Националната кампания на Български обединени птицевъди застава зад каузата на фондация „Искам бебе“

Днес, 29-ти март, на пресконференция в пресклуба на БТА Български обединени птицевъди и фондация „Искам бебе“ обявиха старта на съвместна благотворителна кампания „БОРАК – ГЕРОИ ЗА ЖИВОТ“, която ще финансира лечението на двойки, нуждаещи се от инвитро процедура, за да имат свое дете, но не покриват критериите на държавния фонд Инвитро (ЦАР).

В рамките на кампанията Български обединени птицевъди се ангажират да даряват по 1 стотинка от продажбата на всяко яйце под марката „Борак“ в подкрепа на всички действащи инициативи на фондация „Искам бебе“, сред които: съвместната кампания на БТА и „Искам бебе“ – “Бебе навреме”, кампания за донорството на яйцеклетки, директно финансиране на инвитро процедури и информационни кампании.

Яйцата с марката „Борак“ ще бъдат разпространявани в търговската мрежа на всички 11 магазина на „МЕТРО“ в цялата страна от 1 април т.г. Очакваните дневни дарения са в размер на минимум 300 лв. на ден, месечно приблизителната сумата би била около 9 000 лв., а прогнозната годишна – около 108 000 лв.

Български обединени птицевъди е сдружение на 6 български ферми с доказана дългогодишна репутация в отглеждането на кокошки и производството на яйца, които заедно са готови да скъсят пътя в дистрибуцията на продуктите, да създадат повече стойност за всяко яйце и да осигурят по-добра перспектива за българските семейни ферми.

Обединението им цели да промени изцяло модела, по който се предлагат яйцата в България, за да се подобри значително качеството им чрез скъсяване на веригата на доставка и осигурявайки най-пряк и бърз път от фермите до магазина. Български обединени птицевъди превръщат работата си в кауза, повишавайки информираността за значението и ползите от консумацията на яйцата.

♦ “За една година, по първоначални данни, ще успеем да съберем и да дарим на фондация „Искам бебе“ 108 хил. лв., които ще се съберат от тази заделена една стотинка”, каза Даниел Божанков, управител на Български обединени птицевъди.

♦ „През последните 10 години броят на хората с репродуктивни проблеми е нараснал двойно и те вече са над 260 хиляди“, каза Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“. „Причината е по-късното раждане, основно в големите градове, където жените раждат първото си дете след 30,6-годишната си възраст“, добави Янева.

♦ „В репродуктивната медицина има изключително скъпи консумативи, които невероятно много оскъпяват процеса, заради което много семейства не могат да достигнат до услугите ни“, каза д-р Явор Малинов, специалист по репродуктивна медицина. „С помощта на „Искам бебе“ стотици семейства вече имат деца“, допълни той.

„В кампанията ще се включи и Автомобилна федерация в България“, каза председателят на федерацията Калоян Станчев. „Имаме голяма аудитория, имаме и над 1000 действащи спортисти, чрез които ще популяризираме каузата“, допълни Станчев.

„Проблем пред птицевъдите е изключително дългата верига на доставка на яйцата, тъй като те преминават през различни доставчици и складове“, каза Весела Василева от кампанията „Борак“. По думите ѝ при достигане в магазините яйцата вече са престояли около седмица в складове. „Една от нашите цели е да се скъси максимално пътят на доставка на яйцето – от фермата в магазина, тъй като първите дни след снасянето яйцето е най-полезно. Целта ни е до втория ден след снасянето яйцето да е достигнало до трапезата“, добави Василева.

Всеки иска да бъде герой и никога не е било толкова лесно, колкото днес. Можете да бъдете герои всеки ден като изберете „Борак“ и така ще дарите 1 ст. от продажбата на всяко яйце за каузата на фондация “Искам бебе”. Нека заедно помогнем в битката на стотици семейства да имат свои деца. Нека в България се раждат повече бебета с нашата обща помощ.

Участници в пресконференцията:
Адв. Мария Янева – председател на фондация „Искам бебе“
Д-р Явор Малинов – АГ, репродуктивен специалист
Даниел Божанков – управител, Български обединени птицевъди
Весела Василева – комуникационен мениджър, яйца „БОРАК“
Ивайло Пенев – ръководител сектор „Свежи храни“, МЕТРО

Видео от пресконференцията можете да гледате ТУК

сн. Фондация Искам бебе