина и нещата ще продължат естествения си ход.“ Акушер-гинеколог с фокус в областта на оперативната гинекология и ендоскопските операции. Специалист по репродуктивно здраве. Специализирал в един от най-големите лапароскопски институти в света – IRCAD. Твърдо вярва, че трябва да остане в България, защото, където и да отиде по света, без корените и нашата култура, няма да се чувства на своето място. Д-р Даниел Ставрев, един млад медик, който възражда смисъла на думата „лекар“ в XXI-ви век, е част от структурата на болница „Селена“ в Пловдив. Кабинетът му се разпознава по постоянната дълга опашка пред него. Той е един от малкото лекари в България, за които обратната връзка от пациентите е еднопосочна и единодушна. Който и да се срещне с него, си тръгва доволен, и по-важното – спокоен.

Признание
„Мина една година от деня, в който разбрах, че очаквам първата си и така дългоочаквана рожба. Казвам дългоочаквана, защото минах през път, който не беше лесен по пътя към моето дете, докато не срещнах Д-р Даниел Ставрев! Той сбъдна нашата мечта! Д-р Ставрев, каквото и да напиша, каквото и да кажа, ще бъде нищожно малко. За мен Вие сте единствен! Единствен!!! Уникален специалист, всеотдаен Лекар, добър и прекрасен Човек с главно „Ч“! Щастлива съм, че в България останаха добри лекари като Вас! Вие сбъдвате мечти! Вие сбъднахте и нашата мечта! Прекланям се пред Вашия професионализъм в най-благородната професия! Вие бяхте нашият ангел, нашата надежда, нашето рамо през тези 9 месеца. Благодарим Ви за всичко! Винаги сте в нашите молитви! Истински Ви обичаме, Докторе! Бог да ви закриля!“, споделя Николета Талева-Янева в професионалната страница на д-р Даниел Ставрев в социалната мрежа.

Д-р Ставрев, кои са най-честите причини за стерилитет, с които се сблъсквате в ежедневната си практика?
Причините за липса на бременност обикновено са разделени поравно между мъжете и жените. Обикновено, когато дойде двойка с проблем със зачеването, ние първо правим спермограма на мъжа. Това е много бързо неинвазивно изследване, което същевременно е изключително информативно. Ако там няма проблеми, преминаваме към изследванията на жената. Най-честите причини са различни възпалителни заболявания, които повлияват женските полови органи и цялата репродуктивна система. Могат да бъдат предишни оперативни интервенции върху яйчниците или гинекологични оперативни интервенции, ендометриоза, поликистозни яйчници, липса на овулация.
Днес ендометриозата се среща много по-често, отколкото си мислим. А това е едно много мъчително заболяване. Най-честите симптоми са болката и стерилитетът. Има жени, които имат почти непрекъснати болки през целия месец, а не само в периода на месечния цикъл. Заболяването е изключително трудно за диагностициране. Често не се вижда на ехограф, въпреки че дълбоката ендометриоза може да засегне тазовите органи, като пикочен мехур, ректума или червата, и да причини много силна болка.
При поликистозните яйчници проблемът се крие в липсата на овулация, но този казус е напълно преодолим с лечение.

Каква е ролята на възрастта на жената за зачеването?
Възрастта е ключов фактор за възможността за зачеване. Колкото повече остарява жената, толкова по-бързо намалява яйчниковият резерв. Съвсем различен е разговорът, който се води с жена с проблем със забременяването на 25 години, с такава на 35, а още повече – над 42 години. Когато жената е на 25 години, имаме възможност да опитваме да бъдем възможно най-неинвазивни в лечението, но нещата не стоят така, когато една жена е на над 40 години.

През какви процедури преминават двойките с репродуктивни проблеми в процеса след първия преглед?
Първоначално трябва да се изясни защо не се случва забременяването. Трябва да се направят различни изследвания, като се започва с хормонални изследвания. Трябва да се мине през гинекологичен преглед, за да се види как изглеждат матката и яйчниците, да се измери дебелината на лигавицата, да определим дали жената има овулация. След това се прави пълен хормонален статус, изследва се инсулинова резистентност. Междувременно се прави спермограма на мъжа. Необходимо е да се прегледат и маточните тръби на жената, за да се изключи обструкция там.

Каква е успеваемостта от инвитро процедурите и от какви фактори зависи?
Най-значимият фактор за успеваемостта е възрастта. В много голям процент при по-младите жени инвитрото е успешно. Респективно с напредване на възрастта, тази успеваемост намалява.
При по-възрастните жени успеваемостта зависи и от това дали се използват донорски или собствени яйцеклетки, тъй като с възрастта се нарушава и качеството на яйцеклетките. И като стана въпрос за донорски яйцеклетки, тук е мястото да призова всички, които искат да направят нещо добро, да дарят репродуктивен материал. За много двойки донорският материал е единственият път към родителството. В болница „Селена“ списъкът на пациенти, чакащи своя ангел дарител, е огромен.

Има ли особености при износването на плода, когато зачеването е инвитро, и хормоналната терапия оказва ли влияние върху бебето?
Не, няма разлика между бременността инвитро и бременността при естественото зачеване. Много често при по-младите жени инвитро опитите са на естествен цикъл, което позволява те да не приемат почти никаква хормонална терапия.

Как да се профилактират жените от ранна възраст, за да избегнат репродуктивни проблеми, и кога трябва да започне профилактиката?
С половото съзряване и първите полови контакти, е много важно момичетата да се пазят от инфекции. Някои инфекции преминават безсимптомно, като например хламидията, но увреждат маточните тръби и половите органи. Инфекцията след това може да бъде излекувана, но пораженията от нея остават. В този смисъл грижата за половата хигиена е от съществено значение. След навършването на 21-22 години, жените трябва да посещават регулярно гинеколог за профилактични изследвания, а при някакви оплаквания – това посещение трябва да се случи веднага.

