ПриРода за живот

Кампания ПриРода за живот - Кюстендил и Искам бебе
Съвместна кампания на Община Кюстендил и фондация „Искам бебе“

На 17.02.2023 г. от 11:00 ч. в заседателна зала на Парк-хотел Кюстендил, в присъствието на кмета на община Кюстендил – Петър Паунов, Радмила Рангелова – зам.-кмет „Социални услуги, програми и проекти“, представители на фондация “Искам бебе”, медии и гости, на съвместна конференция ще бъде представена информационна кампания на Община Кюстендил и Фондация „Искам бебе“.

♦ Кампанията “ПриРода за живот – балнеология, климат, здравословно хранене, психология в помощ на репродуктивното здраве” поставя фокус върху интегрирания подход на балнеолечението, здравословния начин на живот и психологическата помощ в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми.

♦ Лечебните свойства на минералната вода в Кюстендил, датиращи от дълбока древност, са ценен съюзник в битката за дете. Преимуществата на местния климат и природа, комбинирани със специфичен режим на здравословно хранене и оформяне на устойчива психологическа нагласа, допълват медицинските решения на проблема. Традициите на община Кюстендил за лечение на безплодието срещат актуалната кауза на фондация „Искам бебе“ за съсредоточаване върху превенцията, профилактиката и допълнителната грижа към репродуктивното здраве.

ПриРода за живот

„ПриРода за Живот“
среща на мечтите, хоризонт на живота

Какво е общото между Ивайловград, Криводол, Мизия, Мъглиж, Приморско? Или между Долна Митрополия, Кресна и Летница? Много малки български градове. С население около 3500 души. Всеки един от тях със своите истории, премеждия, надежди и мечти. Представете си, че всеки един от тях е населен САМО от хората, родени благодарение на „Искам бебе“ през годините!
Да, точно така! Толкова са бебетата, които са на бял свят, благодарение на фондацията през годините от нейното създаване до днес. Един много малък български град съществува благодарение на вярата, надеждата, любовта, мъдростта и добрината.
А сега си представете едно пълна класна стая! С 30 усмихнати, весели, щури деца, които тичат, смеят се, забавляват се и се радват на живота! Правят пакости, учат, растат!
Всички тези малчугани ги има на бял свят, благодарение на Общинския фонд „Ин витро“ на Община Кюстендил, финансирал 102 семейства от 2013-та година до днес.
С какво е най-известен Кюстендил?
С лечебните си минерални води и с традициите в лечението на безплодие.
И някак вълшебно тези две силни, вълнуващи, вдъхновяващи истории с общ корен се преплитат. В устрема си за живот. В желанието си за сбъдване. Във вярата в чудеса и участието в случването им.
Срещата на Община Кюстендил и фондация „ Искам бебе“ е естествено продължение на каузата за дете. Уверени, че обединението прави силата, заедно поемаме на път. Дълъг път, по който вярваме, че ще срещнем много нови съмишленици и приятели. Път, който природата ни е дала, за да стигнем до заветната си мечта за дете. Път, който местните хора в Кюстендил знаят добре и искат да споделят с цяла България. Защото той води до така бленуваното бебе. Път, огрян от слънце, защитен от мощта на няколко планини, окъпан от топла и лековита минерална вода, изобилен на вкусна местна храна, ухаещ на свежест, разказващ вековна история.

Кюстендил
кауза за живот с история и бъдеще

Ако разлистим пожълтелите страници на хилядолетната история на Кюстендил, ще видим, че най-голямото му богатство през вековете е била минералната вода. Той е един от най-древните градове по българските земи. Нещо повече, възникването на града е свързано с водата. Първото име на града е дадено пак във връзка с това богатство- Пауталия. Наименованието означава „ изворен град“ или „ бликащи извори“ и се свързва с топлите минерални извори, които са били първопричината за възникването на тракийско селище и превръщането му в град по римско време. Многобройни исторически данни сочат, че минералната вода е бликала на повърхността на земята от различни места още далеч преди пети век преди новата ера.
Днес град Кюстендил е известен туристически център с национално и международно значение, археологически и архитектурен резерват. Живописната слънчева долина, скътана в полите на Осоговския масив, е неизчерпаем източник на здраве, красота и плодородие. Тя е заобиколена от всички страни с планини. На юг граничи със стръмните склонове на Осоговската планина, на запад и север с полегатите склонове на планините Лисец, Чудинска и Земенска, а на североизток – със стръмните склонове на Конявската планина. Благодарение на това, градът е предпазен от ветрове. Качеството на въздуха, разбира се, също е от водещо значение. Чистият, наситен на озон въздух, повишава усещането за свежест и понижава умората.
Кюстендил е благоприятна дестинация за почивка и балнеолечение през цялата година. През пролетта той е безветрен и слънчев. Близостта на планината, боровата гора и зеленината правят лятото свежо. Есента мами с плодородието и тихите си слънчеви дни. Краткотрайната мека зима предлага живописен пейзаж и прекрасни условия за зимен отдих. Спецификата на кюстендилското поле, обкръжено от планински вериги от всички страни, надминава тази на много френски, италиански и швейцарски курорти. Градът има своите топли и лековити минерални извори, пивка вода, изобилие на плодове и зеленчуци. Те му дават неоспорвано предимство пред големите и именити чуждестранни курорти.

