“Благородно и добро дело е да се помогне за раждането дори само на едно дете, затова си струват всички усилия“ – това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков, който връчи за фондация „Искам бебе“ дарение от лични средства, събрани от служителите на институцията.

Дарението бе предадено на Радина Велчева (основател на фондацията) в Деня на Християнското семейство в присъствието на двамата заместник-председатели – Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

Според проучване на “Искам бебе” 145 хил. млади хора у нас имат проблем със зачеването на собствено дете. Това обаче са само регистрираните случаи и за да бъдат обхванати всички засегнати, е необходима мащабна информационна кампания, за чието реализиране ръководството на Сметната палата изразява готовност да съдейства.

С подкрепата на фондация „Искам бебе“ са родени 3 000 деца от създаването й през 2007 г. За информационна, психологическа и финансова помощ към нея се обръщат 500 двойки годишно. Държавният фонд „Инвитро“ (ЦАР), създаден през 2009 г. по инициатива и с подкрепата на фондация “Искам бебе“, финансира годишно 2 500 двойки. Разработва и програма в помощ на двойките, които се нуждаят от донорски генетичен материал.

Искам бебе, Сметната палата, дарение

Със своята одитна дейност Сметната палата също допринесе за решаването на въпросите, с които се сблъскават много семейства. След одит на дейността на Центъра за асистирана репродукция за периода от 01.01.2014 г. до 30.06.2016 г. и препоръките на Сметната палата на Центъра е осигурен допълнителен финансов ресурс от 8 млн. лева за дейностите, припомни г-жа Грънчарова. Разширен е и обхватът на лицата, имащи достъп до инвитро процедури и броят на опитите.

При одита на „Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология – „Майчин дом“ ЕАД за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2015 г. бе установено, че броят на жените, при които са приложени техники за асистирана репродукция се увеличава, като в същото време нараства броят на реализираните бременности вследствие на приложени техники за асистирана репродукция, както и броят на децата, родени вследствие на приложени техники за асистирана репродукция.

„Фондация „Искам бебе“ работи при трудни условия – без офис и заплати, само на доброволчески принцип, като разчита на разбиране и подкрепа“ – разказа Радина Велчева. Най-ценна е тя в общините, особено по-малките, в които хората имат не само финансови, но и психологически притеснения.

„Искам бебе“ сърдечно благодари на служителите и целия екип на Сметната палата за съпричастността към каузата на фондацията. Заедно ще подкрепим семейства, които се борят за свое дете!

Още за дейността на Сметната палата можете да научите тук:

https://www.bulnao.government.bg/bg/