В миналия брой ви представихме част от медицинския екип на МЦ „Свети Иван Рилски“ – Шумен. Днес ви срещаме с още един член от екипа на д-р Даниел Димов – любимата на всички бременни д-р Липчева, която има успешна практика както в Шумен, така и във Варна.

 

Д-р Екатерина Липчева завършва Медицински университет във Варна през 2007 г. и придобива специалност „Акушерство и Гинекология“ през 2013 г. Има сертификати по Ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, Ултразвуково изследване в първи триместър, Доплерово изследване, Сертификат от хистероскопски курс.

Владее английски и руски език. Членува в БЛС, БАУАГ, ESHRE, ISUOG.

 

За изборите, които правим

Любовта ме доведе, по-скоро ме накара да свържа съдбата си с тази слънчева страна. Няма големи разлики между манталитета на дватата народа. Грузинците са много емоционални, гостоприемни и сърдечни, както и хората в България. Така че, изобщо не ми беше трудно да почувствам вашата страна като втория си дом.

 

Осъществена мечта

Да стана лекар за мен е една осъщесвена мечта, за която никога не съм съжалявала. Родителите ми са лекари и от много малка съм знаела, че това е моето бъдеще. Винаги съм се възхищавала на магията от появата на нов живот, а сега имам възможност да участвам в създаването му.

 

Какво всъщност е феталната медицина?

Феталната медицина в момента е неделима част от наблюдение и проследяване на бременността през всичките етапи на развитие. От момента на установяване на бременността, проследяване на развитието, изключване на хромозомни и структурни аномалии, превенция на усложненията и преценка от нуждите от допълнитени специфични изследвания и манипулации. Полът на бебето може да се види още в първия триместър.

 

Стъпките

Първото посещение при акушер-гинеколог е свързано с установяване на бременност, за да се прецени, че се развива на правилното място и по нормален начин. Следва преглед между 11-14 г.с., когато се извършва ранен скрининг за хромозомни аномалии и цялостен оглед на структури и системи, които могат да бъдат оценени през тези седмици. Необходимо е да се направят и нужните скринингови изследвания за превенция на усложненията на бременността, като захарен дибает, високо кръвно налягане и други. Следва преглед в 19-23 г.с. (ранна фетална морфология), когато по-детайлно се оглеждат структури и органи (сърце, ЦНС, бъбреци) и времето за фетална ехокардиография. В третия триместър (32-34 г.с.) се прави оглед, за да се прецени как се развива плодът – доплерови изследвания, скрининг за рискове – прееклампсия, преждевременно раждане. И при нужда – да се избере най-правилният момент за раждане, ако това се налага.

 

Биохимичният скрининг

Той се прави между 11-13 г.с. + 6 дни. Трябва да се извършва на всички бременни жени за оцена на риска от хромозомни аномалии. Провежда се въз основа на УЗД преглед, замерват се определени параметри на плода, допълнени с биохимична проба на 2 хоромона от кръвта на майката. Това е скринингов тест, който ни насочва и ориентира при нужда да се препоръчат по-задълбочени тестове и изследвания.

 

Необходим е кръвен ДНК тест (неинвазивен пренатален тест) – изследване без риск за бременнатта жена с висока точност. Може да се извърши още в 9-10 г.с. чрез кръвна проба на майката, в която се търси фетално ДНК. Подходящ е за пациенти с висок риск (над 35-годишна възраст), които имат висок риск при извършен ранен скрининг и при такива с анамнестични данни за предходни бременности с хромозомни аномалии. При положителен резултат задължително се правят инвазивните методи амниоцентеза или хорионбиопсия, при които с игла се взема генетичен материал от околоплодната течност или плацентата. Процедурата е свързана с риск от загуба на бременността от около 1%.

 

Навиците и деветте месеца

Бременността е физиологично състояние на жената, което не налага непременно да се променя начинът на живот. Разбира се, ако няма препоръки за специален режим. Подготовката започва още с планирането на бременността. Всяка бъдеща майка трябва да има избран АГ, на когото да гласува доверие, и с когото ще минават през всичките етапи от развитието на бременността. Важно е жената да бъде спокойна, информирана, да се храни здравословно и да приема нужните витамини и микроелементи за нормалното развитие на бременността. От значение е да се изключат вредните навици – алкохол, цигари. Приемът на всички медикаменти трябват да бъде консултиран с наблюдаващия акушер-гинеколог.

 

Ежедневието на бременната

Въпросите се появяват още с установяване на бременността, особено при жени, които очакват дете за първи път. Освен питанията, свързани с развитието на плода и задължителните изследвания и прегледи, много актуални, особено през летните месеци, са тези дали могат да ходят на плаж, или да пътуват. Ако бременността не е усложнена и няма препоръка за специален режим, не съществува пречка за пътуване или ходене на плаж. Могат да спортуват, като изберат подходящи занимания, с които да поддържат тялото си в тонус. Воденето на полов живот не се забранява, ако няма специални медицински показания за това.

Храната трябва да е здравословна и разнообразна, без да се прекалява със сол, захар, въглехидрати. Трябва да преообладават млечни продукти, сезонни плодове и зеленчуци, нетлъсти меса и риба, бобови храни, пълнозърнест хляб, сурови ядки. Често ми задават въпрос дали могат да пият кафе – може, без да се прекалява.

 

Апаратурата

Немислимо е да се прави високоспециализиран преглед без нужната апаратура и подготовка. Повечето необходими изображения и огледи на отделни органи и системи се извършва на 2D режим (двуизмерен режим). Разбира се, при подходящи условия от страната на бебето, може да се направи триизмерна снимка или клип с движения в реално време.

 

Запечатаните емоции

Децата осмислиха живота ми. Направиха ме много по-толерантна, търпелива, благодарна. От тях черпя силата в най-трудните моменти. Всичко това ме кара да съм още повече съпричастна с двойките с репродуктивни проблеми, да се боря заедно с тях за сбъдване на съкровената им мечта.

 

Няма подарък, който да не е бил страхотен, или да не ме е зарадвал, но в съзнанието ми са запечатани емоциите и очите на двойките, сбъднали мечтата си. В тези случаи и думите са излишни. Това за мен е най-безценният подарък.