Подобри здравето си и това на бъдещото си дете, като подобриш начина си на живот

Рубрика: Предизвикателство

Подобри здравето си и това на бъдещото си дете, като подобриш начина си на живот

Подобряването на хранителните навици има редица благоприятни ефекти за здравето. Балансираното и здравословно хранене е важно както за периода преди настъпване на бременността, така и по време на нея и в периода на кърмене. То има положителен ефект по отношение на цялата ендокринна система и е особено важно за репродуктивните функции.
Според последните проучвания, епигенетичните фактори са от важно значение са развитието или предпазването на различни заболявания с напредването на възрастта. Епигенетични фактори са например храненето на родителите преди настъпване на зачатието, храненето на майката по време на бременността и храненето на детето в ранна детска възраст. Оптимизирането им може да доведе до по-малък риск от затлъстяване на детето в зряла възраст, както и от сърдечно-съдови заболявания.

Като бъдещи родители имате шанс да осигурите по-добро здраве на детето си, още сега. Затова ви предизвиквам с моето предизвикателство за по-малко рафинирана захар и високопреработени храни.

Ден 1 – Тялото ни има нужда от ВОДА

Заменете всички подсладени напитки с вода. Не само захарта, но и изкуствените подсладители оказват негативен ефект върху хормоналия баланс и не бива да се прекалява нито с едното, нито с другото. Може да добавите във водата си пресни парченца плодове или свежи билки – мента, розмарин, мащерка и др. Или да замените 2 чаши от водата с безкофеинов чай – ройбос, мента, лайка и т.н.
Обърнете внимание и на алкохолните напитки – те, освен че са калорични, са неблагоприятни за репродуктивната система и водят до дефицит на хранителни вещества, на витамини от група В и магнезий.

Ден 2 – Яжте пресни плодове, вместо сушени

Избирайте пресен плод, вместо сушен, нищо че изглеждат полезни, сушените плодове съдържат много повече захар и калории за разлика от пресните.
Ако добавите ежедневно 2 порции пресни плодове към храненето си, ще си набавите фибри, витамини и минерали, които са важни за тялото. Това ще помогне за регулиране на теглото и апетита. Дори и за хората с инсулинова резистентност, синдром на поликистозните яйчници, предиабет и диабет се препоръчва в диетата си да имат пресни плодове. Ако ги съчетаете с протеин и мазнини, няма да има пик на кръвната захар и хиперсекреция на инсулин. Плодовете могат да бъдат с висок гликемичен индекс, но са с нисък гликемичен товар. Трябва да внимавате с вафлите, а не с крушите. Разбира се, не прекалявайте с нищо.

Ден 3 – Изберете обикновено прясно или кисело мляко пред плодовите и допълнително овкусените

Ще се изненадате колко захар съдържат. Само за 2-3 минути може да добавите към тях лъжица мед, канела и пресни плодчета и ще получите страхотен десерт. Може да си направите и домашна панакота, ако разполагате с повече време.

Слушайте тялото си
Ако нямате повишена чувствителност, алергия или непоносимост, няма нужда да се отказвате от цяла група храни. Нискомаслените млечни продукти, като скир, извара, котидж сирене и други, са чудесен източник на лесноусвояем протеин и калций. А киселото мляко и кефирът са естествен източник на пробиотици. Слушайте тялото си и какво е добре за него, не потъвайте в морето от дезинформация и противоречиви данни.

Ден 4 – Заменете мюслито с обикновени овесени ядки

Виждали ли сте съдържанието на кутия мюсли или корнфлейкс? Имат изключително много калории и повечето съдържат захар доста над нужното. Избирайте едри овесени ядки, те ще ви заситят за по-дълго време и са богати на фибри. По принцип овесът е култура, която не съдържа глутен, но някои са вторично замърсени. Може да намерите и такива без глутен. Накисвате ги предварително или варите 1 час, за да постигнете максимално усвояване на хранителните вещества.

Ден 5 – Излезте в близкия парк и направете 30 минути бързо ходене

Направете движението част от ежедневието си, защото то е много важно!
Редовната физическа активност и движение оказват благоприятен ефект върху метаболизма, ендокринната система, репродуктивната система, храносмилателната система и опорно-двигателния апарат. Ако добавите само 30 минути на ден бързо ходене навън, това ще доведе до намаляване на тревожността и изгаряне на около 7000 килокалории седмично, което е страхотен резултат. Напомням, че дамите нямат нужда от продължителни и изтощителни тренировки, защото те могат да доведат до повишени нива на стресовите хормони. Достатъчно е ежедневна физическа активност и балансирано хранене.

Ден 6 – Днес си легнете рано и се опитайте да спите 7-8 часа

Сигурно се питате каква е връзката на съня с храненето и захарта? При липсата на достатъчно пълноценен сън, в тялото се отделят хормони на стреса (кортизол, адреналин и т.н.), които водят до повишен апетит и по-голямо желание за високопреработени храни, които са богати на захар и трансмазнини. Редица проучвания доказват връзката на нарушенията на съня с по-висок риск от затлъстяване и захарен диабет тип 2.

Ден 7 – Заменете вафлите в офиса с домашни бисквити

Сладки или солени, вие решете, отделете 20 минути в неделя и си пригответе бисквитки или соленки за офиса, комбинирайте с плод или зеленчук и ще имате страхотна междинна закуска. Ето и моето предложение за рецепта за овесени бисквити.

Надявам се това предизвикателство да ви мотивира за една цялостна промяна. Изпълнявайте го за период от 2 месеца. Дори само 1 нещо от него да ви остане, мисля, че ще ви е от полза.

С грижа,

Д-р АнНи