Когато сме чакали бебето по-дълго, отколкото сме предполагали, щом видим двете чертички на теста за бременност, особено след инвитро, сякаш това поглъща цялата ни мисъл – стремежът да износим и родим здраво бебе. Често обаче пропускаме някои важни моменти относно подготовката за малкия човек. Вярно е, че с бебето се ражда и майката, но също така е изключително важно да сме добре информирани относно някои ключови процеси. И, разбира се, общувайки с подходящите специалисти в областта, всичко става лесно и с удоволствие.

В този брой ви срещаме с Ани Събева, майка на две деца, основател на библиотека „Слингомания“, която наскоро повиши квалификацията си с обучение по кърмене и детски сън за бебето от 0-3 месеца. Тази година „Слингомания“ е сред партньорите на кампанията „Направи го сега“ на ДНК и подарява 20 слинга за Бебешките ДНК пакети. Ето какво ни сподели Ани:

 

Очаквания

9-те месеца са подходящ период, за да се подготвите и да придобиете правилните очаквания относно кърменето – какво предстои, какви са различните сценарии, проблеми и решения. Това ще помогне да не се разочаровате и със сигурност ще приемете по-лесно промяната, която ви предстои, придобивайки точните лостове, за да въздействате на ситуацията. Изключително важно е да черпите информация от правилните източници, защото в интернет пространството съществува твърде противоречива такава. Ако не се облегнете на проверени и сигурни източници, ще се появят спънки, когато бебето се роди. Подходящи книги за това какво ни очаква в първите седмици след раждането относно кърменето и бебеносенето са „Всичко за кърменето. Или почти всичко, но практично“ (Христина Янева – Хедра) и „Защо бебеносенето е важно“ (д-р Роузи Ноус). Те дават ценни насоки не само по темата, но и за заграждащите теми, свързани с причините, поради които е добре детето да бъде кърмено и бебеносено. Дават отговори на въпроси, като: колко често трябва да кърмим, има ли ограничения, трябва ли да храним под час, необходимо ли е да подготвяме гърдите – кога и как, как се поставя бебето, така че то да засуче добре, как можете да увеличите кърмата, каква хигиена  на гърдите да поддържате, какви носилки са необходими и др.

 

Близо до мама

Когато бебето се роди, то ще има нужда от мама! Сладурчето е живяло във вас 24/7, заспивало е под ритъма на сърцето ви, било е скачено за тялото ви – това не бива рязко да се променя след появата му на бял свят. Детето има нужда от мама особено много през първата година, а през първите месеци дори е животозастрашаващо, ако тя не е до него. В този ред на мисли бебеносенето ще ви помогне да продължавате да се справяте с ежедневните задачи – да си хапнете, да успеете да си измиете зъбите, косата, да си вземете душ. Заедно с бебето или докато то спи, можете да изпълнявате своите задължения. Това няма да разглези малкото, или да създаде вредни навици, дори ще ви помогне заедно да преминете през така наречения „четвърти триместър“ (първото тримесечие) и ще преодолеете всички промени в тялото си, в околната среда, хормоните, колики, кърмене, сън, за да продължите напред още по-успешно.

 

Къде да спи бебето?

Задължително е бебето да прекарва нощта в спалнята на мама и тати. Съветите за безопасен сън са леснодостъпни, не се колебайте подробно да се запознаете с тях. Най-безопасно за детето е да спи в собствено легло, но много често се налага да спи при нас. Ако това е така, е важно то да бъде с отделна завивка във вътрешната страна на леглото – от страната на майката (не между мама и тати). Има подходящи креватчета. Не бива да има пролуки, в които бебето може да падне или заклещи, необходимо е да спи по гръб в чувалче или добре облечено, защото не можем да разчитаме на завивката – мъникът мърда и трудно остава завит. Когато бебето е в родителската стая, мама и тати могат да го наблюдават, да следят за дишането и жизнените му функции.

 

Кърмене, бебеносене, съндобри основи за бъдещето

Би трябвало кърменето да започне веднага след раждането. Ако има болки по време на процеса, или на детето не му достига количеството кърма, то добре е да се срещнете с консултант по кърмене възможно най-скоро. Бебеносенето, от друга страна, започва по-късно, когато вече сме изписани от родилното. Няма ограничение – можете да бебеносите и веднага след раждането, важно е да сте готова за това. Проблемите със съня на бебето обикновено започват след 40-ия ден, когато детето започва рязко да изпитва колики или друг дискомфорт. Трудно можем да влияем, но действаме в посока изграждане на бъдещето. Обикновено през първото тримесечие е от значение да установим безпроблемен режим – не по календар и часовник – а по-скоро режим, който е удобен за семейството, поставяйки основи, разбира се, с визионерска мисъл.

 

Татко, мама и аз

Татковците трябва наравно с майките да се включат в отглеждането на бебето. В случай че то не е кърмено, те могат да участват и в процеса на хранене. Бащите не бива да абдикират, бащинството не е само създаване на наследник. Хубаво е грижите да бъдат разпределени поравно, още повече, когато майката е извървяла един много труден път преди, по време и след бременността. Жената в този период се нуждае от подкрепа и съдействие.

 

„Направи го сега“

Ако очаквате своето бебе, регистрирайте се на сайта на кампанията „Направи го сега“: www.napravigo.bg, до 31 декември 2020 г. Тази година отново 20 семейства ще имат възможността да облекчат значително бюджета си, получавайки всичко необходимо за първите 12 месеца от живота на децата си.