Вече трета година ние в ИСКАМ БЕБЕ имаме една уникална дарителска кампания, която – както я наричаме помежду си – е с аромат и вкус на истинско био вино.

 

Винарска изба “Едоардо Миролио” е създадена през 2002 г в райoна на с. Еленово, на 22 км от гр. Нова Загора. Селото е разположено в регион Тракийска низина, в подножието на Светиилийските възвишения, откъдето идва и наименованието на една от търговските марки вино. Годишният производствен капацитет е 1 милион литра вино. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции – от началната преработка на гроздето до бутилирането на виното.

Kъм настоящия момент са засадени 220 хектара лозови масиви от елитен френски и български посадъчен материал. Част от сортовете, които култивира винарска изба Едоардо Миролио, са: Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пино Ноар, Шардоне, Мускат Отонел, Траминер, Совиньон Блан, Мавруд, Рубин, Мелник, Букет и Вионие.

Тероарът на с.Еленово е един от уникалните, почвата е песакливо-глинеста, от която се раждат плодотворните лозя.

 

Бутиков хотел

За удобство на посетителите и ценителите на виното, винарска изба „Едоардо Миролио“ разполага и с бутиков хотел – „Соли Инвикто“. Изключително подходящ за винен туризъм, той се извисява непосредствено над производствените помещения, вкопани в малък хълм. Тук всеки гост може да почувства насладата от чаша вино и добра храна в уникална обстановка, в която човек губи представа за време и място… Вдъхновен от линията на спиралата, архитектът е създал тази впечатляваща сграда, от която пред очите се откриват безкрайни лозови масиви, естествени езера и зелени морави.

 

Усъвършенстването на избата носи през годините многобройни златни медали за вина с изключително високо качество. От няколко години избата има сертифицирани Био лозя и производство на Био вино. Винарската изба обработва лозята, прилагайки класическия метод на пиемонтското лозарство, оценявано и копирано в цял свят, адаптирайки технологията на отглеждане към особеностите на региона. Отглеждането на плодородно и качествено лозе не може да се импровизира. Изисква много труд и опит, познания и страст. Така дългогодишният опит и страст, вложени в италианската винарна „Tenuta Carretta”, бяха поетапно мултиплицирани и във винарска изба „Едоардо Миролио“ в с. Еленово.

 

„Капка любов за живот“

Срещата ни със Злати Златев (управител на “Проект Трейдинг” ЕООД, което е дъщерно дружество на избата „ЕДОАРДО МИРОЛИО“) се случи през 2018 г. Самият той прегърна каузата на ИСКАМ БЕБЕ – да се раждат желани деца в България – с огромен ентусиазъм.

Съвместната ни дарителска кампания носи името „КАПКА ЛЮБОВ ЗА ЖИВОТ“! Обозначена е със специален стикер върху селектирано био вино. Част от приходите на това висококачествено био вино, фирмата дарява на „Искам бебе“.

Био виното на „ЕДОАРДО МИРОЛИО“ присъства на всеки празничен повод в ИСКАМ БЕБЕ и се отличава с особен вкус и стил.

Със Злати Златев си говорим за ДАРИТЕЛСТВОТО като път за израстване на обществото ни.

 

 

Г-н Златев, какви са спомените от детството Ви? Какви ценности формираха у вас Вашите родители?

Аз имах късмета да отрасна в края на това, което наричаме „соц“. Видях нещо от него – бил съм и чавдарче, и пионер. Видях и купонната система, а като студент – и Виденовата зима. Дори за 2 месеца бях приет в ДКМС, т.нар комсомол. Знам какво  е да живееш и с малко, и с много. Това категорично повлия над мирогледа ми и за разлика от младежите аз не приемам личната свобода за даденост, а за трудно изживяно и извоювано право. Расъл съм в нормално 4-членно семейство и бях възпитан да съм любопитен за света наоколо, отговорен и амбициозен. Винаги съм считал за личен и много важен въпрос това да съм отличник и в училище, и в университета (и на двете места имах късмета да попадна на страхотни преподаватели и хора), но в същото време съм следвал още от дете собствените си мечти. И считам, че успях да ги постигна.

 

Бихте ли ни разказали накратко за себе си – за годините в университета, професионалната кариера?

