Психологическа програма 2023

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПРОГРАМА ЗА ЖЕНИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
на Фондация „Искам бебе”

Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на “Мерк България“ ЕАД чрез откупуване на спонсорски пакет

merck logo

Период на изпълнение – 2003 година

Формат – Програмата за психологическа подкрепа стартира реализацията си през 2023 година и продължава до юни 2024 г. – в зависимост от предварителната програма, изготвена между терапевтите и участниците в групите

Градове: София, Варна, Велико Търново, Смолян

Катя Иванова Симеонова - психолог, Варна

Катя Иванова Симеонова – психолог, Варна

Светла Димитрова - психолог, Велико Търново

Светла Димитрова – психолог, Велико Търново

 

Ваня Чаталбашева - психолог, Смолян

Ваня Чаталбашева – психолог, Смолян

 

Екатерина Ковачева - психолог, София

Екатерина Ковачева – психолог, София

 

Националната програма за психологическа подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми на фондация „Искам бебе“ стартира през 2008 г., като в разработката на целите, подходите и очакваните резултати, вече повече от 15 години, се включват психиатри, клинични психолози, хранителни терапевти,  пациенти.

Основната цел на Програмата е да подпомогне лечението на безплодието при жените с репродуктивни проблеми, да ги социализира, да ги подтикне да намерят среда, в която спокойно, честно и с емпатия, да споделят проблема и съвместно с терапевтите, да вървят към приемане и с по-малко тревожност по пътя към желаното дете.

Как се организират групите?

Групите се провеждат в рамките на 3-6 месеца. Предварително се правят съобщения за набиране на желаещи да се включат, като психолозите провеждат предварителни интервюта с жените. Подготвителният период за всяка група е приблизително 30-45 дни. Изчаква се, докато се съберат до 10-12 жени, тъй като практиката показва, че до края на терапията – в групата остават до 8 жени, а останалите продължават с индивидуална терапия. Изключително важно е да наблегнем на начина, по който обявяваме старта на групите. Необходимо е да обясним на пациентите точно какво ще се случва, кой ще бъде терапевта, какви могат да бъдат очакванията на жените.

Прилагам кратка версия на поканата за записване в групите:

ГРУПИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Уважаеми дами,

Фондация “Искам бебе” организира отново Група за психологическа подкрепа за жени с репродуктивни затруднения.

Каним всяка от Вас да си даде шанс и заедно с медицинските процедури да получи така необходимата психологическа помощ по дългия път до гушване на своя рожба.

Подаваме ръка в среда на спокойствие и споделеност, при пълна конфиденциалност, заедно да извървим пътя към желаната промяна –  с любов и вяра в себе си.

Предлагаме Ви  напълно безплатни срещи, за период от до шест месеца, по един уикенд с мен – психолог Светла Димитрова (или друг терапевт). Всички разходи за групите се поемат от фондация “Искам бебе”, чрез финансовата подкрепа на спонсори и дарители (Мерк България, ТБ Биорегенерация, Кредирект и др.)

Какво Ви очаква ли?

Най-важната Ви среща – срещата със себе си.

Предстои да си дадете честен отговор на Вашето “Защо за на мен?”.

С приемане и благодарност ще разгледаме отношението Ви към съдбата, взаимоотношенията във Вашия живот.

Очаква Ви творчески процес с поглед навътре към себе си. Не забравяйте – силата е там, във Вас и Вие сте Твореца на Вашия живот!

А аз ще съм до Вас, защото съм една от Вас. Вървях, растях, падах, ставах, изпитах болката и тъгата, капсулирането до появата на двете чертички. С отдаденост и благодарност посвещавам времето и опита си на Вас момичета, решили да заявите участие в групата за емоционална подкрепа към фондация ,,Искам бебе “.

Не се срамувай, запиши се на телефон: (………….…)

Психолог – Светла Димитрова (или друг терапевт, посочва се винаги името, за да е легитимен пред аудиторията)

Очаквам те!

