Благотворителната кампания ще финансира ин витро процедура на две двойки от региона
 
На 20 февруари областният управител на Хасково Станислав Дечев и председателят на фондация „Искам бебе“ Мария Янева на пресконференция дадоха официален старт на благотворителната кампания в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми от региона – „За повече деца на България“. Инициативата се провежда за втори път, като миналата година, със събраните средства беше финансирано прилагането на ин витро процедура на две двойки, а от края на 2018 г. се радваме и на две бебета.
 
Желаещите да кандидатстват в кампанията двойки могат да изпращат попълнени, публикуваните в сайта на фондация „Искам бебе“ документи, на e-mail адрес: haskovo@iskambebe.bg, като крайният срок за подаването им е 31 март, 2019 г. На финала на кампанията (точната дата ще бъде оповестена допълнително на сайта на фондация „Искам бебе“), в присъствието на нотариус, представители на „Искам бебе“ и Областна администрация – Хасково, чрез жребий, ще бъдат избрани двете печеливши двойки. Всяка от тях ще получи финансиране в размер на 3 445 лв. за извършшане на ин витро процедура.
 
Както при първото издание на кампанията, така и сега, сумата, осигурена за подкрепа на лечението на две двойки от Хасково, борещи се за бебе, е събрана чрез благотворителните коледни събития, организирани в сградата на областна администрация – Хасково. От двете коледни инициативи през 2018 г. – благотворителния базар и коледния коктейл през декември, са събрани 5 890 лв., това съобщи Станислав Дечев. Към тях са добавени още 1 000 лв., дарени от Иван Златев от Photoschool – Хасково. Той е инициатор на благотворителната фотоизложба, организирана в сградата на областната администрация, с включени 18 фотоса на курсистите на Photoschool. Иван Златев лично връчи на Мария Янева документ за направеното дарение с думите: „Надявам се с тези средства да помогнем на онези двойки, които искат да изградят здраво семейство и да имат бебе“. 
 
Мария Янева от своя страна сподели, че Хасково винаги я посреща със слънце и топлина. Тя благодари на Станислав Дечев и на младите и инициативни хора, които са съпричастни към каузата „За повече деца на България“. „Когато говорим за човешки живот всяка, всяка помощ е от значение и няма малка и голяма сума“, подчерта тя. „През миналата година, благодарение на „Искам бебе“, са се родили 18 деца, две от които са бебета Стиляна и Лиляна от Хасково. Над 150 хиляди са двойките с препродуктивни проблеми в България, но едва 10% от тях подлежат на ин витро процедура. За нас обаче всеки живот е важен, затова сме приели тази кауза като лична“, коментира председателят на фондация „Искам бебе“. 
 
Изтеглете тук документите за кандидатстване: