Днес ви срещаме с един от най-верните приятели на каузата „Искам бебе“, човек с огромно сърце и чиста душа. Това е кметът на Община Враца – г-н Калин Каменов, който два пъти е удостояван с наградата на фондация „Искам бебе“ – „Ангел на благодарността“. В момента е втори мандат градоначалник на Враца, където преди година беше открит Първият национален кабинет по репродуктивно здраве. Роден е на 19 юли 1980 г. Възпитаник на Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград, специалност „Право“. Участва в десетки конференции на тема правата на децата, социални политики, психология, доброволчество, младежки политики и други. Оглавявал е Държавната агенция за закрила на детето, по-късно експерт по младежки политики в 42-рото Народно събрание, а след това заема поста заместник-министър на младежта и спорта. От 2015 г. е кмет на Община Враца.

Спортът е едно от заниманията му през свободното време. Фен е на „Ботев“ Враца и „Ливърпул“. Обича да играе баскетбол. Други теми, от които се вълнува, са българските обичаи и традиции, както и от историята.

 

Г-н Каменов, на 23 октомври 2020 г. се навършва 1 година от откриването на Първия национален кабинет по репродуктивно здраве във Враца. Вие сте един от основните двигатели за това тази мечта да стане реалност. Какво е за Вас каузата „Искам бебе“?

Трябва да имаш голямо и добро сърце, за да се срещащ с болката, с отчаянието, да помагаш и да вярваш, че има надежда. И според мен, всеки един от нас трябва да бъде повече ангажиран към това да бъде полезен в обществото и в същото време да осъзнае, че няма нищо по-важно от семейството. Трябва да оценяваме истински важните неща в нашия живот. Понякога не е лесно, но винаги е много важно да намираме време за най-ценното – усмивките на нашите деца и споделените мигове със семейството.

С Радина се познаваме от години. Това е човек, който вярва в доброто, както и че мечтите се сбъдват. Самата тя е доказателство за това! Най-хубавото е, че успява да предаде своето положително мислене и да вдъхне увереност и надежда на хората около себе си. Подкрепям всяка нейна идея, която ще помогне на двойките с репродуктивни проблеми, и ще продължа да помагам. Сигурен съм, че съвсем скоро ще споделим още хубави новини и във Враца ще се реализират нови проекти.

 

Два пъти сте удостояван с отличието на фондацията „Ангел на благодарността“. Повече гордост ли носи, или повече задължава тази награда?

Това е приз, който приемам с огромно уважение, но и с много задължения. Приемам го не като знак за заслуги, а като покана да бъда по-активен в  каузата „Искам бебе“ и още по-ангажиран с проблемите на фондацията. Най-голямото отличие, което може да бъде присъдено, го заслужават Радина Велчева и нейният екип, които са отдадени на благородната си мисия в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми. Благодаря на всички, които всекидневно полагат усилия в името на българските семейства. Сигурен съм, че през годините успяват да привлекат още съмишленици, които да помагат за сбъдването на мечти.

 

Вие сте втори мандат кмет на Община Враца и спечелихте с рекорден процент на местните избори миналата година. С какво успяхте да получите това огромно доверие на жителите на града?

С много работа, прозрачност и с искрен диалог с хората. Истината е, че в самото начало, когато взех решението да се кандидатирам за кмет, за мен Враца бе едно голямо предизвикателство. Сега аз познавам в детайли проблемите и исканията на хората и знам, че градът може и трябва да има европейски облик, а всеки един гражданин трябва да се чувства спокоен, живеейки тук. В същото време един мандат е крайно недостатъчен за разрешаването на всички проблеми в голям областен център, а мога да ви уверя, че Враца е един уникален град. Има различни фактори, които разкриват много хоризонти за развитието на града и населените места.

 

Какви са предизвикателствата, с които се срещате?

Предизвикателствата са ежедневни. Не е възможно да се вземат само решения „по принцип”. Има казуси, които са лични, в които трябва да проявиш не само административен капацитет, а да погледнеш на случая чисто човешки, да решиш личен проблем, да тушираш конфликт, да вземеш трудни решения, да убеждаваш в правилността на решенията си и да носиш отговорността за тях. Най-голямото предизвикателство е да изградиш екип, който е не само квалифициран, а креативен, лоялен. Защото успехът никога не е продукт от работата само на един човек, а резултат от работата на отдаден екип.

 

Кои са заложените приоритети през настоящия мандат?

И през следващите години ще продължим да надграждаме постигнатото досега и ще работим по поставените в Управленската ми програма основни приоритети – инфраструктура, инвестиции и образование. Както и по стотици важни за града теми – обновяване на градската среда, нов публичен транспорт, видеонаблюдение, енергийна ефективност и много други.

Един от основните приоритети на мен и моя екип е задържането на младите хора в града и създаване на качествено образование, което да отговаря в пълна степен на съществуващия пазар на труда във Враца. Полагаме огромни усилия за промотирането и развитието на професионалното образование. Враца е първия град в Северна България, където е въведен и се работи по метода „Монтесори“ в детските градини.

Постиженията ни до момента са двата филиала на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и този на Медицинския университет – София. В момента в града се обучават над 1000 студенти, които продължават своето висше образование във Враца и в напълно обновени бази.

Само през изминалата година реализираните средства по оперативни програми в сферата на образованието са в размер на 17 млн. лева. Изграждат се нови детски площадки и се обновяват детските градини и спортните игрища в учебните заведения.

 

През последната година Враца привлече два нови чуждестранни инвеститора. Това е голяма стъпка напред в развитието не само на града, но и на региона. Очаквате ли, че Враца ще стане икономическият център на Северозапада?

