Със сигурност всички или почти всички пациенти са чували повечето от термините и понятията, с които боравят лекарите и ембриолозите. На страниците на „Искам бебе“ ще се опитаме да проследим историята и развитието на част от понятията и уредите, които се използват в репродуктивната медицина, и да ви запознаем с учените, които имат съществен принос за това, което е науката днес.

 

Ембрион

 

Един от основополагащите термини в репродуктивната медицина, известен още като „зародиш“. В буквален превод означава „растящ вътре“. Това е полученият след оплождането жив многоклетъчен организъм. Иначе казано, началото на новия живот, който оттук нататък започва своето развитие, докато постепенно не се превърне в завършен човешки организъм.

До XVIII в. се смята, че ембрионът е напълно формиран организъм. Теория, която е опровергана с развитието на науката през следващите векове.

При първия етап след успешното оплождане се образува зигота, създадена от сливането на яйцеклетката и сперматозоида. След това зиготата започва деленето си, докато се стигне до формирането на зрелия индивид, чийто организъм се състои от стотици трилиони клетки. Първоначалното развитие на организма, наречено ембрионално, се случва през първите 8 седмици и през това време се формират основните системи в тялото.

Ако може да се обобщи накратко, през първите 8 седмици от развитието си плодът преминава през няколко важни фази:

 

– Овулация – яйчникът оформя зряла яйцеклетка, която да бъде оплодена. Ако това не стане, организмът я изхвърля по време на менструацията.

– Оплождане – след успешното оплождане, през следващото денонощие започват интензивни процеси на развитие.

– Бластоцист – група от стотици клетки, които са започнали да отделят ЧХГ (хормон на бременността).

– Формиране на ембрион

– Формиране на кръвоносната система и сърдечната дейност

– Оформяне на лицевите части, чревния тракт и мозъка

– Поява на крайници

– Формиране на нервната система и дихателните тръби

 

Трябва да се отбележи, че през 8-мата седмица от бременността зародишът е с големината на бобово зърно. След ембрионалния период настъпва феталният, по време на който развитието на плода става много по-интензивно.