Още от втори клас ученик, от 9-годишен, мечтата ми е била да стана геолог и да се занимавам с минерали  и кристали. Затова и влязох в Националната природо-математическа гимназия, единственото училище с профил „Науки за Земята“ след 7 клас. После съвсем естествено и в Софийския университет избрах специалност „Геология“. Учил съм с удоволствие и мерак. Дипломирах се на 7 юли 1997 г. с отличен успех и на 30 август се озовах на другия край на света – в Мозамбик, Източна Африка. Там година  и половина  ръководих голям проект, свързан с добив и търговия основно със скъпоценни камъни. След прибирането ми в България бях един от избраните нови търговски представители в „Хайнекен“ (тогава „Загорка“ АД), чиято мисия беше да вдигнат обратно тази пивоварна на крака. И успяхме, минах страхотна школа, учих се от отлични мениджъри. Продължих кариерата си в друга пивоварна, после годините ме отнесоха във фармацевтичния бранш. Обратно в напитките, после търгувах с храни, извървях пътя от търговски представител през търговски директор до кънтри мениджър. И накрая, от над 4 години и половина съм на настоящата си позиция.

 

Как се случи Вашата професионална среща с „Едоардо Миролио“ и виното? С какво Ви спечели тази работа?

Близък човек ме запозна лично с г-н Едоардо Миролио. Той тогава търсеше човек, който да оглави търговското дружество за продажби на вината от неговата изба. Поговорихме, допаднахме си, и ето ме тук и сега – управител на „Проект Трейдинг“ ЕООД, дистрибуторска компания, 100% собственост на семейство Миролио. Отговарям за целия бизнес на територията на България – както за вината на изба „Едоардо Миролио“, така и за италианските изби на семейството, а от 1 година и за други наши италиански партньори.

Работата е динамична, предизвикателна и силно конкурентна – над 270 местни изби, от които около 70 по-големи, се борят за продажби на родния пазар, отделно десетки вносители предлагат вина от цял свят. Именно тази динамика ме спечели, ежедневната доза търговски адреналин, взимането на бързи решения и работата с различни клиенти.

 

Разкрийте ни някои от вътрешните тайни на производство на виното на ЕМ – кое е различното, специфичното, отличаващото?

Винарска изба „Едоардо Миролио“ е новатор на нашия пазар още от самото си създаване. Тя е проектирана и създадена с идеята да развива нетипичния тогава за България сорт Пино Ноар и е първата и най-голямата, специализирана за производство на пенливо вино по класическа технология. Това става в годините 2004-2006, когато нито Пино Ноарът, нито пенливото вино бяха нещо понятно и познато за българския консуматор. Но ние сме упорити, с търпелива работа и постоянство, работейки само с нашите собствени лозя, наложихме и двете неща на пазара и сега съм горд да кажа, че много наши колеги винопроизводители вървят по нашия път и вече има много отлични вина от капризния Пино Ноар,  а също и някои добри естествено пенливи вина. От самото начало на избата, още при засаждането на лозята по настояване на г-н Миролио, ние работим и развиваме и местните, наши български сортове Мавруд, Рубин и Букет, от които правим висококачествени вина. От 2013 г., отново като новатори и първопроходци, предлагаме на българския и световен пазар 100% сертифицирано органично вино – и бяло, и розе, и червено, като и червеното, и розето са точно от тези 3 местни сорта.

 

Защо решихте да подкрепите каузата на „Искам бебе“?

Ние като фирма сме социално отговорни и не стоим настрана от благотворителността. Каузата на фондация „Искам бебе“  е изключително важна  и много дълбоко човешка – това ни грабна и вдъхнови. Имам близки хора, минали по трудния път на ин витро процедурите (сега се радват на малък прекрасен син), и вярвам, че няма нищо по-хубаво от една чиста детска усмивка. Нашите собственици безрезервно подкрепиха идеята да помогнем, не само сега, но и занапред. Така че вярвам в бъдещето и искам да виждам повече детски усмивки.

 

Много се говори за полезните съставки във виното. Кои са точно те? Във всички вина ли ги има?

Има нещо, наречено френски парадокс – нацията, която консумира ежедневно тежки мазни сирена и меса, като патешко, е с един от най-ниските показатели за сърдечни проблеми в света и има висок процент дълголетни хора. И това е, защото французите пият много вино, ежедневно и непрекъснато. Виното  и неговите съставки – по-специално ресвератролът, спомагат за разграждане на холестеролните плаки и предпазват от сърдечни проблеми, регулират теглото и не позволяват активно отлагане на мазнини в човешкото тяло.

Полезните съставки на виното са основно в червеното, най-концентрирани са в местни сортове, по възможност от биологично отглеждани лозя. Бялото вино и розето са с далеч по-ниска концентрация на полезни съставки.

