Мария Георгиева е основател и председател на фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”. Маркетинг човек по образование, но лечител по душа. Водена от хуманитарния си инстинкт, през 2011 г. започва да изучава класическа хомеопатия, а през 2014-2015 г. преминава двугодишен курс по медицина към НСА – София. Самата тя е диагностицирана с ендометриоза още на 16-годишна възраст, затова казва, че мисията й е да помага на жените с ендометриоза, както и да изгражда по-висока култура относно женското здраве като цяло. Вярва, че всичко научено по пътя трябва да се споделя с другите, затова посвещава огромна част от времето си да помага на жените с ендометриоза и репродуктивни проблеми. Интересите са й в областна на холистичната медицина, и вярва, че индивидуалния подход към тялото е това, което прави разлика за всеки човек.

 

Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” е създадена през януари 2019 г. с основна цел изграждане и формиране на устойчива здравна култура относно заболяването ендометриоза и репродуктивното здраве като цяло. От 2020 г. фондацията е част от World Endometriosis Organizations (WEO), с които се изгражда дългосрочно сътрудничество с цел обмен на новини в областта, касаещи както пациентите, така и медицинските среди, особено в частта проучвания, нови методи за лечение и медикаменти.

Холистичен подход към ендометриозата

 

от Мария Георгиева

 

Представете си ендометриозата, като случайно попаднали в градина семена на плевели, които се разрастват с времето. Това е състояние, в което подобни на ендометриума клетки се разпространяват извън матката, причинявайки хронично възпаление и сраствания. Всеизвестен факт е, че ендометриумът обикновено расте и се оформя вътре в матката. Той представлява тъкан, наситена с хранителни вещества, създадена да храни и поддържа оплодената яйцеклетка. Също така от него започва образуването на плацента, която предпазва бебето. По неизвестни причини тези ендометриални клетки мигрират на други места в тялото, оформяйки ендометриозни лезии, които са още познати и като ендометриозни импланти. Подобни огнища могат да се открият не само по репродуктивните органи, но и в областта на дебело черво, пикочен мехур, дори бял дроб.

 

Всеки месец лигавицата на матката се променя под въздействието на хормоналните промени в тялото на жената. Същото се случва и с ендометриозните огнища навсякъде, където те се намират. Те се активизират по същия начин, както и ендометриума. Колкото повече времето напредва, тези т.нар. ендометриозни импланти водят до хронично възпаление и формират сраствания, както и кисти. Отделно, ендометриозните клетки причиняват ненормалнен имунен отговор, което пък от своя страна отново води до нови хронични възпаления и сраствания.

 

Ендометриозата е хоромонозависимо състояние. Често жените, които страдат от ендометриоза, имат естрогенова доминантност и тялото им не може да извежда естрогена навън по правилния начин. Това до голяма степен е свързано и със здравето на черния дроб, който отговаря за фаза 1 и 2 на детоксикацията.

Кои симптоми алармират за възможна ендометриоза?

 • Силна болка, която не се влияе от прием на стандартни обезболяващи медикаменти
 • Болка, която трае през цялото време на менструалния цикъл
 • Болка преди идване на менструалния цикъл и такава, която продължава и след него
 • Болка съсредоточена не само в областта на матката, но и в областта на яйчници, кръст, може да отива към единия крак или двата крака
 • Болката е постоянна, остра, пронизваща и няма характер на маточна контракция, може да се засили с кървенето
 • Много обилен менструален цикъл, в който се налага да сменяте често санитарни материали
 • Много дълъг менструален цикъл – повече от 10 дни
 • Нередовен менструален цикъл
 • Повръщане и диария преди и повреме на менструален цикъл
 • Зацапване преди и след менструален цикъл
 • Болка по време на изхождане по малка и/или голяма нужда (особено отчетливи по време на цикъл)
 • Редуване на запек с диария по време на цикъл
 • Чувствително подуване на корема и болки в червата през цялото време на менструалния цикъл
 • Умора, която не се влияе от сезоните и часовете сън
 • Повишена температура по време на цикъл

Важна статистика за ендометриозата:

 • ​Ендометриозата може да засегне всяка една жена – без значение расата, възръстта, социалния статус, и няма значение дали е раждала или не;

 • Ендометриозата е една от най-честите причини за стерилитет при жената;

 • Възможно е болестта да протече безсимптомно и скрито, но в повечето случаи има ясни сигнали, като силна болка по време на цикъл, нередовен цикъл, кисти;

 • Понякога са нужни между 5 и 10 години за да се определи диагнозата ендометриоза.

Защо отнема толкова време да бъде дигностицирана?

