Предложението за програмата е на фондациите “Искам бебе” и “Майки за донорството”
 
Над 40 000 са двойките с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от генетичен материал, за да имат свое дете. Тази тревожна статистика е в основата на предложението на двете пациентски организации “Искам бебе” и “Майки за донорството” към Столична oбщина за създаване на съвместен проект за финансово подпомагане на двойките, които се борят с този проблем. Целта на програмата е да подкрепи от една страна семействата, които остават извън държавния фонд Ин Витро, тъй като той не покрива процедури с донорски яйцекелтки, а от друга и самите жени-донори. Предложението ще бъде внесено от заместник-кмета по здравеопазването д-р Антоанета Пейчева и председателя на столичната здравна комисия доц. Лилянда Еленкова, а СОС ще го разгледа през февруари.  
 
Общинската програма е съгласувана и с АГ специалисти, и експерти от комисията на Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването. Тя ще стартира с подпомагане на 10-20 двойки. Изискванията към тях ще са да са с доказана нужда от лечение на безплодие чрез асистирани репродуктивни техники, с непрекъснати здравни осигуровки, да нямат данъчни задължения към държавата и общината и да живеят в София поне от 3 г. Кандидатите трябва да декларират и че живеят на семейни начала, или да представят акт за граждански брак. Отпуснатата финансова помощ за всяка двойка ще е съобразена със сумата необходима за една инвитро процедура с донорски яйцеклетки, а кандидатстването ще може да се извършва веднъж годишно. 
 
Като част от проекта има предвидена и специална програма в подкрепа на жените-донори на яйцеклетки. Тя включва обучения и разяснителни кампании за етичното донорство.