Следва представяне на терапевта Коя съм аз ли?

На първо място, аз съм от 12 години доброволец във фондация “Искам бебе”!

Професионален опит:

 • ЛО (личен опит) Психодрама, обучаваща се във второ ниво ПДА, социометрия и групова терапия
 • Психологическо Интервюиране
 • Емоционална интелигентност
 • Социални умения и комуникативност- ПЦ “Идентичност”
 • Психосоматика -1 и 2 ниво – “Аналайзингмайн”
 • Лечение на вътрешното дете
 • СК за репродуктивни проблеми
 • Акваарттерапия – Институт по арттерапия
 • “Дни на психоанализата в болница” и мн. др. обучения и семинари
 • ЛО – фамилна психотерапия с Мая Манева, Системен подход
 • Работа с приказки и сънища – Институт по арттерапия на Елица Великова
 • МОН – практика като психолог в детска градина

Срещите се провеждат през почивните дни, като предварително се уговарят дните и общия брой часове, за да се съобрази времето с лечението на жените. Терапевтите споделят, че освен с консултиране, работят и с други методи – психодрама, арттерапия. Във Велико Търново, например, жените са се повлияли добре и от дихателни упражнения, йога практики и медитативни техники. Опитваме се да изследваме прилагане на процеси (терапевтите ги наричат “сбъдване”), в които жените да могат да създадат с ръцете си – с глина или други материали – цялата същност на своята жадувана рожба. Създава се спокойна атмосфера на обмен и споделеност, изграждат се ценни приятелства, които продължават и след формалния край на груповата терапия.

Координатор на фондация “Искам бебе” присъства на първата среща с участниците, като набляга на факта, че групите за емоционална подкрепа са безплатни за всички, тъй като са финансирани от “МЕРК БЪЛГАРИЯ” и други дарители и спонсори.

Групите в София

се водят от създателя на Програмата Love & Fertility Guide – Екатерина Ковачева,

Холистичен терапевт – специалист репродуктивно здраве

Самата тя казва за себе си, че е щастлива мама на 4-годишен малък приказен герой, който е сбъдната мечта на цялото семейство.

“Създател съм на програмата за репродуктивно здраве Love & Fertility Guide, с която помагаме на много семейства от целия свят да заченат своето бебче, да имат спокойна и красива бременност, успешно и радостно раждане и уравновесен и хармоничен след родилен период. Помагаме на мъже и жени да създават семейства според нашия основен принцип, а именно чрез осъзнаване – осъзнато зачеване, осъзната бременност, осъзнато раждане и осъзнато родителство.

В програмата са включени различни похвати, целящи да излекуваме тялото, ума и душата. Подходът е изцяло холистичен и индивидуален като съчетаваме психология, нутриционистика, енергийно лечение и цветотерапия, работа с травми и блокажи от миналото, работа с подсъзнанието и всички нездравословни програми и модели, работещи на заден план и саботиращи мечтата за бебе. Целта е да постигнем оптимална среда, в която бебчето да се появи и за това са нужни готовност за промяна, решителност, вяра и много любов. Сигурна съм, че имате всичко това и вярвам в потенциала на всеки един човек да се справи.

Целта ни е: подкрепа и зачеване – естествено или ин витро според клиничния случай; износване и раждане на здраво бебе; след-родилен период

Групови срещи веднъж месечно на живо и веднъж седмично онлайн с цел информация и обучение, техники и практики, въпроси и отговори.

Индивидуални сесии с двойките и индивидуално с цел проследяване и наблюдение на процеса за всеки по отделно.

Наблюдение:

Работата в група е важна за понижаването на нивото на стрес, осъзнаването на всеки един, че през това, което преминават е нормално. Подкрепят се едни други и лекуването става на колективно ниво.

Отделно индивидуалните сесии подкрепят всеки по пътя с неговите ограничения и блокажи, които възпрепятстват на ментално и психо-емоционално ниво бременността.

