Думите са мото на д-р Айлин Шеф, дерматолог по професия и призвание. Д-р Шеф е първенец на випуска си в Медицинския университет в София и като такъв е наградена с отличието „Златен Хипократ“. През 2017 г. защитава докторската си дисертация към Медицинския факултет на Университет „Комплутенсе“ в Мадрид. Убедена, че приложението на съвременните технологии е задължителна част от развитието на медицината, тя посвещава дисертацията си на ефектите от лазерните и светлинните системи в дерматологията.

Професионалният ѝ път през последните 10 години минава през престижни университетски клиники и центрове в Испания, Австрия, Франция и Великобритания, а в продължение на няколко години завежда и сектора по лазерна дерматология към катедра „Дерматология и венерология“ при Военномедицинска академия – София. В момента д-р Шеф упражнява частна практика в кабинета си на бул. „Акад. Иван Гешов“ и е трейнър на водещата световна компания за хиалуронови филъри „Restylane“, където обучава професионалисти как да ги поставят.

 

Д-р Шеф, бихте ли ни разказали защо избрахте лекарската професия и с какво Ви привлече дерматологията?

В моята фамилия аз съм първият дипломиран лекар. Може да звучи тривиално, но да бъда лекар е моя сбъдната детска мечта. Нито за миг не съм се замисляла за друга професия и както гласи една максима: „Да си лекар не е професия, а призвание от Бога…“

Още като дете оглеждах обстойно лицата на хората и се възхищавах на жени и мъже с красива и здрава кожа. Разпитвах ги с какво се мажат и как се грижат за външния си вид, чисто по детски. Когато навлязох в пубертета, окото ми беше станало като скенер. Виждах някого с проблемна кожа и веднага изучавах всяка линия и контур, пигментацията ѝ и всяка неравност по нея. Представях си как ще мога да ги излекувам и това ми носеше върховно вътрешно удовлетворение.

 

Мечта

Да стана дерматолог беше моя мечта. Много рано бях осъзнала, че красотата на човек започва от кожата. Мечтаех си някой ден да накарам хората да се чувстват красиви, способни и уверени. И така решението какво ще уча и с какво ще се занимавам, никога не беше обсъждано или дискутирано.

 

Какви са най-честите дерматологични проблеми при младите, с които се срещате?

Несъмнено един от най-честите кожни проблеми, с които се сблъскват младите ми пациенти, си остава акнето. То засяга предимно хора в пубертетна възраст, но често от него страдат и мъже и жени над 25 години. Други чести проблеми са себорейният дерматит, розацеята, атопичният дерматит и сухата и чувствителна кожа.

 

Кои са най-честите причини за тези проблеми – замърсяването на околната среда, храненето или нещо друго?

За появата на акнето има много фактори. Най-обуславяща е генетичната предразположеност. На неин фон допринасят и други влияния, които засилват оплакванията. Такива могат да са неподходящи козметични средства, лекарства, излагане на слънце, запушване на порите. Това важи с пълна сила и за останалите заболявания, като себорейния дерматит, розацеята или атопичния дерматит.

 

Често проблемното забременяване се отразява на кожата. Какви са причините за това?

Измененията по кожата на бременните жени и на тези, които се подлагат на процедури за забременяване, могат да бъдат категоризирани в няколко групи:

 

Първата група е свързана с изсушаване на кожата и поява на сърбеж. Проявява се по-осезателно при жени, които имат суха атопична кожа, и по време на бременността тази патология се задълбочава. Кожата им става още по-суха, започва да се лющи и да сърби повече. Това налага честа употреба на хидратираща козметика – емолиентни кремове, балсами, млека.

При други пациентки поради повишения естроген има покачване на нивото на себума. Кожата на лицето им става по-мазна, може да се появи акнеичен обрив.

 

Втората голяма група са пигментните нарушения – появяват се трайни кафеникави петна по лицето (наричани хлоазма или мелазма). Ето защо е добре всички бременни много да внимават с излагането на слънце и да ползват слънцезащитни кремове по време на деветте месеца. За предпочитане са медицинските продукти, които се предлагат за различни видове кожа, включително за такава, склонна към хиперпигментация. За лицето е хубаво да се използва козметика със слънцезащитен фактор (SPF) поне 30.

 

Третата група е свързана с появата на редица нови кожни образувания, като фиброми, бенки, брадавици под влияние на хормоналните промени. Много често бенките, които са в зоните около корема и гърдите, нарастват. Характерна особеност е, че почти всички стават по-тъмни, което не е толкова притеснително. Но макар и рядко, те могат да се трансформират в раково образувание по време на бременността. Прегледът с дерматоскоп е най-сигурният начин да контролираме и избегнем тези процеси.

 

Какви са Вашите съвети за здрава кожа за пациентките, които са в процедура на хормонална стимулация и подготовка за ин витро?

Бременните жени и тези, които правят опити за забременяване, трябва изключително много да внимават с козметиката, която използват. Трябва да избягват продукти със салицилова киселина и локални ретиноиди, тъй като те могат да увредят плода.

Добре е всички пациентки, които са на хормонална терапия за зачеване, или вече са бременни, много да внимават с излагането на слънце. Те трябва да използват слънцезащитни кремове по време на цялата бременност.

Добре е след раждането да се консултират с дерматолог за състоянието на бенките си. Ако някоя бенка нарасне много, промени си цвета, или започне спонтанно да кърви, да не се отлага консултацията и преди раждането.

 

Вие лично как се грижите за кожата си?

Както казва любимата ми Коко Шанел: „Как ще изглеждаме на 20, ни е дадено от природата, но как ще изглеждаме на 50, зависи от самите нас“. Ето защо навременната и правилна грижа за кожата на лицето ни е изключително важна.

Моят ежедневен ритуал за грижа за лицето се състои в 3 стъпки: добро почистване, хидратация и ежедневна употреба на слънцезащитен крем със SPF 30. Разбира се, че и аз като суетна дама се изкушавам от възможностите на съвременната естетична дерматология. Възползвам се от тях умерено. През зимните месеци си правя лазерни процедури, за да стимулирам естественото производство на колаген и еластин. Обичам 2-3 пъти в годината да хидратирам и да придавам блясък на кожата си чрез скинбустери. Това е стабилизирана хиалуронова киселина, която се инжектира в дълбоките слоеве на кожата.

 

Довършете изречението: „Здравето е…“

Наша лична отговорност.

 

Как се забавлявате? Любим спорт, хоби, книги…

Обичам да се движа, да спортувам и да чета книги. В София имаме предимството Витоша да ни е наблизо и аз всяка неделя си правя разходки, които хем ме разтоварват, хем ме зареждат с енергия. За съжаление сега няма как да поддържам тази традиция с оглед на извънредните мерки в страната, но правя физически упражнения у дома и съм сигурна, че ще съм във форма, когато стане време за следващия планински поход. Вечер обикновено сядам да почета с чаша вино или чай. И не, не чета само професионална литература, каквито са митовете.

 

С кое свое постижение се гордеете най-много?

Отличието „Златен Хипократ“ е най-голямата ми гордост поради две причини. Първата е, че винаги когато погледна плакета на бюрото си, той ми напомня кой е пътят ми и какво мога да постигна, ако продължа да го следвам. Втората причина е, че доста съм се потрудила за него, разбира се.

 

Какво Ви предстои през 2020 г.?

Годината започна трудно за всички ни, но се надявам, че ни предстоят само прекрасни неща. Имам наум няколко проекта, за които още не ми се иска да говоря, но ако ме следите в социалните мрежи, скоро ще разберете!