Предстои да бъде сформирана нова група за емоционална подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми във Велико Търново, това съобщи координаторът на „Искам бебе“ за града Вероника Михайлова. Тя кани семейства от Велико Търново и региона да се включат в програмата на фондацията за психологическа подкрепа на двойки сблъскали се с проблема безплодие.
 
Националната програма за социална и психолигическа адаптация на двойки с репродуктивни нарушения е уникален проект на „Искам бебе“, разработен от екип експерти на фондацията включващ клинични психолози, АГ специалисти и експерти от неправителствения сектор, работещи в сферата на осиновяването. Със старта му през 2007 г. поставихме началото на качествено нова практика в България за прилагане на комплексен подход при лечението на засегнати от безплодие пациенти, който включва професионална психологическа помощ при извършване на медицинските процедури. Основната цел на програмата е подобряване качеството на живота чрез преодоляването на стреса и укрепване на емоционалното състояние на двойки, преминаващи през циклите за лечение на безплодието. За период от 10 години са проведени над 40 групи за емоционална подкрепа с участници повече от 400 жени в 13 града в страната (Варна, Бургас, Пловдив, София, Стара Загора, Сливен, Габрово, Велико Търново, Свиленград, Ловеч, Добрич, Шумен, Русе) и екип от психолози към фондация “Искам бебе”, надвишаващ 15 души.
 
Посещенията на групите за емоционална подкрепа са напълно безвъзмездни за участниците, тъй като от старта на програмата, реализацията й се финансира от партньори и дарители на фондация “Искам бебе.”
 
Във Велико Търново програмата за емоционална подкрепа се реализира за първи път през 2012 г., като в групата взимат участие дванадесет жени. Десет от тях вече се радват на своите дечица. Втората група беше осъществена през 2016 г. с участието на десет жени с репродуктивни затруднения. В резултат на проведената терапия, някои от участничките в групата забременяха естествено, други заченаха с помощта на асистираната репродукция, а трети осиновиха дечица.
 
За допълнителна информация и записване:
 
Вероника Михайлова, координатор на “Искам бебе”, Велико Търново – тел. 0886 801 309, e-mail: veronika_michailova@abv.bg
 
Подробна информация за Националната програма за социална и психолигическа адаптация на двойки с репродуктивни нарушения на фондация „Искам бебе“, вижте тук: