Представяме ви Невсе Люманкова

 

Не е нужно да имаш репродуктивен проблем, за да помагаш и да станеш доброволец

 

Коя е Невсе Люманкова?

Аз съм на 27 години от едно китно родопско селце Рибново. В момента живея в София и съм учител в начален етап.

 

Как реши да станеш доброволец към „Искам бебе“?

Смятам, че всеки от нас трябва да опита да допринесе със собствените си сили към благото за нашата страна. Дали ще почистиш градниката пред блока, ще помогнеш на възрастен или ще се включиш към някоя организация. Важно е да знаем, че бъдещето на страната ни е в нашите ръце. През 2016 г. започнах собствено проучване на различни организации и бях решила да предложа доброволческите си услуги.

„Искам бебе“ помага за сбъдването на най-красивото събитие в живота на двама души, а именно създаването на нов живот. Каузата и хората, които вече я подкрепяха, ме спечелиха с чистите си сърца и подбуди.

 

Трудно ли е да станеш доброволец?

Не, не е трудно. И това важи за всяка кауза според мен, щом имаш желание да помагаш. При мен всичко се случи само с един имейл, в който изявих желанието си да помагам. После с мен се свърза Алекс, с която в момента сме не само доброволци, но и добри приятелки, за което съм много щастлива.

 

Трудно ли е да бъдеш доброволец?

Не, през годините сме имали няколко редовни събития, в които съм взела участие и никога не съм изпитвала затруднения. Всичко винаги се случваше с много смях и хубави емоции.

 

Да си доброволец е свързано с много преживявания, емоции и дори трудности. Кое изживяване няма никога да забравиш?

Няма да забравя преживяванията, които имахме на Немски Коледен базар. С дни изработвахме ръчно коледни играчки и стояхме по 3-4 човека в малката къщичка. Имаме прекрасни моменти от този период. Друг особено важен за мен момент е, когато дамата, на която помогнахме се обади да каже, че е родила близнаци. Бях много щастлива да чуя уморения й и щастлив глас веднага след раждането.

 

Коя емоция ти дава винаги сили?

Всички положителни емоции ми дават сили.

 

Коя е била най-голямата трудност до момента като доброволец?

Не се сещам за някакви трудности. Може би ми е трудно да приема „дяволското“ в хората. Няма как да не се сблъскаш с него. В света има и такива хора.

 

С какво точно може да помага един доброволец?

В „Искам бебе“ се ангажираш толкова, колкото поискаш. Имаш свобода, което прекрасно, защото всички сме работещи. Можеш да се ангажираш с чисто организационни неща или голям проект/идея.

 

Отнема ли време и пречи ли на личния живот и работата?

Лично на мен не. Както вече казах ти определяш, какъв да бъде ангажиментът, а и вече почти всичко можеш да направиш вкъщи на компютъра през телефона. Видяхме какво се случи през последните два месеца.

 

Ако някой сега чете статията за теб и мисли по въпроса да се свърже ли с нас, то какво би му казала?

Бих му казала добре дошъл, приятелю! Тук ще се запознаеш с много прекрасни хора, навярно ще откриеш и приятели. Смятам че е важно тук да отбележа, че не е нужно да имаш репродуктивен проблем, за да помагаш и да станеш доброволец.

 

Ти самата грижиш ли се за здравето си?

Да, грижа се, и за да бъда откровена значително по-внимателно, откакто съм част от „Искам бебе“ и се запознах с някои от причините за репродуктивни проблеми. Изследвам някои хормони, ходя на тримесечие на гинекологични прегледи и направих изследване на яйчниковия си резерв.

 

Какви са впечатленията ти за твоите приятелки – проявяват ли необходимата грижа за женското си здраве?

Голяма част от тях да. Случва да се допитат за нещо до мен, тъй като съм споделила за изследванията си, а и винаги има до кого да се допитам в „Искам бебе“.

 

Прави ми впечатление, обаче, че темата за гинекологично здраве продължава да е от „тайните теми“. Смятам че е време да се говори това и в училище, за да прибягват тийнейджърите към образоване в интернет форуми.