​В днешни дни златен стандарт в диагностицирането на енодметриоза си остава хирургията – отворена операция или лапароскопия. Може би и за това отнема дълго време тя да бъде установена, защото не всеки ден всяка жена се решава да се подложи на инвазивен метод за установяване на проблемите й. Най-често се пристъпва към операция, тогава когато има ясна симптоматика – шоколадови кисти, проблеми с цикъла и овулацията, а подобни проблеми вече сигнализират за напреднал стадий на ендометриоза. Ето защо много автори говорят а болестта, като я наричат тихият нашественик, тъй като в началните фази на ендометриоза почти няма симптоми. Често се поставят и грешни диагнози, тъй като симптоматиката в началото може да бъде подвеждаща.

​​

Преди две години се заговори за кръвен тест, който има за цел да определи наличието на ендометриоза, както в начален стадий, така и да се проследи евентуален рецидив при жени с поставена диагноза.

Т.нар. EndoDTect® следи нивата на определени биомаркери в кръвта и определено може да се окаже революционен метод в скрининга на ендометриоза.

Конвенционалната медицина все още не е установила оптималното лечение на ендометриоза, и предимно се цели в облекчаване на симптомите. Болката се тушира с нестероидни противовъзпалителни лекарства, от които невинаги има ефект, а отстраняването на ендоимплантите и кистите обикновено се случва чрез хирургична намеса, след която идва и хормоналната терапия. Честата употреба на нестероидни противовъзпалителни лекраства, обаче, в дългосрочен план води до промени в лигавицата на червата и може да причини сериозни щети, като например язви и кървене. Хормоналната терапия с контрацептиви и прогестини и GnRH антагонисти наистина облекчава симптомите на болка, но им своите странични ефекти в кратък и дългосрочен план и не лекува проблема из основи. Чрез лапароскопия, която премахва кисти, ендоимпланти и сраствания могат да се облекчат симптомите за около 1-2 години, като след този период обикновено повечето симптоми се завръщат, а и трябва да имаме предвид, че самата оперативна процедура формира нови сраствания. Хистеректомията (отстраняване на матката) е често препоръчвана при напреднал стадий на ендометриоза и/или аденомиоза, но не е решение за жени във фертилна възраст, които искат да имат деца.

Ендометриозата и репродукция

​Наред с болката и емоционалния дискофморт, много често ендометриозата има негативно въздействие и върху репродуктивните органи. Световната статистика сочи, че между 30% и 50% от жените с репродуктивни затруднения всъщност имат ендометриоза.

Счита се че нивата на определени нискомолекулни белтъци, наречени цитокини (отговор на възпалението) се повишават в коремната кухина и това може да има отрицателен ефект върху развитието на фоликула и яйцеклетката, свързването на яйцеклетката и сперматозоида, нормалното функциониране на тръбите, и дори имплантацията.

 

 

В напреднал стадий, срастванията, които са резултат на възпалителните процеси, могат да блокират фалопиевите тръби, да “опаковат” яйчниците с тъкан до степен, в която се нарушава кръвообращението и те не овулират и задържат фоликули. Обвивките съединителна тъкан могат да пречат както на освобождаването на яйцеклетките от яйчниците, така и на способността на тръбата да прихваща яйцеклетката.

 

Другата по-тъмна страна на ендометриозата е влиянието й върху яйчниковия резерв, както и върху качеството на яйцеклетките. Т.нар. шоколадови кисти с времето буквално “изяждат” яйчника и той не функционира правилно, нарушава се овулацията и регулярността на менструалния цикъл. Лапароскопията, която цели отстраняване на кисти, често травмира яйчника, особено когато последният се дрилира, което пък нанася щети върху резерва.

 

Често при ин-витро процедури, след стимулация, яйчниковият отговор при жени с ендометриоза е слаб, особено ако имат или са били оперирани от големи шоколадови кисти. Наблюдавани са и аномалии в ооцитите (клетка в яйчника, която още не е узряла и е част от процеса на овулация).

Дефект на лутеалната фаза и прогестеронов дефицит са други две често наблюдавани явления при жени с ендометриоза.

Един от митовете е, че бременността лекува ендометриозата. Всъщност бременността само забавя нейното развитие във времето, стига, разбира се, да се стигне до бременност, защото проблемите, произхождащи от ендометриозата, засягат овулация, имплантацията и износването.

Какъв е холистичният подход за овладяване симптомите на ендометриоза?