Извод:

Съвкупността от индивидуални и групови сесии и постоянството в терапията са ключови в постигането на успешно зачеване, бременност и раждане.

 

Прилагаме тук, накратко, ползите от една сесия, посветена на водата.

Защо вода? И как водата е пряко свързана със зачеването?

Всички знаем, че пиенето на вода е една от основните прости стъпки към здраво и съвършено функциониращо тяло.

Нека все пак споделим кратко и ясно защо вода. Всъщност водата е единствената ни защита срещу некачествената и вредна храна. Тя извежда токсините и шлаките на клетъчно ниво. Водата носи кислород до всяка една клетка, също така е богата на минерали и полезни вещества. Поради недостатъчната и неправилна консумация на вода с възрастта процентът на нейното съдържание в тялото намалява и ако в ранните детски години е бил над 80%, на средна възраст вече е 70%, а към 60-тата годишнина достига едва 52-60 %. Процесите на остаряване и влошаване на здравето са и процеси на изсъхване на клетките и вкиселяване на вътрешната среда в организма. Това пряко се отразява и на репродуктивната система. Тези процеси могат да бъдат забавени и спрени, ако се погрижим за пълноценната хидратация на нашето тяло.

Но защо е толкова трудно да пием всеки ден оптималното количество вода?

Опитът с пациенти показва, че недостатъчната информираност и от там липса на осъзнаване на важността на редовния прием на вода, ни спира да направим това просто занимание обичаен навик в нашето ежедневие.

3 лесни стъпки как да въведем този полезен навик в ежедневието си завинаги:

Осигурете си качествена стъклена бутилка с вместимост 500-750мл. Много по-лесно се подсещате да пиете и не трябва постоянно да тичате и наливате чаши и да броите колко сте изпили.

В рамките на един месец започнете плавно да увеличавате приема на вода като стигнете 30-50мл на кг тегло на ден. Това е оптимално, за да функционира тялото правилно.

Нека пиенето на вода бъде ритуал. Наслаждавайте се на всяка глътка вода, осъзнавайки какви добрини прави за вас. Пийте осъзнато, бъдете тук и сега и визуализирайте как всяка клетка се хидратира и освобождава от ненужното.

Водата е живот. Дайте си го.

Да отворим още една тема, която е неразривно свързана с водата: какво е алкално-киселинен баланс и как той влияе на репродуктивната ни система?

Ще се спрем първо на калция. Всички знаят, че калцият това е –  кост. Думата калций произлиза от латинската дума “calx” – вар. Древните римляни видяли, че с помощта на вар се закрепва всичко наоколо. Това, че в цимента се съдържа голямо количество калций, знаят всички. Калцият практически се явява “човешко лепило”, което скрепява целия човешки организъм. По своята биохимическа активност той прилича на осмоножка. Сам той свърза осем други молекули, едновременно,  като осмокрак. Никой друг не е способен на това.

Той има точно такива размери, които му позволяват да влиза в човешката клетка и да излиза от нея с лекота, и когато той влиза в нея, той носи със себе си цяла мрежа хранителни елементи, които оставя в клетката и отива за други. Той прилича на планинска зъбчата железница за хранителни елементи.

Не е възможно да се опише цялото това количество от процеси, в които участва калция в човешкия организъм. Именно за това, най-големият проблем за учените е изясняването на причините, защо калция в човека става дефицитен материал. С други думи 50% от американците на възраст 40 години имат дефицит на калций в организма и 90% имат същия проблем на възраст 60 години.

Едно от ключовите съединения на калция в организма е вещество с името калциев моноортофосфат. Неговата функция е такава, че той се явява като химичен буфер и постоянно поддържа рН /водороден показател/ на кръвта. С други думи, не е важно какво ще се случи с вашата кръв, нейният водороден показател постоянно ще се поддържа на ниво 7,45 , благодарение на този чудесен елемент, който се нарича калций.