Янина, Тенчо и малката Тея
Четири години борба. Неуспешен инвитро опит в Турция. Смяна на турската клиника и още един неуспешен опит. Бременност от третия път. И момченце, изгубено в 17-а седмица. С такава история идват в кабинета на д-р Даниел Ставрев Янина и Тенчо през 2020 г. Още първият инвитро опит даде успешна бременност. И всичко беше наред до 26-а седмица, когато малката Тея реши, че е нетърпелива да се запознае с външния свят. На 28 май малкият бъдещ борец се роди с тегло едва 860 грама.
Превъзходният екип на болница „Селена“ са едно цяло, което случва чудесата заедно. Да, те – чудесата, не се случват без време, като в приказките, защото в реалността вълшебството има лимити. Затова 3 месеца и 11 дни екипът на интензивния неонатологичен сектор се бори, за да запази живота, който д-р Ставрев започнал. Време, което изцедило много енергия от Янина и Енчо и припомни за пореден път колко крехко нещо е животът и колко силно трябва да го пазим.
Семейството е сигурно, че биха минали отново през трудностите, за да имат и второ дете. Но вече са уверени кой за тях е най-прекият път. Инвитрото дава шанс и в България се справяме отлично!

Чудото на живота има специални знаци
Работното ежедневие на д-р Даниел Ставрев е изпъстрено с истории. Интересни, различни, магични, понякога дори нелогични. Но животът просто се случва, докато ние размишляваме над него.
Съвпадение или знак от съдбата получиха две жени на 23 август, когато в болница „Селена“ се родиха две поредни бебета с еднакви имена, чиито майки също носят едни и същи наименования.
Точно в 10.21 ч. се роди бебе Стефан на мама Петя Карова. Час по-късно – в 11.23 ч., дойде и Стефани на мама Петя Ангелова. Двете жени нямат нищо общо помежду си… освен собствените имена, датата и мястото на раждане и еднаквите имената на децата си, както и лекаря – д-р Даниел Ставрев. Едната Петя е от Пловдив, а другата – от Хасково. И докато не разбрали за съвпадението от екипа на болницата, дори не подозирали една за друга.
Малкият Стефан е кръстен на дядото по бащина линия. А датата Петя избрала, защото смятала, че е последният ден под знака на зодия Лъв. По-късно разбрала, че всъщност е Дева, но терминът не позволил по-ранно раждане. „Д-р Ставрев беше на разположение по всяко време за всичките ми въпроси по време на бременността, дори и най-тривиалните. Съобразяваше се с всичките ми желания, за да се чувствам спокойна. Затова, когато ми каза, че е против Стефан да се роди по-рано, за да попадне в периода на желаната от мен зодия, му се доверих безрезервно“, споделя Петя. „Още повече, че двете чертички дойдоха веднага след консултация и дадените препоръки за по-бързо случване на бременността, което направи доверието ми към него безрезервно от първия момент“, добавя тя.
Стефани пък е кръстена на двете баби – Светлана и Снежана. А за съвпадението двете жени смятат, че тепърва ще се разбере дали съдбата има и следващи планове за двете деца.

Животът е безценен!
Въпросът „Колко струва животът?“ има само един отговор: „Безценен е!“. Макар да го знаем някъде вътре в нас, може би имаме нужда да ни се напомня понякога.
Затова днес ще ви разкажем историята на Кристияна. Можем да спрем само до това изречение… защото историята е, че Криси има история. Въпреки обстоятелствата и хората, които не са повярвали в нея.
Марина била бременна в 22-ра гестационна седмица, когато наблюдаващият бременността й лекар установил пролабирал околоплоден мехур. Младата жена била насочена към една от големите болници в Пловдив, където лекарите констатирали, че бременността няма шанс и трябва да бъде прекъсната. Буквално преди процедурата вече хоспитализираната Марина и съпругът й се доверили на любовта към живота и искричката на надеждата запалила желанието им да опитат… още малко. Да потърсят още някого. Да се уверят, че наистина няма шанс за нероденото им дете. Защото не можеш да създадеш живот и просто така да го пуснеш да си отиде.
Така стигнали до „Селена“ и д-р Даниел Ставрев, който им предложил да опитат да спасят заедно тази бременност. „Трябваше ни само малко надежда, за да се вкопчим в нея и да продължим да се борим за детето си. Тази безценна надежда ни даде д-р Ставрев, две изречения, които промениха живота ни“, разказва бащата на Криси – Калин.
Марина беше хоспитализирана в болница „Селена“ в продължение на три седмици. Всеки ден е малка борба, но всеки ден престой на бебето в утробата, го доближава до шанса за живот. След втората седмица обаче мехурът на Марина се спукал окончателно и седмица по-късно Криси се родила оперативно въпреки ранната гестационна седмица.
С тегло едва 700 грама, борбата за живота й се преместил в интензивния неонатологичен сектор на „Селена“. И продължил 106 дни. Неуморна, тежка борба, водена от неонатолозите.
Онези вълшебни хора с мисия да се грижат за най-крехкото – живота на новородените. Тази история припомня, че животът е дар, който трябва да се пази с всички сили! В който трябва да се вярва! А ако тази вяра се пропука – да намериш правилния човек, който да ти даде кураж и помощ.

Любопитно
През последната година актрисите Радина Кърджилова и Радина Думанян избраха за свой лекар д-р Даниел Ставрев. Те пътуваха разстоянието до Пловдив за всеки преглед и за раждането на малките Йоан и Рая. През 2022 г. д-р Ставрев ще вземе участие в престижната конференция TedxBurgas, където ще говори за темата, към която има особен интерес и развива компетенцията си – ендометриозата.