Д-р Кателия Александров завършва Медицински Университет във Варна през 1993 г. Оттогава до сега работи в областта на акушерството и гинекологията, а от 1997 г. и до днес в сферата на репродуктивната медицина. От 1997 г., благодарение на него са родени хиляди деца по целия свят.

 

Говори директно, понякога изказва истини, които причиняват болка, но пък е искрен и открит. Усмихнат и вежлив. Интересен и приятен човек. Хиляди са жените, които го боготворят за това, че им е помогнал да станат майки и да имат деца.

 

Как се получават бебета, когато хората имат проблеми и дойдат при вас, с молба да им помогнете?

При спазването на строги правила, направени по строги алгоритми и протоколи, установени в медицината в световен мащаб. Правилата са ясни и определени. Тогава нещата може да се получат евентуално, но не задължително. У нас правилата са описани в Наредба 28 за Асистираната репродукция. Другите правила се задават почти всяка година от Европейската асоциация по репродуктивна медицина и от Американската асоциация по репродуктивна медицина. Те задават нормите и това кое е добра медицинска практика.

 

Какво трябва да се избягва в медицината точно при проблеми, свързани с инфертилитета?

Смятам, че пациенти, които не са за асистирана репродукция, не трябва да се подлагат на подобна.

 

А колко трябва да чака една двойка, когато се бави бебето, кога да се обърне към специалисти като вас?

Зависи от възрастта на жената, но примерно, ако е до 35 години, една година е препоръчителният период, след нея трябва да се препоръча консулт със специалист.

 

Кога е подходяща инсеминацията?

Само при лек мъжки фактор и при нормално състояние на жената.

 

А при тежък мъжки фактор?

Нещата с мъжкия фактор са много субективни. Обикновено се презасилва тежестта на диагнозата. Препоръчвам да се търси второ мнение.

 

С какви очи идват хората при вас? При първата среща например.

Поглеждат с надежда.

 

Как надеждата прераства в сбъдната мечта?

Трудно, ако трябва да бъдем честни.  Всъщност, ако разгледаме официалната успеваемост на ин-витро процедурите в световен мащаб, ще установим шокиращи цифри. В статистиката за 2019 г. в САЩ успеваемостта е 20 процента, а това е най-развитата медицински страна.

 

Каква е успеваемостта във вашия център?

Ако говорим за клинично забременели пациентки, които имат положителен тест със сърдечна дейност на плода, в различните години е над 35%. За мен е важен, обаче, само един показател – т.е. колко двойки си тръгват от нашата клиника с бебе в ръцете. При нас резултатът е около 33%.

 

Защо обаче все повече жени отиват при лекар да раждат секцио?

Най-голямата грешка, която се извършва в България през последните години, е масовото извършване на Цезарово сечение с тежки последствия за жената. В България имаме най-голямата майчина смъртност в целия ЕС, включително по-висока от Албания, която се дължи на Цезарово сечение и некомпетентно прилагане на форцепс. И тук нещата вече са много страшни, защото аз лично виждам нехайно отношение от страна на институциите към безкритичното отношение при извършването на секцио. Последиците са катастрофални и трябва да се говори по този въпрос!

 

Как си обяснявате факта, че много лекари са готови по желание на пациентката без медицински показатели, да правят секцио?

Относно развитието на медицината в България, често ми се иска да извикам: „Вън търговците от Храма!“ Смятам, че често се нарушават редица правила, когато става въпрос за Цезарово сечение. Статистиката го показва: най-висока детска и майчина смъртност в цяла Европа има в България. Давам пример с Финландия, където процентът на Цезарови сечения е около 11, а през последните 5 или 10 години там няма нито една починала родилка, детската смъртност е под четири промила. Много жени претърпяват излишни Цезарови сечения.

 

Нали казват, че след първото раждане с Цезарово сечение и второто раждане трябва да протече така?

Това абсолютно не е вярно.

 

Исках да Ви похваля за вашия труд, плод едновременно и на желанието на родителите да имат дете? Виждаме толкова снимки на красиви бебета на стената в кабинета Ви.

Да, не бива да се омаловажава нашият труд и желанието ни да помогнем, но трябва да бъдем по-големи реалисти и по-честни с пациентите.

 

Вие ми се струвате честен човек. Може ли честен човек да оцелее в тази сфера?

По-добре е да бъдеш честен човек, отколкото фалшив. А и твърдо вярвам, че в България има изключителни лекари, които са изключително почтени хора!

 

Каква е ролята на ембриолозите във вашата дейност? Те остават някакси в заден кадър, винаги изпъква повече лекарят, който е осъществил стимулацията, трансфера?

Големият човешки фактор в асистираната репродукция, всъщност са ембриолозите. Те правят всичко. От тяхната квалификация, точност и часовникарска сръчност зависи огромната част от успеха на процедурата! Гинекологът извършва друга изключително важна част – ембиотрансферът! Затова говорим за важността на екипния фактор в ин-витрото. Гинеколозите, ембриолозите, акушерките, ендокринолозите – всички тези специалисти се грижат за успеха на всяка процедура!

 

Кога трябва да бъде трансферът?

Само на 5-6 ден, на развиващи се ембриони. При нас не се връщат ембриони на 2-3 ден, защото смятам, че не е коректно към пациента, ако му върнеш ембриони, които не знаем дали се развиват добре. За мен е особено важно да съм докрай честен с пациентите!

 

Намаля като че ли броят на близнаците и тризнаците през последните години?

Да, има една такава положителна тенденция. Намалява броят на многоплодните бременности, защото намалява броят на трансферираните ембриони.

 

Вие сте изключително позитивен и усмихнат, макар че не си виждаме усмивките през маските! Пациентите харесват Вашето чувство за хумор. Оказва се, че това е важна част в постигането на доверие. Често се питаме – какво правите в свободното си време, за да поддържате бодрия си дух?

Копая си доматите, гледам си лозето и се занимавам със земеделие.

 

Трябва ли да сме по-близо до природата?

Да, защото естествената среда на хората е сред природата, а не в панелките. Препоръчвам на гражданите да ходят на село.

 

Чудесата се случват

11 години едно семейство във Варна живее с надеждата и мечтата да има деца, детски смях, рев и глъчка в уютно подредения, но празен дом. Чакат и тайно се молят слънцето да огрее и на тяхната уличка.

Чудото се случва при д-р Кателия Александров. От втория ин-витро опит в Медицински център по асистирана репродукция – Варна.

Ето какво споделя Полина Венкова за своя любим лекар:

“Д-р Александров е човекът, който не говори много и излишно. Добър специалист, човек с голямо и добро сърце, с огромно чувство за хумор. Той ни подари целия свят. Благодарение на него, днес имаме двете си прекрасни слънца: Емил и Ева.

Да бъде жив и здрав, да помага на много хора, да ощастливява семейства и самият той да се чувства удовлетворен от своята дейност; много късмет, много радост и сбъднати мечти му пожелаваме, защото той успя да сбъдне нашата най-голяма! Винаги ще му бъдем благодарни и признателни!”