Даже ако вие добавяте повече киселина, то все едно, рН ще бъде поддържано на нивото 7,45 и без него вие ще умрете. Затова, при поддържане на този процес, това което се осъществява вътре в човека, може да се опише с думите: един тегли вместо другия. Какво значи това? Само това, че когато вие употребявате недостатъчно количество калций, вашият организъм започва да отнема калция от костите. А от там и се нарушава алкално-киселинния баланс.

Организмът постоянно има необходимост от алкални резерви, за неутрализацията на голямото количество киселини, и резервът му е само един – костите. Калцият, намиращ се в костите. Затова тогава, когато ние се храним с киселинна по характер храна и пием такива напитки, ние постоянно изразходваме собствения си калций.

Ефектът какъв е – организмът непрекъснато се подкиселява, за да задържи вътрешните среди в правилните коридори на алкалност, изтегля калций от костите, магнезий от мускулите, желязо от кръвта – и ето ни млад човек с дефицит на калций, анемия, крампи.

Как това влияе на репродуктивната система? Пряко. При жените прави утробата “негостоприемна” като не позволява на сперматозоидите да достигнат до яйцеклетката. Високата киселинност буквално унищожава голяма част от сперматозоидите и така намаля значително шанса за зачатие. При мъжете високата киселинност отнема калция от главата на сперматозоида и така го прави слаб и неспособен да проникне в яйцеклетката, дори да е стигнал до нея. Когато и при двамата е нарушен този крехък баланс, шансовете за зачатие са близки до %5. И тук не е значение възрастта…

Но не само това – в резултат на повишената токсичност и натрупването на шлаки в организма на младите хора, те преминават нагоре по степените на зашлакованост и често достигат дори до 7ма степен на интоксикация и наблюдаваме вече и в младите миоми, кисти, фиброми и дори аденом на простатата.

Затова идваме до първото и основно правило за подготвката за зачатие и бременност – и майката и бащата тярбва да почистят вътрешните си среди и да ги подхранят достатъчно, за да създадат благоприятни условия за развитие на бебето.

Как губим нашия алкално-киселинен баланс? Ето някои основни причини.

Дехидратация

Консумация на алкохол, газирани напитки, кафе

Захар

Бедно меню на свежи цели зеленчуци и плодове

Тютюнопушене

Стрес, липса на качествен сън/почивка

Редовен прием на качествена изворна и структурирана вода. Всеки ден между 30-60мл на кг тегло.

Намалете или тотално спрете консумацията на алкохол, газирани напитки и кафе. Ако все пак консумирате, нека съответната напитка бъде от най – добро качество.

Ако искате да направите промяна сега с цел да бъдете здрави, то изключването на захарта е лесна приложима и много важна стъпка. Захарта е силно киселинна, благоприятства развитието на патогенната флора и е силно възпалителна. Разбира се, без изкуствени подсладители, моля.

Следвайте принципите на алкалното хранене. Изключете животинските продукти за период от поне 2 седмици, оптимално 3 месеца, за да се даде възможност на организма да се възстанови и справи с възпаленията. Консумирайте много свежи цели плодове и зеленчуци. Включете диво/естествено ферментирали храни и напитки. Изключете бяла обработена сол и забравете за бялото брашно – носят възпаления, патогенна флора и много киселинност.

Ако сте пушач, спрете или поне намалете цигарите. Тук на всички е ясно защо. Помислете кое ви е по – важно този навик, който сте се вкопчили или мечтата за семейство? Мотивацията е вътре в нас. Няма кой да свърши черната работа.

Стресът. И тук си го знаем. Вреди ни. Пробвайте водени медитации. Не е нужно да си опитен, за да даде резултат този тип практика.

Правила за поддържане на алкално-киселинния баланс с храненето

Храната не бива да се състои само от подкиселяващи храни, винаги трябва да има включени и алкализиращи храни:

Например – на обяд не е добре да се яде само месо с ориз и за десерт торта с кафе, защото това са все окисляващи продукти. Да се добавят зеленчуци – като салата или задушени.

При хранене количеството на алкализиращите продукти винаги трябва да бъде по-голямо от количеството на подкиселяващите.