Уверено мога да заявя, че днес Враца се нарежда сред местата с най-привлекателни условия за бизнес по отношение на административното обслужване и местните данъци и такси. Съвместните ни усилия до този момент бележат успех и това е така благодарение на отличната съвместна работа с Министерството на икономиката и Българската агенция за инвестиции.

Изграждането на новите производства във Враца е показател за подобряване на инвестиционния климат и предпоставка за преодоляване на регионалните различия в социално-икономическото развитие. Дадохме старт на два завода, като единият МД „Електроник“ вече започна своята производствена дейност, а строителството на завода на „Теклас България“ ЕАД е на финалната права. Очаква се началото на работния цикъл там да започне съвсем скоро. Това е глътка въздух за икономическото развитие на Враца и даваме категорична заявка за обособяването ни като център на автомобилната индустрия.

Именно заради това Българската агенция за инвестиции определи Община Враца като лидер при привличането на инвеститори. Признанието е не само за града или местната администрация. То е за целия регион, който години наред бе сочен като лошия пример и определян за най-изоставащ в Европа.

 

Враца е един от градовете с най-интензивно внедряване на мерки за енергийна ефективност. Жителите забелязват ли ефекта от Вашата работа, от обновената инфраструктура, от новите инвестиции, от богатата културна програма и от развитието на града?

Подобряването на инфраструктурата е една от основните причини за подобряване на бизнес климата, а ефектът от направените инвестиции е генерирал нов интерес сред гражданите. И това е трайна тенденция. Нещо повече, освен социалния ефект, трябва да бъдат оценени адекватно и икономическите ползи: широк спектър специалисти от различни сфери са ангажирани в процеса. Това са проектанти, строителен бранш, фирми за технически обследвания, фирми за обследвания за енергийна ефективност, производители на материали, търговци, компании, предоставящи съпътстващи услуги, при това те развиват дейност на територията на цялата страна.

В същото време Враца се оказва и единственият в региона, който е обособил колоритни цветови ансамбли в различните квартали и части на града на блоковете, обновени по Националната програма за енергийна ефективност.

За да се превърне Враца в добрия пример за развиващ се град, гарантиращ сигурността на своите жители, няма как да го постигна сам или с моя екип, ако не усещам подкрепата, градивната критика и желанието за промяна на моите съграждани.

 

Какво Ви мотивира, за да продължавате да работите с хъс, със сърце и постоянство?

Винаги казвам на моите колеги, че за да са добри в работата си, трябва да влагат душа и сърце. Мога да посоча много неща, които ме мотивират, но те не могат да бъдат сравнени с енергията, която ми дават дъщеря ми Калина и малкият ми син Васил, който е едва на няколко месеца. Чистият детски поглед, търсещ единствено обич, е нещото, което ме кара да продължавам, дори и когато изглежда безсмислено.

 

Само преди няколко месеца Вие станахте горд баща за втори път на малкия юнак Васил.  Какво е за Вас семейството и какво е да сте баща?

Моят дом е моята крепост и го казвам не като клише, а защото наистина е така, защото за мен семейството е моето щастие. Няма по-хубаво усещане от това да си у дома. Всеки има свое виждане за ролята на бащата, за мен това е отговорност, защото ние не сме просто модели за подражание. Ние сме хората, които трябва да поставим цели пред нашите деца, изискващи полет, и да не позволяваме някой да прекърши крилете им. В дни като тези всеки от нас осъзнава, че забързани в ежедневните ни грижи, забравяме за истински важните неща в нашия живот, а именно семейството. Мигът, в който видим усмивката на нашите деца и пламъка в техните очи, осъзнаваме всъщност колко много имаме. Всеки от нас не трябва да забравя и своите половинки, които са онези бойци, често пренебрегвани от нас, но посветили времето на семействата си. Благодарим им, че ни вдъхновяват и ни правят по-добри!

 

На какво искате да научите децата си?

Да бъдат добри, да не се отказват от мечтите си, дори и да грешат – да продължават да опитват, да вярват в себе си и да бъдат горди българи. Вярвам, че всеки един от вас желае същото за своето дете.

 

Вярвате ли, че каузата „Искам бебе“ променя съдби?

Доброволчеството няма срок, цвят и време. В днешните динамични дни все по-често осъзнаваме, че всичко, което правим, е в името на семейството, децата и тяхното бъдеще! Смисълът на това да имаш мечта и да искаш да я постигнеш, е да вярваш и да полагаш усилия. А когато имаш подкрепата и на съмишленици, пътят до постигането на целта е по-лесен. Вярвам във вашите добри сърца, момичета, и съм сигурен, че ще продължите да променяте съдби и да носите радост.

 

Двойно повече средства за фонд „Ин витро“ в Община Враца

Община Враца отпуска през тази година двойно повече средства за Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала. Фондът съществува от 2014 г., като през този период средствата, които се отпускат, се увеличават всяка година. През първата година фондът стартира с 20 000 лв. През 2019 г. Община Враца отпуска сума в размер на  41 000 лв., като с нея са подпомогнати 17 двойки. През 2020 г. заделените средства са вече 45 000 лв. За последните 5 години са подпомогнати над 60 двойки, като са осигурени до 3 000 лв. на всяка от тях. От учредяването на фонда и в резултат на работата му, 5 от подпомогнатите двойки вече се радват на своето дете. Пълна информация относно начина и критериите за кандидатстване по общинската програма може да бъде открита на официалния сайт на Община Враца: https://www.vratza.bg/bg/nachalo.