Допълнителното финансиране, гласувано от общинарите, ще даде възможност на повече двойки да сбъднат мечтата си за бебе

Пет големи общини в страната са гласували за 2017 г. по-високи бюджети спрямо миналата година за финансиране на местните си програми в помощ на двойки с репродуктивни проблеми. Община Казанлък предвижда 20 000 лв. за работата на фонд “Ин витро”, което е с 10 000 лв. повече от миналогодишния бюджет. За съществуването си от 2014 г., с помощта на програмата, са родени 4 бебета.

Повече от пет години функционира фонд “Ин витро” във Велико Търново и благодарение на дейността му, в региона има родени над 30 бебета. Традиционно гласуваните до момента средства в размер на 50 000 лв. ще бъдат увеличени с 27 000 лв., които са остатък от 2016 г. В “ин витро” бюджета ще влязат и допълнително още 13 400 лв., събрани от благотворителен бал, организиран от кмета на града, като така общата сума за програмата ще надвиши 90 000 лв.   

В Пловдив общинската финансова подкрепа за семейства, които се борят за бебе, ще бъде увеличена с 20 000 лв., което ще помогне бюджетът на местния фонд да достигне 70 000 лв. за настоящата година. Общината предвижда отпуснатата помощ, за всяка отговаряща на критериите по прогрмата двойка, да бъде в размер на 1 000 лв. 

За лечението на двойки с репродуктивни проблеми Община Пазарджик отпуска 50 000 лв., което е с 20 000 лв. повече от миналата година. Решението за увеличаване на финансирането съобщи кметът Тодор Попов на сесия на Общинския съвет в края на януари.

10 000 лв. повече пък ще бъдат отпуснати за фонд “Ин витро” в Търговище. Така общото финансиране ще бъде в размер на 40 000 лв. Увеличението на бюджета е по искане на председателя на Комисията за разглеждане и одобряване на кандидатите адвокат Мая Павлова. Тя предлага и промени в Правилника, които ще позволят неусвоената част от одобрената помощ да се прехвърля за следващата година на съответното лице. Според правилника всеки одобрен кандидат има право на подкрепа до 2 500 лева. Фондът работи в Търговище от началото на 2013 г., като с подкрепата му досега има родени 6 бебета.

В Кърджали миналогодишният бюджет за местната програма “Ин витро” остава непроменен, но при предсрочното му изчерпване, кметът инж. Хасан Азис обещава да се търси възможност за допълнително финансиране.