Какво представлява?
Цинкът (Zn) е един от есенциалните микроелементи за човешкото тяло. Това означава, че ние не можем да го синтезираме сами, а трябва да си го набавяме с храната, за да избегнем дефицит. При хората той представлява по-малко от 0,005% от общото телесно тегло и присъства във всички видове клетки. От значение е за голям брой структурни протеини, ензимни процеси и транскрипционни фактори. Важен е за растежа, развитието и диференциацията на клетките.
Хранителният дефицит на цинк засяга над 2 милиарда души в развиващите се страни, а значителна част от западното население е изложено на риск от граничен дефицит.
Какво е значението му за организма?
Още 3000 години пр. Хр. хората са разбрали значението на храната и хранителните добавки за заздравяването на рани. Хипократ (бащата на съвременната медицина) вярвал, че доброто здраве може да се постигне чрез хранене. В исторически план цинковите соли, като цинковия оксид, са били прилагани локално, за да се улесни зарастването на рани. Към днешна дата са широко използвани от козметичната и фармацевтичната индустрия в състава на лосиони, кремове и мехлеми, включително и тези за подсичане при бебета.
За първи път значението на ролята на Zn в развитието на организмите се споменава през 1869 г., а в началото на 1900 г. с напредъка в биохимията са открити голяма част от основните съставки на храната – цинк, витамин С и много други значими компоненти. В края на 20-и век е открита връзката между цинковия дефицит и редица разстройства. Тъй като помага на клетките да растат и да се размножават, адекватен прием на цинк е необходим по време на периодите на интензивен растеж, като детството, юношеството и бременността.
Роля
Другите съществени особености, които трябва да имаме предвид по отношение на цинка, са, че той е важен за сетивата за вкус и мирис. Има роля в клетъчно-медиирания имунитет, образуването на костите, растежа на тъканите, мозъчната функция и растежа на плода и детето. Има отношение към съзряването и подвижността на сперматозоидите. Действа като антиоксидант – предпазва клетките от вредното въздействие на кислородните радикали. Има добре известна роля в дерматологията за здравето на кожата и косата. Заедно с друг основен микроелемент – желязото, е свързан с растежа на косъма, участвайки във важни процеси в космените фоликули, като мощно инхибира регресията им и ускорява тяхното възстановяване.
Как да си набавяме достатъчно?
Най-добрият начин да си набавим цинк е балансираната и разнообразна диета. Голямо разнообразие от храни съдържат цинк (таблица 1). Стридите имат повече цинк на порция, отколкото всяка друга храна, но червеното месо и домашните птици осигуряват по-голямата част от този микроелемент в диетата ни. Други източници са: ядки и семена, някои видове морски дарове (като раци и омари), бобови и зърнени култури, яйца и млечни продукти.
Фитатите, които присъстват в пълнозърнестия хляб, зърнените култури, бобовите растения и други храни, свързват цинка и пречат на усвояването му. По този начин бионаличността на цинк от зърнени и растителни храни е по-ниска от тази в животинските продукти. Едни от начините да намалим съдържанието на фитати за по-добра усвояемост на цинка са техники, като накисване, покълване и ферментация. Смилането също успешно намалява съдържанието на фитинова киселина в растителните храни и подобрява усвояването на Zn. Термичната обработка има много слаб ефект върху количеството фитати.
Таблица 1: Избрани хранителни източници на цинк | ||
Храна | Милиграми (mg) на порция |
Процент препоръчителна дневна доза |
Стриди – варени, панирани и пържени, 85 грама | 74.0 | 673 |
Краб, 85 грама | 6.5 | 59 |
Свински котлет – задушен, 85 грама | 2.9 | 26 |
Печен боб от консерва, ½ чаша | 2.9 | 26 |
Зърнена закуска, обогатена с 25% цинк, 1 порция | 2.8 | 25 |
Пилешко тъмно месо, 85 грама | 2.4 | 22 |
Тиквени семки, 28 грама | 2.2 | 20 |
Нискомаслено кисело мляко, 225 грама | 1.7 | 15 |
Кашу – печено, 28 грама | 1.6 | 15 |
Нахут – варен, ½ чаша | 1.3 | 12 |
Твърдо сирене, 28 грама | 1.2 | 11 |
Мляко – нискомаслено или немазно, 1 чаша | 1.0 | 9 |
Печени бадеми, 28 грама | 0.9 | 8 |
Печени пилешки гърди без кожа, ½ от гърдите | 0.9 | 8 |
Сирене чедър или моцарела, 28 грама | 0.9 | 8 |
Варен замразен грах, ½ чаша | 0.5 | 5 |
Високи източници
Храните, осигуряващи 20% или повече от препоръчителната дневна доза, се считат за високи източници на хранителни вещества. Но и тези с по-ниски проценти също допринасят за здравословната диета.
Кога може да възникне дефицит?
Дефицитът на цинк може да бъде наследен или придобит. Acrodermatitis entropathica е пример за едно рядко, наследствено заболяване, което се предава по автозомно-рецесивен път. Дължи се на мутация в цинковия транспортер и това води до лоша абсорбция на Zn. Хранителният прием на Zn е достатъчен за поддържане на нивата му в нормални граници, освен ако няма прекомерна загуба от стомашно-чревния или уринарния път.
Най-честите причини за придобития цинков дефицит включват:
- Хранителен дефицит, който се дължи на недостатъчен хранителен прием и недохранване.
- Липса на прием на животински храни.
- Намалена бионаличност на Zn вторично от висок хранителен прием на фитати, тетрациклин, пеницилин, кортикостероиди, високи дози желязо и Са, орални контрацептиви.
- Прекомерна употреба на алкохол.
- Стомашно-чревни заболявания и синдроми на малабсорбция.
- Чернодробни заболявания, като остър и хроничен вирусен хепатит, алкохолен хепатит и цироза.
- Хронични бъбречни заболявания
- Злокачествени заболявания и хронични инвалидизиращи състояния.
- Вторично изчерпване на цинка при травма, големи операции, изгаряния, загуба на кръв, тежка исхемия и тежки инфекции.
- Бременност и лактация.
- Старческа възраст – дефицит на хранителни вещества поради физиологични, социални и икономически обстоятелства, дисфункции, влияещи върху вътреклетъчната наличност на цинковия йон и намалено количество стомашна киселина.
- При недоносените бебета, поради комбинацията от ниските запаси на цинк и повишената им нужда.
- Хранителни разстройства, като анорексия нервоза и булимия, при дефицит на цинк и кожните прояви са свързани с глад, повръщане, злоупотреба с медикаменти (като лаксативи и диуретици) и психични нарушения.
- Увеличена употреба на диуретици.
- Понижени нива на цинк в майчината кърма, което може да причини дефицита му при здрави, доносени кърмачета.
Какви са най-честите прояви на цинков дефицит?
Въпреки че много органи на човешкото тяло са засегнати при тежък дефицит на цинк, като имунната, централната нервна система, стомашно-чревната и репродуктивната система, кожата обикновено е един от първите органи, увредени от този дефицит.
Кожни прояви
Засягането на кожата е под формата на еритематозни обриви, люспести плаки. Както вродените, така и придобитите дефицити на Zn обикновено се изразяват като различни кожни прояви, включително псориазис, увреждане на ноктите и косопад.
Граничният цинков дефицит може да се счита за „подмолен“ фактор в патогенезата на различни системни и кожни заболявания, анормална лимфоцитна функция, повишена чувствителност към инфекции, продължително заздравяване на рани и нарушено унищожаване на свободните радикали.
Клиничните прояви на дефицита са в зависимост от тежестта му. При умерените форми води до забавяне на растежа и хипогонадизъм при подрастващите момчета, груба кожа, лош апетит, неврологична дисфункция, умствена летаргия, забавено зарастване на раните и клетъчно-медиирана дисфункция на имунитета.
При леки форми на дефицит на Zn могат да се наблюдават нарушен растеж, понижено ниво на тестостерон в серума и олигоспермия при мъжете, нарушение на имунната функция, понижена телесна маса.
Как да разберем имаме ли дефицит?
За съжаление все още нямаме достатъчно надежден лабораторен показател, с който да оценим нивото на цинк в тялото ни. Измерването на Zn в серума е проблематично, тъй като само 0,1% от неговите запаси в организма се съдържат в циркулацията. Освен това, вземането на проби и лабораторните техники са важни за оценката му- например замърсяването на околната среда или на епруветките с цинк може да дискредитира резултата. Важно е изследването да се осъществява в референтна лаборатория, която спазва добрите практики по отношение на вземането на пробата.
Серумните нива на Zn са обект на дневна промяна и могат да бъдат повлияни от храната. Затова се препоръчва пробата да се вземе на гладно. Нивата на цинк в кръвта могат да бъдат понижени от ниски нива на албумин, инфекция, бременност, остър стрес и употреба на орални контрацептиви.
Нива
Нормалните плазмени нива на Zn са 10-15 µmol / l или 70-110 µg / dl. Другият показател, който може да даде информативност за нивото на цинк, е серумната алкална фосфатаза.
Важно е винаги резултатите да бъдат интерпретирани от лекар, който да оцени всички фактори, анамнезата, признаците и симптомите на пациента, за да се избегне риска от фалшиво високи или ниски нива, които да попречат на правилната оценка на състоянието.
Как можем да си набавим цинк, освен с храната?
Цинкът се предлага под формата на добавки, като капсули и таблетки. Пероралният цинк може да се прилага като различни соли – ацетат, глюконат, сулфат. Има данни, че сулфатната форма се понася по-добре от останалите. Изчислено е, че една капсула от 100 mg цинков сулфат има 22,5 mg елементарен цинк.
Важно е да отбележим, че доказани ползи от приложението на цинк под формата на добавки има при наличен дефицит. Налице са много малко доказателства за ползите му в останалите случаи. Освен като хранителна добавка, цинкът се използва и за лечение при някои състояния, които е установено, че протичат с тежък дефицит.
Доза
Препоръчителният прием от СЗО на Zn е 10-15 mg за възрастни и 5 mg за бебета. Тази доза варира в зависимост от физиологични състояния, като бременност и кърмене, а и при патологични състояния, като възпалително заболяване на червата, цироза на черния дроб, хронични инфекции, муковисцидоза и при пациенти на хемодиализа.
Гаденето, повръщането, диарията и временният сърбеж са описани като странични ефекти и са зависими от дозата. Тежестта на тези странични ефекти може да бъде намалена чрез разделяне на общата доза на три дневни дози, които трябва да се приемат заедно с храненето.
Въпреки че цинковата токсичност е много ниска, продължителният прием на високи дози може да доведе до вторичен дефицит на мед (Cu) и сериозна интоксикация.
Референции: Bagherani N, Smoller BR (2016) An overview of zinc and its importance in dermatology- Part I: Importance and function of zinc in human beings. Glob Dermatol 3: doi: 10.15761/GOD.1000185
Zinc and its importance for human health: An integrative review
Nazanin Roohani, Richard Hurrell, Roya Kelishadi, Rainer Schulin
J Res Med Sci. 2013 Feb; 18(2): 144–157.
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/#en1
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/zinc/
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112