Новият живот обединява

Текст: екип ДНК

 

Благодарим на Радина Велчева, основателката на фондация „Искам бебе”, за поканата да гостуваме в настоящия брой. Факт е, че сме нация, която прогресивно намалява, затова е от изключителна важност да направим всичко възможно да се справим с този проблем. Усърдно, дълбоко вярвайки в смисъла и резултатите, ДНК продължава да реализира своята кампания за насърчаване на раждаемостта  и да развива други проекти, свързани с темата за демографската криза. С огромно вълнение всеки път разказваме за общите ни инициативи с фондацията, защото съвместните ни спомени са обвързани с любовта към новия живот. През 2017 г. пътищата на ДНК (Движение за национална кауза) и фондация „Искам бебе” се пресякоха по повод първата организирана някога у нас кампания за насърчаване на раждаемостта – „Направи го за България“. Може би си спомняте, че тогава ДНК направи първото най-мащабното кръщене едновременно в големите областни градове в страната, под патронажа на Патриарх Неофит и с благословията на Българската православна църква.

 

Битката на Светла

Тогава успяхме да дарим в полза на  дейността на фондация „Искам бебе” по 5 лв. за всяко бебе, регистрирано в първата кампания на ДНК, а целта бе с тези средства да подпомогнем семействата с репродуктивни проблеми. Събраната сума от 6185 лв. се превърна в първа стъпка към мечтаната рожба на Светла Гюзелева, потърсила подкрепа от ДНК. За нея Радина споделя: „Много добро и отдадено на каузата момиче – помагаше  ни по благотворителни събития. Рядко се среща такъв човек – на когото сме помагали и после да иска да е в каузата. Застана с лицето и историята си, за да е от полза на други семейства. За съжаление, Светла все още няма дете. Много години продължава нейната битка и искрено вярвам, че ще намери щастието”.

 

Както вече разбрахте, вярваме, че обединението около значима кауза дава огромна сила и ражда красиви плодове. Това ни мотивира заедно с фондациите „Искам бебе“ и „Една от 8“ да подготвим писмо до Министерски съвет на Република България, в което да предложим конкретни промени относно оптимизиране работата на Центъра за асистирана репродукция. Например финансирането на замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени, на които предстои химиотерапия, както и прилагането до три инвитро опита на естествен цикъл вместо един стимулиран. Изразихме и позицията си, че присъствието на икономист в комисията е задължително, тъй като на всяко заседание се извършва щателна проверка на финансовите документи. Удовлетворени сме, защото след труда, който положихме в тази посока, влязоха в сила отдавна желани от пациентите промени.

 

Тандем

Не след дълго отново имахме възможност да бъдем съпричастни с мисията на „Искам бебе”, а поводът да го направим се оказа Мария Янева, председател на фондацията, когато тя организира благотворителен празник. „Мина една година от срещата ми с „ДНК”. Тя беше точно на 34-тия ми рожден ден, който отпразнувах в столичен хотел. Изцяло благотворителен. Вместо подаръци, гостите даряваха за каузата на фондация „Искам бебе”. Андрей Арнаудов, основател на „ДНК“, беше сред присъстващите. Представете си какви емоции ме обляха, когато той направи дарение от 10 000 лева от името на организацията. Андрей се вълнуваше безкрайно,  аз плаках от радост. Двамата излязохме на сцената като истински тандем. Моментът беше невероятен. За мен „ДНК” е от онези приятели, за които можеш да кажеш, че са ти близки, преди дори да си ги срещнал. Сякаш винаги си ги познавал и никога не сте се разделяли… В онзи момент, когато Андрей ми връчи чека с дарението, аз си пожелах да има повече деца в България. И си представих, че това е възможно, че това ще се случи! Смятам, че инициативите на „ДНК” и „Искам бебе” до момента са постигнали голям успех в тази посока. Със своята инициатива „Направи го сега” „ДНК” насърчава именно млади двойки да си имат дете, точно тук и сега. До момента са мотивирали толкова много хора и продължават да го правят. Искрено им желая да бъдат здрави, все така успешни в това, което правят, и да чуват все повече детски смях около себе си!”, разказа Мария Янева.

 

Средства

Дарените средства бяха насочени за професионална психологическа помощ при извършване на медицинските процедури на двойките с репродуктивни проблеми, потърсили помощта на фондацията. Освен това, с част от дарението „Искам бебе” организира информационна кампания и откри първия в България Кабинет по репродуктивно здраве във Враца – един от регионите с най-ниска раждаемост у нас. В него  лекари по асистирана репродукция от цялата страна консултират безплатно от ноември 2019 г. досега.

Щастливи сме, че групите за подкрепа и кабинетът във Враца функционират и до днес и се надяваме сътрудничеството между ДНК и „Искам бебе“ да е един нагледен пример за обединяването на различни организации в името на кауза, по-голяма от самите нас. Екипът на ДНК от сърце пожелава на фондация „Искам бебе” да продължава все така успешно да сбъдва най-съкровените мечти, а на списание „Искам бебе” – да се превърне в най-любимо и полезно четиво за аудиторията.