​Преди всичко целите са две:

 • Оптимален имунен отговор
 • Натурална детоксикация за освобождаване от натрупаните от външната среда токсини и балансиране на хормоните

За да се овладеят болката и възпалителните процеси се препоръчва противовъзпалителен режим на хранене за дълъг период от време, както и да се избягват токсините под всякаква форма – най-вече от пластмасови опаковки и храни, които увеличават нивата на естрогените в тялото.

Противовъзпалителен режим

​Този начин на хранене изключва всички храни, които водят до възпаление и приветства всички онези, които възпрепятстват този процес, както и детоксикират организма естествено.

 

Основополагащ е принципът за прием на много зеленчуци, и то предимно листни такива – спанак, кейл, манголд, маруля, както представители на семейство Кръстоцветни – броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле. Включването на пресни сезонни плодове, най-вече т.нар. берита – червени и черни боровинки, малини, ягоди, къпини, касис също е много важно, тъй като те съдържат антиоксиданти в най-голяма степен. Важно е приемът на зеленчуци и плодове да става регулярно на ежедневна база, защото освен че тялото си набавя необходимите витамини и антиоксиданти чрез тях, то използва фибрите от плодовете и зеленчуците за да се освобождава от натрупаните токсини.

Други позволени храни са суровите ядки, семена, безглутенови зърнени култури и варива. Храни като елда, кафяв ориз, киноа, леща и боб са повече от добре дошли. Картофитe могат да се приемат сравнително рядко, тъй като имат свойството да повишават бързо кръвната захар, което трябва да се избягва при ендометриоза. Добре е да държите кръвната си захар стабилна, в нормални граници без резки промени, затова освен картофите и захарта, избягвайте всички тестени печива, сладкиши, кроасани и др.подобни изкушения. Шоколадът е добре да е предимно черен с високо съдържание на какао, поне 60-70%.

Захарта, както и нейните заместители (мед, агаве, кленов сироп, ксилитол) покачват рязко кръвната захар, продуцират киселинна среда, която предпоставя за повече възпаления в организма. Също така увеличава менструалните крампи по време на цикъл, причинява хормонален дисбаланс и влошава ПМС. Някои автори я определят като имунен супресор, която възпрепятства усвояването на витамини и минерали от храната.

 

Фруктовата захар е напълно достатъчна да задоволява нуждите ви от сладко. Ако все пак имате повишено желание за сладко е вероятно да имате недостиг на някои минерали като хром и магнезий.

Трите основни неща, които отключват възпаленията в тялото са: млечните продукти, глутен съдържащи продукти и захарта.

Краве млякото и всички краве млечни изделия са източник на ксеноестрогени, особено от неконктролирани източници. „Ксено“ означава „чужд“, „външен“, а ксеноестрогени означава „външни естрогени”. Това са ендокринни нарушители, естрогени от обкръжаващата среда, хормоноактивни вещества. Те са мастноразтворими стероли, които преминават лесно през кожата и се натрупват в организма. Изключително активни в минимални дози, ксеноестроените действат като имитират половите хормони, чрез свързване към рецепторите в клетката и предизвикват ненормален отговор чрез блокиране, предотвратяване или променяне на свързването на нормалните хормони към тях. Могат да потискат способността на черния дроб да обезврежда и отделя естрогена. Ето защо при наличие на ендометриоза, когато черния дроб не работи на 100% ксеноестрогените действат като чиста отрова за тялото. Затова е препоръчително ако има прием на млечни продукти, те да са от контролиран и сертифициран органичен произход.

 

Субстанциите в млечните продукти могат да бъдат и прекурсор на определени простагландини, които водят до възпаления и болка, благоприятстват развитието на бактерии и кандида и причиняват хранителни непоносимости. Добър подход е млечните продукти да се изключат за определен период от време, поне 30-40 дни, след което да се вкарват постепенно обратно в менюто и да се наблюдава как реагира тялото и как се чувствате с тях и без тях.

Червеното месо и яйцата също са считани за фактор при възпалителните процеси, затова ако страдате от ендометриоза, диетата ви трябва да е базирана предимно на растителна храна, с прием на бяло пилешко и пуешко месо, както и яйца и риба не повече от 1-2 пъти в седмицата и то от контролирани екологични източници – фермерски пазари, домашни животни.

 

Основния проблем при промишлено отглежданите яйца и добива на месо е наличието на диоксини, които са силно токсични. Те попадат в тялото основно с приема на мазнини, тъй като това е основното място на акумулирането им както в човешкия, така и в животинския организъм. При човека, високо хлорираните диоксини се натрупват в мастната тъкан, като този процес ограничава изключително както метаболизирането, така и екскрецията им. В своя доклад за преоценка действието на диоксина, Американската агенция за опазване на околната среда – ААООС (U. S. EPA), акцентира на неговото директно и индиректно увреждащо действие върху имунната система. Имунотоксичност е едно от най-важните неблогоприятни въздействия на диоксините върху здравето.

