Доц. Стефан Кисьов е роден в гр. Варна на 13.02.1978 г. Завършва Медицински Университет във Варна през 2002 г. Специализира Акушерство и гинекология от 2003 г., а ембриология – от 2005 г. От тогава до сега работи в областта на репродуктивната медицина.

 

Виждам, че целият коридор е пълен с пациенти, доц. Кисьов, а вие идвате за това интервю след операция. Увеличават ли се случаите на хора с репродуктивни проблеми?

Някои от хората тук са за базови изследвания, а други са влезли в процедури, в ин-витро цикъл в различните му фази. Да, определено се увеличават случаите. Лично аз откакто съм започнал да работя в тази сфера до момента виждам, че проблемът ескалира. Има абсолютен растеж. Основната причина е свързана с факта, че огромна част от жените се забавят със своето първо раждане, поради това, че градят кариера много често. Огромна част от пациентките на възраст над 35 години вече са с ограничен яйчников резерв и некачествени яйцеклетки. Много са важни условията на живот като цяло.

 

Кога е най-добрата възраст за забременяване?

Знаете ли коя е тя според СЗО? 14-19 години. Именно според СЗО на тази възраст органите и системите на жената са най-добри за износване на плод и раждане на живо бебе.

 

В съвремието ни, обаче, много по-често жените, които се развиват в кариера или търсят дълго време подходящ партньор, едва на 40 години се сещат и за своята биологична роля и с искат да родят дете. Понякога се налага да правят процедура с донорска яйцеклетка? Психологически лесно ли вземат подобно решение?

За много от дамите най-важно и водещо е желанието да родят. Всеки го приема различно. След 35 години яйцеклетките се променят генетично, генетичният им набор не е толкова добър, за това се случват понякога спонтанни аборти.

 

Да споменем и мъжете, да не се фокусираме само върху жените, защото и при тях има проблеми.

През последните десетина години спермограмите на младите мъже се промениха значително в негативна посока. Самата СЗО, при последното ъпдейтване на референтните стойности в една спермограма, много рязко свали критерия за морфология на сперматозоидите. В момента са четири процента. При младите мъже наблюдавам тенденция една четвърт да имат лоши спермограми. Говоря за мъже на над 20 години.

 

Много е плашеща тази статистика!

Да, така е. По принцип сперматогенезата на мъжа търпи леки изменения във времето. И като цяло мъжете могат и в напреднала възраст да стават бащи.

 

С вълшебство ли се получават ембрионите, които създавате? Как от тези точици се развива животът?

Вълшебството се крие в това да си обичаш работата. Да знаеш, че нямаш почивен ден, с изключение на Коледа, да знаеш, че и семейството ти страда от твоята липса. Децата ми рядко например карат колело с мен.

 

Доц. Кисьов, споделете някой нестандартен случаи от Вашата практика, при който и Вие самият сте се изнанадали от резултата?

44-годишна пациентка, снимката е от 24 юли! Виждате ли снимката? Вижте какво съм написал отдолу: детски сърдечни тонове, сингъл ембрио трансфер, тоест трансфер на единичен емброн. След прекъсната стимулация. На пациентката това й е пети ин-витро опит. За този, пети ин-витро опит, тя избра нашата клиника. Колегите преди нас са вадили между 3 и 5 яйцеклетки. Ковид-19 ни забави, имаше задържан фоликул. Започваме силна стимулация. Тя е с намален яйчников резерв и с киста до яйчника, не яйчникова. На 44 години е и не е раждала. Стимулацията тече. На 6-я-7-я ден, когато е първият преглед на ехографа виждам, че няма реакция. Тя остана много разочаровна от мен. Поговорихме си и изведнъж реших да прекратя стимулацията. Но да я погледна след четири дни. Да проверим дали няма да има една собствена овулация. Дойде, виждам, че предстои овулация. Направихме пункция, взехме яйцеклетката, оплодихме я с ИКСИ, трансферирах я. И ето, че в момента тя е вече с ДСТ +, т.е. детски сърдечни тонове. Само месец преди това, пациентката ми разказваше, че вече е отписала този опит и как в другите клиники се справят по-добре, като вадят повече яйцеклетки. Ключов ми беше прегледът с нея на 24 юли, за да чуя сърдечните пулсации на плода.

 

Като се разхождате и срещате майки с деца, казват ли им, че вие сте техният доктор?

Точната фраза най-често е: ето го баща Ви. Излизаме с приятели руснаци лятото из Морската градина по Станчовата алея. Срещнах няколко двойки близнаци и едни тризнаци, както и други семейства с ин-витро бебета. Повечето родители – на шега ми казват – „Докторе, вземете си ги, много са палави!“ За мен това са най-щастливите срещи. Неописуемо е. Много често родителите водят децата си при нас и всички в екипа се вълнуваме, защото сме ги виждали от малки точки, а сега са вече големи, говорещи, усмихнати и палави малчугани! Велико е усещането!