Казвам се Глория Лалова. Завършила съм специалност „Физиотерапия“ в МУ София. В момента съм към края на обучението си в ОКС „Магистър“ по психология във ВТУ. На този етап от моя живот се установявам в град Добрич. Работя в Център за психично здраве „Д-р Петър Станчев“ в града (ЦПЗ). Естеството на работата ми се изразява в ежедневни занимания с хора, които страдат от различни психични заболявания. Има пациенти с депресии, тревожни разстройства, както и с по-тежки диагнози, като параноидна шизофрения например.

Разбиране

Не изпълнявам ролята на физиотерапевт толкова, колкото тази на психолог и занимателен терапевт. Истината е, че хората с такъв тип заболявания имат нужда да говорят, да бъдат разбрани и приемани. Работата с тях ми помага в трупането на опит и практика, които ще ми бъдат от голяма помощ за в бъдеще.

 

Семейство

Темата „Създаване на семейство“ е често срещана и сред пациентите в ЦПЗ, град Добрич. Една част от тях имат семейства, а други си мечтаят да създадат такова. Разговаряла съм с много пациенти и, повярвайте ми, те не са по-различни в мечтите си от нас. За тях семейството е нещо много ценно. Понякога си мисля, че те го оценяват много повече от нас.

Много често ми задават въпроси от рода на: „Аз мога ли да имам деца?“. Разбира се, отговорът е „да“, но тук се намесва един много важен фактор, а именно наследствеността. Дали психичното заболяване няма да се предаде на детето? И знаете ли ? Повечето от тях напълно осъзнават това. И когато ми бъде зададен въпрос: „Ако имам деца, дали няма да предам моето заболяване на тях?“’, изведнъж разбирам, че колкото и да съм учила, на каквито и курсове да съм ходила, думите просто не идват и като че ли се изпаряват за миг.

 

Талант

Изведнъж думите се оказват недостатъчни и не можеш да намериш точните, с които да смънкаш някакъв отговор, който хем да съдържа истината, хем не. В такива случаи единственото, което ми хрумва да кажа, е: „Нищо не е 100% сигурно.Човек никога не знае.“

Въпреки всеобщото мнение и етикиране на хората с психични заболявания, смея да кажа, че немалка част от тях са изключително талантливи. Някои взимат участия в конкурси по рисуване и пеене и почти всеки път се връщат с призови места.

 

Зрънце надежда

През последните няколко месеца, поради обявената епидемиологична обстановка, се въведоха някои ограничения относно достъпа до ЦПЗ. Едно от тези ограничения е пълната забрана на влизането на външни хора в сградата, и по-точно, на този етап е забранено свиждането. То се случва през прозорците. Именно поради това бях свидетел – и все още съм – на свижданията межу пациентите и техните близки. Немалко от тези близки са деца на лежащите в отделенията пациенти. И това,което виждам вече толкова време, е, че голяма част от тези деца са изключително добре възпитани. Имало е и случаи, в които съм била свидетел и на обратното. Но всички ние заслужаваме да мечтаем и да имаме зрънце надежда.

 

Мечтата на много семейства е да имат деца. Да оставят нещо след себе си. Да чуят думичките „мамо“ и „татко“. Да гледат как детето им расте, първото изникнало зъбче и първото паднало, първата  думичка, първият учебен ден, първата любов. Без значение какви сме, откъде сме, като че ли мечтата за създаване на семейство и отглеждането на деца са заложени в голяма част от нас, хората. Мечтите са, за да се сбъдват.

 

Послание

Бих искала да отправя едно лично послание към всеки един, който ще прочете тази статия. С цялото си сърце, а и с всичките си несъвършенства, ви моля да опитате да бъдете малко повече приемащи, разбиращи и подкрепящи. Бъдете обичащи. Бъдете даващи. Нито един от нас не знае какво му е приготвил животът. Нито един от нас не знае пред какви изпитания му предстои да се изправи. Нека не съдим прибързано. Нека не поставяме етикети. Нека не сочим с пръст. Независимо дали става въпрос за хора с психически заболявания, репродуктивни проблеми или някого, когото смятаме за различен според общоприетите представи. Нека опитаме да приемем всеки точно такъв,какъвто е. Защото всички ние сме прекрасни. Защото всички вие сте прекрасни.

На читателите на списание „Искам бебе“ пожелавам да мечтаят и да вярват, защото мечтите се сбъдават. Бъдете здрави. И не забравяйте, че щастието се крие в малките неща.

 

Връзка с Глория

За контакти и допълнителна информация: 0888/416-685 и имейл: samuraiche92@abv.bg.