Глутенсъдържащите храни са силно дискутирана тема напоследък. Факт е че не всички хора имат алергия или доказана чувствителност към глутена, но протеините в зърнените храни могат да действат като алергени и доказано причиняват вътрешни възпалителни процеси. Коренът на ендометриозата е възпаление, затова дори да нямате непоносимост към глутена е добре да го избягвате или да го приемате от време на време. Вече е доказана и връзката между автоимунните заболявания и непоносимостта към глутен.

Кофеинът може да изостри симптомите на ендометриоза, особено приеман всеки ден, затова опитайте да живеете без кафе поне за няколко месеца. Наред с това, той повишава нивата на естрогените в организма, кръвното налягане и холестерола, води до тревожност, панически атаки, повишава риска от аборти и пренатални дефекти. Можете да го замените със зелен чай, който съдържа много антиоксиданти и повлиява положително ендометриозата. Други добри заместители са кафе от цикория, чай от мака, куркума и комбинация от освежаващи напитки като джинджифил и канела, лимон и агаве и смутита със сурово какао.

 

Тъй като черният дроб е силно обременен при ендометриоза е препоръчително да се откажете и от алкохола. Той интоксикира черния дроб и пречи на детоксикацията на естрогени от организма, както и на усвояването на витамин Б12.

Други храни, които компрометират симптомите на ендометриоза са:

​Полуфабрикати и преработени храни

 • Храни с мая
 • Соя
 • Газирани напитки
 • Трансмазнини

След този дълъг прочит на забранените храни, логично възниква въпросът: а какво всъщност мога да ям? И отговорът е че храните, позволени в противовъзпалтиелния режим не са никак малко. Основната идея е да от суров произход и да не са преработвани, за да могат да доставят ценни вещества и да детоксикират организма лесно и бързо.

Препоръчителни храни:

Зърнени култури като киноа, елда, просо, амарант – в комбинации с бобови, леща, нахут, ориз и зеленчуци

 • Храни богати на омега 3 – чия, банани, дива сьомга и скумрия
 • Зеленчуци и плодове в големи количества
 • Сурови ядки и семена
 • Ферментирали храни
 • Бяло птиче месо и яйца от контролирани екологични източници
 • Подправки и билки – куркума, джинджифил, сминдух, канела, чили и др.

Пластмасата, санитарните материали и тяхната връзка с ксеноестрогените и диоксините

Пластмасовите и найлонови опаковки на пръв поглед не изглеждат като голяма заплаха, но всички те са източник на ксеноестрогени и диоксини, които могат да предивикат хормонален хаос и да влошат симптомите на ендометриоза. Затова, ако имате ендометриоза, избягвайте храни, които са в пластмасови опаковки, полуфабрикати, вода от пластмасови бутилки или диспенсъри в офиса. Опитайте се да подмените всички пластмасови съдове за съхранение на продукти вкъщи със стъклени такива. Също така не притопляйте храна в микровълновата печка в пластмасова опаковка. Повечето зеленчуци и плодове, които идват от чужбина, са обработвани с пестициди и хербициди, затова ги измивайте щателно и накисвайте във вода преди употреба, или просто търсете такива от чисти източници – био магазини, фермерски пазари и т.н.

Напоследък много се дискутира употребата на силиконова чашка за менструален цикъл и все повече жени вече използват такава. Подобна иновация е по-добра от традиционните санитарни материали, които са избелвани и третирани с различни химикали. Във всички тях памукът се избелва с хлор – процес, при който се синтезират изключително токсични вещества, известни като диоксини. За диоксините стана дума по-рано, като стана ясно, че те се натрупват в тъканите при продължителен контакт. Тампоните са перфектният пример за продължителен контакт. Според Световната Здравна Организация диоксините са “силно токсични и могат да предизвикат репродуктивни проблеми, да увредят имунната система, да провокират хормонален дисбаланс и рак”.

Добрата новина е, че и в България вече има био санитарни материали от екологични източници, които не са избелвани и не са третирани с химикали и са безопасни.

 

И накрая, не забравяйте да се движите и да спортувате редовно. Движението е здраве, като за ендометриоза са препоръчителни не сериозно натоварващи стортни занимания, от типа на йога, пилатес, стречинг, плуване, танци.

 

Грижете се за себе си и слушайте тялото си, отговорите често са пред нас, само трябва да се вслушаме по-добре.