Кюстендил Искам бебе

Кюстендилските минерални извори
Гордостта на Кюстендил са неговите топли минерални извори. Температурата на минералната изворна вода е +73º С и има дебит 23,14 l/s. Тя е слабо минерализирана (719мг/л), с висока алкална реакция – pH 9.15. Водата е с доказани лечебни свойства при редица заболявания.

Състав
Минералната вода е бистра, безцветна, със силен мирис на сероводород. По количество на серни съединения тя се нарежда на едно от първите места в страната. Съдържа още флуор, хлор, йод, сулфат хидрокарбонат, хидросулфат, натрий, калий, калций, желязо и метасилициева киселина. Със своите физически и химически свойства кюстендилската минерална вода изпреварва по лечебно въздействие дори водите на френските бани в Пиринеите.

Балнеолечението в Кюстендил започва да се развива професионално през 1966 година. Градът се превръща не просто в привлекателна курортна дестинация, а в динамично развиващ се балнеологичен лечебен център. С документ на Министерството на здравеопазването от 8 март 1994 г. град Кюстендил е определен като спа курорт с национално значение.

Лечебни свойства

Кюстендилските минерални води лекуват:

• Възпалителни гинекологични заболявания от нетуберколозно естество и стерилитет вследствие на възпалителен процес при жените, както и хроничен простатит, весиколити, епидимити, патоспермия, мъжки стерилитет и олигоспермия при мъжете.

• Артро-ревматични заболявания и други заболявания на опорно-двигателния апарат, кожни заболявания, изгаряния, възпалителни процеси на горните дихателни пътища, отравяния с тежки метали.
Механизмът на въздействие на минералната вода върху човека е сложен и комплексен. Има няколко основни направления на влияние:

• Високата температура, която довежда до потискане на възпалителните процеси и повишаване на активността на жлезите с вътрешна секреция, главно на надбъбречната система;

• Химическият състав на водата. Особено значение имат сярата, нейните соли и различните йони.

Приета през устата, кюстендилската минерална вода оказва противовъзпалително и лаксативно действие на целия стомашно-чревен апарат.

Основният начин на използване на минералната вода в Кюстендил е за външно приложение. Това се изразява както в използването на басейни с различна температура на минералната вода, така и чрез вагинални апликации за стимулиране на овулацията и регулиране на менструалния цикъл. Уникалното на минералната вода тук са нейните температура и химичен състав, чието действие е противовъзпалително и стимулиращо функцията на яйчниците. Специфично за репродуктивното здраве, минералната вода тук влияе оздравително на възпалителните процеси на яйчниците и безплодието вследствие на намален яйчников резерв. В допълнение се провеждат и серия физиотерапии.

Климатолечение

Още от времето на Хипократ климатотерапията е един от най-сигурните начини за лечение на различни заболявания чрез климатичните и природните дадености.

България е сред първите страни в Европа по богатство и разнообразие на термоминерални води и климатолечение. Средната годишна ветровитост в Кюстендил достига едва 1,3 м в секунда. Градът е първенец в страната по брой на ясните слънчеви дни. Това са само част от причините той да бъде предпочитана дестинация за лечение и профилактика през всички сезони на годината.

Боровата гора на Лесопарк „Хисарлъка“, близостта на планините, обилната зеленина в самия град, липсата на ветрове и мъгли, нормалната влажност се отразяват благоприятно на общия здравен и психичен статус.
Комплексното въздействие на изключителните природни ресурси на града помага за профилактика, лечение и възстановяване при различни видове заболявания. Основите на местните традиции в лечението на безплодие и стерилитет са поставени преди повече от половин век и към днешна дата продължават да дават чудодейни резултати.

През 30-те години на миналия век френският лекар по белодробни заболявания д-р Джанкин довежда в гр. Кюстендил група специалисти, за да проучат и изследват биоклиматичните особености на района. Заключението е, че местност „Хисарлъка“ над гр. Кюстендил е уникална със своите природни дадености и второто в света място с най- благоприятни условия за климатолечение и климатопрофилактика на астматични заболявания с алергичен произход и туберкулоза.

Калолечение

Калолечението е метод, при който с лечебна цел се използва лечебната кал (пелоиди). Пелоидите представляват особена субстанция от органични и неорганични материи, образувала се в земята при естествени условия и под въздействието на определени биологични, климатични и геоложки условия. Лечебните свойства на пелоидите са били известни още в древността. Лечебна кал са използвали още древните египтяни, римляните, а по-късно и народите на Италия, Франция, Германия и др. За първи път калолечението в България е било въведено в началото на миналия век от проф. П. Стоянов, като е била използвана кал от лиманното езеро на с. Тузлата, Добричко.
Калта, която се използва в областта на процедурите, касаещи репродуктивното здраве, е торфена и се добива от Байкалското езеро. Калолечението за този специфичен здравословен проблем се прилага само при жените. За тях има редица процедури, включително изработване на т.нар. „кални гащи“.