Ние направихме фармакологично изследване на нашето червено Био вино от сортовете Мавруд и Рубин и безспорно доказахме, че чаша дневно от него съдържа пълната дневна доза ресвератрол и категорично помага като профилактика. Държа да отбележа – чаша, не бутилка.

 

Ресвератролът и виното – това Чудо на природата. Какви са свойствата и ползите за човешкото тяло?

Както казах, ресвератролът помага категорично. Тепърва се правят още много изследвания с него – сериозни научни публикации до момента основно го свързват с профилактика на Алцхаймер, борба с холестеролните плаки, някои положителни ефекти при изгаряния. Самият му произход в лозята и гроздето също е ясен – той е естественото лекарство, което лозата натрупва в гроздето за борба с болести. Затова и количествата са значителни в био лозята, където не се пръска интензивно с пестициди и торове, които пазят продукцията. В този случай лозата трябва сама да се бори с проблемите си и отговорът е увеличено производство на ресвератрол. Така и той се озовава в гроздето на био лозята и оттам директно във виното.

Българската фармацевтична общност отдавна е запозната с ползите от червеното вино и ресвератрола в него, от повече от година в някои аптеки се продава от нашето червено Био вино именно като профилактичен продукт. Ресвератрол има и на таблетки, но нашият начин на прием определено  е по-приятен.

 

Какво е за Вас семейството?

Всичко – безусловно  и категорично!

 

Колко е важен екипа във Вашата работа? Как се стиковате?

Екипът е основният движещ елемент на всеки успешен бизнес. Ние сме силен отбор, изграден от хора индивидуалисти, но мотивирани и амбициозни. Допълваме се и се надграждаме. Понякога спорим, конкурираме се вътрешно, доказваме се, но винаги вървим напред и нагоре. Вече почти 4 години сме заедно – някои доста по-отдавна, други от по-скоро. Но смея да твърдя, че сме добре смазана машина, която с труд, умения и постоянство постига целите си и ще го прави и занапред. Каквато  и криза или страшен вирус да се опитва да ни спре. Работим с нашите вина, произведени от нашите лозя, убедени сме в качествата им и ще ги развиваме и за в бъдеще.

 

Как вие лично разбирате дарителството и как мотивирате хората около вас да даряват?

Дарителството е личен акт и лична убеденост. Когато това стане и фирмена кауза, значи всички вярваме. Единственият начин да мотивираш някого да дарява, е като му дадеш пример. Затова се надявам и други фирми да последват нашия пример и заедно да можем още по-силно да подкрепим каузата на фондация „Искам бебе“.

 

Промени ли се дарителската среда в България и как, според Вас, трябва да работят различните организации, за да получат доверието на обществото и дарителите?

За съжаление настоящата криза около коронавируса ще се отрази твърде негативно на дарителството като цяло. Наложеното стягане на коланите ще принуди доста фирми и компании да преразгледат дарителските си програми. Ние няма да го направим, но е важно и занапред всяка организация, която разчита на дарения, да води ясна политика, да популяризира целите си, да се гордее с успехите си и да ги прави достояние на широката общественост, за да може хората да са информирани и при желание да могат да дарят. И задължително да направи самия процес на дарение лесен, без бюрокрация и прекалено формализиране. Така, както го прави фондация „Искам бебе“.

 

Вярвате ли, че поколението на нашите деца ще гради една по-добра България и от какво зависи това?

Вярвам и се опитвам да подпомагам това бъдеще още сега. С възпитанието на сина ми, с примера, който му давам. Нужно ни е не само образовано, но и открито и с ясни цели поколение, което знае какво иска и има начина да го постигне. Трябва да посочим на младежите пътя, да подскажем някои от начините и да им дадем свобода. Натам нещата са ясни.

Качественото образование, развитата култура, масовият спорт са неща, които трябва да са винаги на разположение на децата и младежите, да им дават избора къде и как да насочат енергията си, с какво да се занимават. И резултатът ще дойде сам. Вярвам в това.

 

Вашите страхове?

Те са съвсем нормални – най вече за здравето на близките ми, за проблемите в ежедневието, за някои инвестиции…

 

Вашите лични лечители?

Семейството, приятелите, природата и хубавата книга. За съжаление за никое от тези неща не ми стига времето напоследък.

 

Вашата лична кратка формула за щастието?

Спокойствие и вяра в бъдещето. Не ми се отдава, но се опитвам.