Край на чакането за финансиране от фонд "Ин Витро"

Държавата ще осигурява финансиране на необходимия брой ин витро процедури на пациентите, които се нуждаят от такова лечение, за да заченат. “Колкото лекарите преценят, че е целесъобразно и ефективно, и щади жените”. Това заяви премиерът Бойко Борисов след днешното правителствено заседание, на което присъстваха също финансовият министър Владислав Горанов, Мария Янева – Председател на фондация “Искам бебе” и д-р Георги Стаменов, водещ специалист по репродуктивна медицина.
 
Това решение на практика ще ускори работата на държавния фонд “Ин витро” и хората, подали документи за финансиране, ще бъдат одобрявани за пет-шест месеца, а не както досега за около година.
 
Председателят на Фондация “Искам бебе” Мария Янева коментира, че  тази промяна във финансирането на държавния фонд “Ин витро” е изцяло в подкрепа на пациентите и тя може да реши един много голям проблем на нашата държава, а именно демографската криза. “Дай Боже да има повече деца за нашата държава”, пожела Мария Янева.
 
Д-р Стаменов изрази становище, че с новото решение на правителството България се нарежда сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на ин витро процедурата, заедно с Великобритания. “Всяко бебе, което иска да се роди в България, ще има тази възможност”, коментира той.
 
Министърът на финансите Владислав Горанов добави, че ще бъде направено изменение в постановлението за държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс – толкова, колкото е необходим. “За миналата година за фонда са били осигурени 12 млн. лева., сега парите ще са толкова, колкото е необходимо” – допълва министърът на финансите.