Колкото вашата вътрешна среда в организма е по-кисела, толкова по-голям трябва да бъде делът на алкализиращите продукти.

Диета съставена само от алкализиращи храни е възможна, но се препоръчва само в рамките на 1-2 седмици – като лечение.

Храната не трябва да включва само кисели продукти, а и алкални (в 1 правило говорихме за подкиселяващи продукти, а тук за кисели)

Киселите продукти се приемат, когато организмът е готов – т.е. по-добре следобяд и вечер, отколкото сутрин и по-добре през лятото отколкото през зимата.

Как да си помогнем по друг начин? Чрез работа с вътрешния ни свят или с други думи работа с подсъзнанието.

85% от нашите мисли са подсъзнателни и едва 15% осъзнаваме. Това означава, че голяма част от нашия живот е следствие на решения, които са продиктувани от несъзнателни вярвания, ограничени и модели на поведение, които сме онаследили или възприели.Необходимо е да се погледне в синхрон – тялото, ума и душата!

Групите във Варна

Групите за емоционална подкрепа във Варна се водят от Катя Симеонова, психолог, психодрама терапевт. Тя е с натрупан опит в индивидуалната терапия и като водещ на психотерапевтични  групи.  В своята работа използва   техники и подходи от различни психотерапевтични школи   като  Психодрама, ТЕС, Бахова терапия, Арт техники. Катя Симеонова е специализирала и “Арт терапевт”, “Аналитична психомоторика”, Обучение по Психодиагностика и придобит майсторски клас” Методология за създаване на програми за профилактика на здравето” с обучител Проф. Д.ПС.Н. Лариса Цветкова от Петербурски Университет, Русия. Консултира  и терапевтира хора с репродуктивни проблеми, с депресивни и тревожни разстройства, трудности в общуването, панически атаки и други психологични проблеми причинени от раздяла, неотработени травми от миналото, пост-травматични стресови разстройства.

Понастоящем  е терапевт и в детски център „Прегръдка“ – като психолог и арт терапевт  – индивидуална и групова  работа  с деца и родители. Участва  в проекти, свързани с превенция и  подобряване на психо – емоционалното развитие на децата в детската градина и училище,  детската агресивност, взаимоотношения  деца  – родители – учители.

Води вечерни семинари в спортен център „Орхидея“. Темите са свързани със взаимоотношенията, стрес, личностово развитие, партньорство и др.

Групите за емоционална подкрепа на жени с репродуктивни проблеми се провеждат два пъти в месеца или ежеседмично, в зависимост от уговорените часове. Броят на жените, които участват в една група е около 8-12.

Всяка една среща е  наситена с много емоции, има много сълзи, много болка, има и усмивки, въздишки на облекчение.

В началото участничките често са  притеснени, чувстват се  неудобно  при споделянията, лаконични са, но бързо  се отпускат. С времето започват да споделят  много лични и важни ситуации и емоции от своя живот и ежедневие. Чувството за загуба, срам, гняв и изолация са често коментирани от тях.

Важна полза от груповата психологическа работа, която не е постижима по друг начин, е получаването на обратна връзка и подкрепа. В реалния живот не винаги е възможно да се получи искрена, не осъдителна преценка, която да позволява на човек да  види своето отражение в очите на другите. Особено силен е този факт при двойки преминаващи през периода на безплодие, защото често те  споделят за получаване на оценки, квалификации, понякога укор, неразбиране от околните.

Темите върху които работим по време на срещите са свързани с депресивните състояния през които минават, с доверието, траура, приемането и преодоляването на загубите – загубата на бременност, загубата на мечтите, загубата на самоуважение – причинена от невъзможността да разчитат на своето тяло за износването на плода и успешно раждане.

Много често в  срещите излиза  темата за страха. Участничките споделят, че състоянието на страх ги съпътства постоянно. Рисуват картини на страховете си. След това техните картини оживяваха на сцената. Дават им имена, глас, форма, посока. Това им позволява да ги видят, да говорят с тях, да ги разберат. Често има  взрив от емоции и осъзнавания.

Жените изработват   генограми на родовете си. Анализираме  взаимоотношенията в рода, неотработени травми и техните последици, които  неминуемо оказват влияние върху живота им. С определени за целта  техники и ритуали те почитат и благодарят на рода си, на предците си.

С рамките на груповата работа,  имат  възможност да се срещнат и да проведат важни и стойностни разговори,под формата на ролеви игри, да влязат в дълбоки откровения, да погледнат себе си, през очите на другия.

Изиграват  значими събития от живота си  с цел да разпознаят и изживеят подтиснати до момента чувства, да се научат да ги изразяват свободно.

С времето започват  да споделят, че подобряват качеството си на живот, че по-добре разбират гледната точка на другия. Говорят за това, че могат да се радват.

Други теми, които обсъждаме  и над които работим са   свързани с прошката,  гнева, с поемането на отговорност, неувереносттта, сексуалносттта, търпението, вината, контрола, смъртта.

Всяка със своята си динамика и темп навлиза навътре, дълбоко в душевния си  свят.  „Излизат“ травми, страхове, гняв – разиграват ролеви игри и ситуации на импровизираната ни сцена. Завихрят  се в емоциите си,  взаимно се подкрепят, дават си надежда. Споделят, че тази взаимна подкрепа и общуването в групата ги мотивира да продължават напред, да не изпадат в продължителни периоди на тъга и скръб.

Започват да приемат себе си – с тъмните и светлите си страни, което е дълъг процес за напред, но поставят началото.

Раждат се нови приятелства, може би за цял живот.

В последните ни срещи обикновено  споделят, че се виждат променени към по-добро, осъзнати, доверяващи се, обичащи себе си и живота.

През месец юни 2023г. във Варна стартира група за емоционална подкрепа на жени с репродуктивни проблеми.

Групата се състои от 12  жени. Предвидени са 8 сесии, които да приключат в края на месец ноември. Продължителността на всяка сесия е около 3 часа в зависимост от обсъжданите теми и енергията на групата.

“При работата си използвам техники и методи от психодрамата, арт терапията, приказкотерапията, семейните констелации.

На всяка сесия обсъждаме теми, емоции, които в момента ги вълнуват и през които преминават. Често разговорите са свързани с чувството на вина, на гняв, на безсилие.

По психодраматичен начин разиграват трудни и тежки ситуации и често стигат до решения за себе си.

Ценността в груповата работа е в това, че взаимно се подкрепят. Споделяйки всяка своя житейски опит са си много полезни една на друга. Разбират, че не са сами, че има и други, които преминават през този труден път на репродуктивно лечение.

В групата анализираме въпросите за семейството, семейните ценности, ролята на жената, ролята на майката, ролята на бащата. Важният въпрос за осигуряване  на психологично простронство на новия член на семейството първо в съзнанието, в душата, за да дойде и в реалността.

Когато  съчетават медицинските процедури за лечение на безплодието с емоционална и психологическа подкрепа, половината от жените забременяват и износват децата си.”

Прилагаме като допълнителен файл една от темите, която стана особено актуална в групите за емоционална подкрепа във Варна – свързана е с хранителните разстройства, като причина за нарушено репродуктивно здраве. Темите за анорексиите, булимиите и други хранителни зависимости се засяга вече често и от специалистите по репродуктивно здраве, тъй като при все повече млади жени с репродуктивни проблеми това се оказва сериозен проблем. Намаляването на яйчниковия резерв и нарушената ендокринна система при жени на възраст между 25 и 35 години се наблюдава все по-често и е необходимо да се говори повече за това, да се организират допълнителни срещи с младежите по места и да се ангажират специалисти – ендокринолози, АГ-специалисти, хранителни терапевти и др., с цел подобряване на осведомеността при младежи за връзката между храненето, психичното здраве и репродукцията.

Групи в Смолян

Групата в Смолян стартира подготовка през ноември 2023 като пилотна програма на фондация “Искам бебе” в областта. Психолог в групата е Ваня Чаталбашева. Участниците в групата са 10 души, като вече има и 4 жени на индивидуална терапия. Ваня Чаталбашева споделя: “Живеем в изключително труден район – преплитат се много и различни религии, етноси, специфични общоностни нрави, разбирания за средата, живота и семейството. Тук хората са затворени, не споделят за проблема и така минават години, докато се диагностицира и стартира лечение за тази толкова интимна тема – безплодието. Около 2 месеца беше предварителната подготовка за групата. Заедно с координатора на фондация “Искам бебе” в Смолян – Мария Караиванова – извършвахме информационната кампания. Говорихме в местните медии – телевизия, радио, сайтове, срещахме се с жени, които ни се обаждаха по телефона, постепенно забелязвахме, че жените се “отварят” и започват да говорят за проблема. Градът ни е малък, всички се познаваме и за мен като обществена личност, педагог и терапевт е ясно, че процесът е бавен, но едно е ясно – не трябва да спираме с тази дейност, защото има смисъл. За моя огромна радост, жените от групата се включиха в подготовката на голям спектакъл, по повод 17-тия рожден ден на фондация “Искам бебе”, който се проведе на 25 март 2024г. Организирането на благотворителната инициатива – с раздаване на информационни материали в града, с подготовка на благотворителен базар, разпространение на поканите и други подобни активности, се оказаха ключ към “проговарянето” на много жени за проблемното забременяване. Прилагаме видео от концерта, като смятам, че това е най-добрият начин да покажем как помага емоционалната подкрепа при жените с репродуктивни затруднения, защото за мен, като психолог, е ясно че лечението на безплодието започва с най-сакралното – споделянето и изговаряне на глас на проблема. За първи път се случи това – пред препълнена зала с над 500 души, жени споделиха, че се борят за бебе и в това няма нищо срамно. Прилагаме още едно видео с телевизионно представяне на работата на “Искам бебе” в Смолян – линк с участие на координатора на фондация “Искам бебе” в Смолян – Мария Караиванова с пациент, посещаващ групата за психолотическа подкрепа.

 

Общата равносметка на програмата е следната – във Велико Търново имаме родени три деца – едно момче и близнаци. Във Варна – също имаме родени две деца през годината. В София – имаме 4 бременности с 4 успешни раждания на 4 здрави бебчета. (2 от бременностите са на една от двойките). В Смолян – 4 жени стартираха лечение, като фондация “Искам бебе” осигурява безплатни първоначални прегледи и изследвания при двойката.

 • Благодарение на финансирането на Програмата от “Мерк България” ЕАД, успяхме да организираме стартирането на пилотен проект – подкаст “Улица Живот”, чрез който информираме публиките за ползите от психологическата подкрепа, специализираната медицинска помощ, за нуждата от навременно лечение при установяване на проблем със зачеването на желано дете, срещаме ангажираната аудитория на фондация “Искам бебе” със специалисти – по репродуктивна медицина, ендокринолози, андролози и др.
 • Поставили сме лого на МЕРК във видеоподкастите, информирали сме участниците в групите за емоционална подкрепа за финансовата ангажираност на МЕРК с проекта.
 • Изплатили сме хонорари на психолозите, ангажирани с проекта.

Програмата за емоционална и психологическа подкрепа на жените с репродуктивни затруднения придава значима стойност – както за личния живот на участниците в нея, така и за позитивния имидж на “Искам бебе” в обществото. Съчетаването на грижата – чрез качествено, таргетирано и обърнато към пациента лечение с емоциналната подкрепа е основополагаща част в програмата на фондация “Искам бебе” с цел – постигане на желана бременност, износване на здрави деца и индивидуална подкрепа на бъдещите майки.

Психология на храненето и на стреса

Здравословно хранене. Хранителни нарушения. Емоционално здраве.

Презентация Психология на Храненето