Хронология на един триумф

Ротаракт е хуманитарна организация за младежи над 18-годишна възраст, официален партньор на „Ротари“. Rotaract е съкратена форма на английската фраза „Rotary in action“ – „Ротари в действие“.

Важни факти за Ротаракт

• От 01.07.2020 г. горната граница от 30 години отпада.

• В САЩ Ротаракт е основана през 1968 г., а в България – през 1995 г.. В световен мащаб клубовете на организацията са 11 000 в 184 държави с повече от 250 000 членове. У нас съществуват 28 активни клуба с над 350 членове. Мотото на организацията е: „Себеизграждане – приятелство чрез служба”.

• Всеки Ротаракт клуб провежда периодични срещи (обикновено веднъж седмично), които протичат при разнообразна програма – членовете дискутират актуални социални проблеми и идеи за проекти, обсъждат организацията на междуклубни мероприятия, изнасят се лекции от специалисти в различни области на социалния и професионалния живот.

• В рамките на отделния клуб активните членове избират помежду си свои ръководители (офицери) за срок от една година. Управляващото тяло на клуба е бордът, който се състои от президент, вицепрезидент, секретар на клуба, ковчежник и PR.

• Непосредственият паст-президент (последният президент от предходната година) също е член на борда.

• Президентът на клуба определя председатели на комисиите по четирите основни дейности в клуба – клубна дейност, професионална дейност, обществена дейност и международна дейност.
………………………
Тъй като част от целите на Ротаракт са да запознава и създава разбиране за нуждите, проблемите и възможностите както в местен, така и в световен мащаб, а също така и да осигурява възможности за индивидуални и съвместни дейности, за да служи на обществото и да подпомага международното разбирателство и добронамереността към всички хора, ние непрекъснато надграждаме своите познания в различни социални области.

Каузата на фондация „Искам бебе“
Така се и запознахме в дълбочина с проблема на над 145 000 двойки с репродуктивни проблеми в България и с каузата на фондация „Искам бебе”, която вече 14 години подкрепя психологически, логистично и финансово нуждаещите се от подобна подкрепа и благодарение на която у нас родените с нейна помощ бебета са повече от 3000.

Съпричастност
Идеята да помогнем и ние като организация се зароди във Велико Търново. Решихме, че няма по-подходящ повод да изразим нашата съпричастност в дните на жената и майката – особено към онези, които жадуват да чуят дълго измолените безценни думи „мамо” и „тате”.
Отне ни немалко време, за да се запознаем в детайли какво е нивото на демографската криза у нас, кой, по какъв начин и доколко помага на двойките, как държавата и общините ги подкрепят.

Стимул
Бяхме единодушни, че фондацията, към която ще се обърнем, е именно „Искам бебе”! За нас това са доказани професионалисти – основно на доброволчески начала – които не жалят сили да продължат това, което вече имат – своите деца, заченати също чрез метода инвитро. За нас това беше водещ мотив, защото тези хора знаят какво са нямали, какво са успели да постигнат и, следвайки мотото на фондацията „Сбъдни мечтата си и предай нататък!”, не спират да помагат на други двойки като тях. За нас това беше стимул, който ни вдъхна вяра, че и ние ще сме част от щастието на някой непознат.

Началото
Станислава Пенчева и Мартина Маринова поставиха началото. Началото на трудна, но и много приятна работа между двете организации. Назовахме труда си, който вече дава своите резултати, „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми”. Ние ясно си представихме как градът се изпълва с държащи в ръцете си хора с цветя, които като че ли крещят: „В България ще се раждат деца! Имаме нужда от тях, за да има и нас!”
Определихме два дни – 7 и 8 март – за дни на цветята в лицето на жената, майката, сестрата, съпругата, приятелката. За дни с надежда за бебета.
Но преди това…
Две поредни години заедно с доброволци от фондация „Искам бебе” във Велико Търново предлагахме на минувачите красиви цветя на символична цена, а събраната сума чрез жребий предоставихме на двойка от общината. Щастието от добре свършената ни съвместна работа не закъсня – роди се Калоян!

Ентусиазъм
Във второто издание на кампанията през 2020 г. с много ентусиазъм се присъедини и Ротаракт клубът от Стара Загора.
Признаваме си, че неочакваната гостенка с корона леко наруши плановете на двата ни клуба, но в същото време даде възможност да обмислим предложенията за Обща инициатива през 2020/2021. От четирите постъпили предложения, внесеното от Ротаракт Велико Търново „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми” получи най-много „ЗА” и спечелилият проект беше представен от клуба, който го е предложил, като всеки от останалите клубове имаше възможност да го изпълни.

Събития
По традиция през ротарианската година, която започва на 01.07. и приключва на 30.06., има три Дистриктни събития, събиращи на едно място приятели от страната – Асамблея през октомври, Тренировъчен семинар през март-април и Конференция през юни.
Именно на конференцията през юни 2020 г. бе избрана Национална инициатива за ротарианска 2020-2021 г. проектът на Ротаракт-Велико Търново и фондация „Искам бебе”: „С цвете с ръка срещу репродуктивните проблеми”!
По време на Асамблеята през месец октомври в град Стара Загора, където се проведе и Семинар на Комитета по Служба на общността, председателят на Комитета – Станислава Пенчева от Ротаракт-Велико Търново, запозна останалите членове на организацията с подготовката на проекта, за да могат всички, които желаят, да организират този уникален проект и помогнат на повече двойки в България да станат родители! От 28 клуба в страната 20 потвърдиха участие.

Детайли
След като се запознахме с политиките и практиките на фондация „Искам бебе”, в продължение на няколко месеца провеждахме редица съвместни срещи в интернет пространството за уточняване на всички детайли по организацията и провеждането на една толкова обемна и мащабна кампания, касаеща огромния проблем, който съществува в България и на който ние, като млади хора, загрижено обръщаме специално внимание. През цялото време ни правеше впечатление, че с представителите на „Искам бебе” се работи точно и ясно – правилата и критериите бяха уточнени предварително, ние се доверихме на тях като на организация, от години подпомагаща двойки с репродуктивни проблеми, а те, от своя страна, се довериха на нас като на утвърдил се принципен и лоялен партньор.

Успех
Така на 7 и 8 март тази година в 12 общини в България представители на двете организации изпълнихме това, което бяхме планирали. Да, общо събрахме почти 30 000 лв., които на 15.04. чрез жребий бяха предоставени на двойки от съответните общини, но за нас резултатът не е само цифра.
За нас очакването да чуем новината, че се е родило още едно българско дете, има много по-голямо измерение!
Както се случи с втората подпомогната от миналогодишната кампания във Велико Търново двойка – точно на Благовещение тя ни зарадва със син!

Емоции
Когато си млад и участваш в толкова мащабно събитие, неминуемо през теб минава ток от силни положителни емоции и ти имаш нужда да споделиш, да ги изкрещиш. Защото си част от най-доброто, което може да те зареди и да продължиш напред!
Прочетете какво успяхме да споделим един с друг минути след края на кампанията:
• „Емоцията беше неописуема!”
• „Много хора ни търсеха. След като са разбрали от интернет за събитието, директно търсеха щанда ни. Споделяха възхищението си, че сме поели такава смела задача.”
• „Много хора усетиха каузата и даряваха, без да вземат цветя.”
• „Повечето минувачи идваха специално при нас. Това означава, че правим нещо значимо, нещо, което е оценено високо!”
• „Две момиченца на видима възраст 10-11 години дариха и получиха роза. След около 15 минути се върнаха и ни казаха, че са продали розата на непознат, като са му обяснили идеята. Пуснаха сумата в кутията.”
• „Много трогателни срещи имахме. Посещаваха ни семейства, които знаеха за това, което правим – вероятно от телевизия, радио, социални мрежи – изслушваха ни с внимание и се включваха със загриженост.”
• „При нас идваха семейства, които са участвали в програмата и вече са родители. Пред нас споделиха, че искат да помогнат и на други като тях, които имат нужда от подкрепа.”
• „Пред нас една жена се разплака и се наложи да я успокояваме, да я окуражим, да я успокоим, че не е сама, че може да се свърже с фондация „Искам бебе”, че вярваме в нейния успех.”

Това ни дава вяра и надежда, че заедно можем и заедно ще продължим да предаваме доброто нататък!

Това ни дава криле, защото разбрахме колко съпричастни са всички към проблема на двойките с репродуктивни проблеми!

Това ни помага да осъзнаем отново, че приятелите ни, които ще ни подкрепят и занапред, са се увеличили!

Благодарим ви, ХОРА!

Оставаме заедно!