Най-обсъжданите теми на форума бяха „медицинския туризъм“ и „сурогатството“
 
Фондация “Искам бебе”, като пълноправен член на Fertility Europe, взе участие в ежегодната пролетна среща на асоциацията, обединяваща пациентски организации от цяла Европа, занимаващи се с проблемите на репродуктивното здраве. Форумът се проведе в Атина, Гърция от 25 до 27 март 2015 г, а участниците, които представяха “Искам бебе” в дискусиите бяха Вера Вулджева – член на Управителния съвет на „Искам Бебе” и Калина Неделчева – международен координатор на фондацията и офис мениджър на Fertility Europe.
 
Един от акцентите в проведените дискусии беше темата за „медицинския туризъм” или пътуването до друга държава за провеждане на репродуктивно лечение. Интересът към темата беше породен от въвеждането на европейската директива 2011/24/ЕС за трансгранично здравно обслужване и възстановяване на разходите след лечение в чужбина. Домакините на срещата споделиха данни за двойки, лекуващи се в гръцки клиники и увеличаването на техния брой през последните години. Причината за това са ограниченията в законодателството на някои страни, дълги списъци с чакащи (например за донорска яйцеклетка), по-високи цени на лечение и др.
 
Друга много обсъждана тема беше тази за сурогатството, което в европейски мащаб засега е легализирано само в Гърция и Великобритания, като Гърция често е наричана „Новият рай за ин витро”, заради гъвкавото си законодателство и наличието на над 60 частни ин витро центрове. Там се извършват над 5000 ин витро цикъла годишно.
 
Практически опит за успешни кампании обмениха представители на пациентски организации от Белгия, България, Великобритания, Гърция, Израел, Исландия, Италия, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Украйна, Финландия, Франция, Хърватска, Чехия и Швеция. Постиженията на „Искам Бебе” за 2014 г. и плановете за 2015 г. бяха презентирани пред участниците в срещата. Обсъждаха се и предстоящите избори за нов Управителен съвет на Fertility Europe, които ще се проведат на 15-ти юни 2015 г. 
 
Срещата в Атина завърши с кръгла маса, на която бяха поканени едни от най-уважаваните професори в областта на репродуктивната медицина, ембриолози и психолози от Атина, Крит и Солун. Те говориха за местното законодателство в областта на асистираната репродукция, за опита на Гърция в сурогатството и донорството на яйцеклетки, както и за управление на стреса при двойки с репродуктивни проблеми. 
 
“Искам бебе” е пълноправен член на Fertility Europe от 2010 г. 
 
Галерия със снимки от събитието можете да разгледате тук: