Warning: "continue 2" targeting switch is equivalent to "break 2". Did you mean to use "continue 3"? in /home/avdesi1/public_html/iskambebe.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue 2" targeting switch is equivalent to "break 2". Did you mean to use "continue 3"? in /home/avdesi1/public_html/iskambebe.bg/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2862
Трио Сопрано: Има надежда – Фондация "Искам бебе"

 Надеждата е това, без което не можем!

Трио „Сопрано“ са три млади, красиви и ангелогласни пловдивчанки. Те са Биляна, Габриела и Петя. През 2009 г. започват музикалния си път като трио „Сопрано“ и бързо успяват да изградят свой собствен стил, основаващ се на класически репертоар, съчетан с модерно звучене. Музиката, която триото създава, е дълбоко смислена, емоционална и завладяваща. Такава е и песента им „Има надежда“, която те решиха да подарят на фондация „Искам бебе“, за да знаят семействата с репродуктивни проблеми, че винаги има надежда.

 

Разкажете за създаването на „Има надежда“. Как ви хрумна идеята за песента? Кой написа текста и музиката?

 

Габи: Идеята за „Има надежда“ възникна на наше участие в Русе. Там срещнахме близък приятел на триото, който не бяхме виждали от доста време. Минавайки през различни теми, той ни сподели, че от доста време помага на семейства и двойки, които се борят за сбъдването на най-голямата им мечта, а именно да имат свое детенце. Сподели за фондация „Искам бебе“, за тяхната мисия и борба за тази свята кауза. Ние като жени някак си бяхме емоционално докоснати от всичко чуто. След този разговор веднага дойде идеята да дадем подкрепата си на всички онези, чакащи своето чудо.

Биляна: 1/3 от двойките в България имат репродуктивни проблеми и много от тях не търсят помощ по ред причини: притеснение да споделят, чувство на безпомощност или срам. А помощ има! Трябва просто да се престрашат да я потърсят. Песента и клипът към нея имат за цел да покажат, че в това положение може да бъде всеки, независимо от професията си, образованието си или социалното си положение. Важното е, че има начин и има надежда!

Габи: За обработката на музиката и аранжимента се погрижи нашият тонрежисьор, който е и брилянтен музикант (китарист) – Пламен Станчев. Тексът е дело на Мариета Ангелова, която вложи чувственост и душа във всяка една дума и фраза от него.

 

Какво е за вас надеждата?

 

Петя: Надеждата за мен е вярата в доброто, в бъдещето, в истински важните за всеки неща.

 

Габи: Надеждата за мен е силата на съзнанието, борбата, движеща напред. Надеждата е онази частица, която ни кара да продължим да вярваме и да запазим капчицата любов и цялост в най-важните и трудни за нас моменти. Надеждата е необходимост за едно по-пълноценно бъдеще.

Биляна: Надеждата е това, без което не можем!

 

Видеоклипът на „Има надежда“ е трогателен и завладяващ. Разкажете малко за снимачния процес.

 

Габи: Така е. Може да звучи малко нескромно, но ние също смятаме така. Въпреки зимната, валежна, не толкова благоприятна обстановка за външните снимки, финалният резултат се получи отлично. Режисьор на видеото е Ники Скерлев, който засне и претвори нашата цялостна идея и емоции по най-добрия начин. Участници в него бяха наши приятелки, близки на нас и на фондация „Искам бебе“. Някои от тях в действителност бяха бременни в този момент, което подсили още повече атмосферата на снимачния процес. И не на последно място, участие в клипа взе Христея, малката дъщеря на Петя, която като истински професионалист с опит се справи чудесно пред камерите.

 

Специално участие във видеото има дъщерята на Петя. Тя тръгнала ли е по твоите стъпки?

 

Петя: Естествено, нейното желание е да стане певица. Оправдано е, защото подобно на нашата новопоявила се прекрасна Емма, Христея също присъстваше физически до осмия месец на участията ни … Какво да се прави – съдба! Майките им са певици. Затова беше логично нейното присъствие в клипа, а и може би заради възрастта ѝ в онзи момент се получи толкова емоционално всичко.

 

Как решихте да подарите „Има надежда“ на фондация „Искам бебе“?

 

Петя: Ние имахме идея да направим такава песен. Първо, защото сме жени и, второ, защото няма нищо по-важно, по-истинско и с по-голям смисъл от това да бъдеш майка! Най-логично беше тази песен да бъде подарена на фондация “Искам бебе”! Много наши приятели ни свързаха с фондацията и активно участваха в проекта. Това са кметът на гр. Тутракан д-р Стефанов, депутатът от ПП ГЕРБ Иван Миховски, Емил Гущеров – хора, които подкрепят с всичките си възможности двойките с репродуктивни проблеми. Те, както и ПП ГЕРБ, в чиято предизборна програма от 2017 г. бяха заложени повече опити ин-витро, ни помогнаха тази песен да стане реалност. Да се превърне в символ на надеждата и вярата! Какво по-хубаво от това! Толкова хора, обединени около нещо добро!

 

Какво е за вас „Искам бебе“?

 

Петя: Фондация “Искам бебе” е регистрирана на Благовещение и това е чиста случайност. Какво повече да кажа? Тук има висша намеса. Едни хора, които са се събрали да помагат и да правят добро по най-вълнуващия начин, защото влагат личните си емоции – това е “Искам бебе”!

Биляна: Каузата на фондация “Искам бебе” не може да бъде сравнена с никоя друга и това я прави уникална. За някои двойки тя е единственият начин да сбъднат мечтата си да имат детенце.

Габи: За мен „Искам бебе“ е любов, надежда и смисъл!

 

Как се събрахте? Как станахте трио “Сопрано”?

 

Биляна: Трио „Сопрано“ се събра през вече далечната 2009 г. В основата на създаването му е Петя. Тогава тя дойде с идеята да се сформира женско оперно трио, аналог на световноизвестните Трима тенори, което да изпълнява най-популярните класически арии, евъргрийни, руски и български песни, пречупени през класическо звучене. Бързо си създадохме репертоар и няколко месеца по-късно започнаха участията ни. И така до днес. За тези 11 години имахме възможност да пеем на най-големите сцени, да създаваме авторски песни, да имаме участия и извън страната, станахме приятели с някои от най-големите изпълнители в България. Пожелаваме си да сме здрави и да продължаваме все така!

 

Тази година отпразнувахте 11-та си годишнина. Какво е да си част от група?

 

Петя: Това е другото ти семейство. Това, което е резултат на твой избор! Това са тези, с които гледаш в една посока! Тези, с които пееш, пътуваш, тези, които обичаш, подкрепяш и те също те подкрепят, тези, с които те свързват толкова много неща! Тези, с които правиш това, което е дар за теб, това, което желаеш и обичаш да правиш! Красотата на музиката, която хората очакват и поемат от нас!

Биляна: Да си част от група, означава никога да не си сам. Успехите споделяме заедно и се радваме по три, а при неуспехите се подкрепяме и си помагаме. И нещо много важно – каквото и да се случи на сцената, винаги има някой, който ти “пази гърба”.

Габи: Да си част от група е огромно щастие, отдаденост, късмет и привилегия, защото знаеш, че във всеки момент можеш да разчиташ на останалите, и то не само на сцената, а и в реални обстоятелства.

 

Какво ви вдъхновява да пеете и да създавате музика?

 

Габи: Това, което ни вдъхновява, на първо място, е любовта към музиката! Възможността да правим това, което обичаме, и то да бъде наша професия, ни прави щастливи и удовлетворени от самите себе си. Когато излезем на сцената и видим публиката, чувството и заряда, които усещаме, не могат да се сравнят с нищо. Всичко това, събрано в едно, е водещата сила за нас. Мисля, че дори не съм в състояние да опиша с думи силата на това, което изпитваме, когато сме заедно и пеем.

Петя: Музиката е това, което обичаме да правим, а публиката е онова, което ни вдъхновява. Особено думите на хората след наше участие! Знаете ли, че преди няколко месеца ни се обади една дама, която ни каза, че още преди пет години е знаела, че на сегашния си повод ще покани нас?! Това няма как да не ни трогне. Или пък наши приятели, които всяка година ни канят на фирмените си партита и лични събития или пък концерти, защото за тях сме се превърнали в “талисмани”. Това е толкова мило!

Биляна: Вдъхновява ни всичко, което се случва около нас – в личен, в обществен план. По време на извънредното положение заради COVID-19 направихме няколко домашни видеа с наши изпълнения. Много хора ни писаха, че са ги трогнали и са им помогнали да преодолеят по-лесно изолацията. Думи като тези ни вдъхновяват и мотивират, защото именно това, да въздействаме положително, е една голяма част от нашата работа.

 

Наскоро още една от вас стана майка. С какво те промени майчинството, Биляна? Как се чувства новото бебе в екипа?

 

Биляна: Емма се роди съвсем скоро и не знам доколко ще съм обективна, но мога да кажа, че от първия момент, в който я видях, почувствах безусловна любов и отговорност да дам най-доброто на това малко невинно същество. Щастлива съм, защото тя е чакано бебе! В чисто практичен план взимам пример от Петя и ще ползвам нейните съвети, защото тя успява много добре да съвместява грижите за децата с работата ни. А как се чувства Емма в екипа, това още не ми е казала (смее се). Но екипът се чувства много щастлив от нейната поява. Както говорихме преди малко по повод песента “Има надежда”, бебетата са наистина едно малко голямо чудо и появата им осмисля живота ти.

 

Габи, преди година ти също премина към отбора на омъжените след романтичното предложение за брак в Барселона. Как се промени животът ти оттогава?

 

Габи: Ако трябва да бъда откровена, голяма разлика от чисто битово- ежедневен (ако мога така да го нарека) характер няма, защото ние със съпруга ми живеем заедно още отпреди сватбата и даже отпреди предложението за брак. Но в емоционален аспект и за двама ни сватбата беше вълнуващ, чакан и мечтан момент и едно естествено следвие на всичко истинско и красиво, което имаме помежду си. Тя определено допълни изживяното до този момент. Чувствам се с всеки изминал ден все по-обичана, по-щастлива и по-пълноценна, което със сигурност се отразява и на всичко останало, което правя. В контекста на въпроса, да кажем, че е в резултат от щастливия семеен живот. Пожелавам на всяка дама да изживее този прекрасен ден, защото емоцията е незабравима и след това дълго време те държи под въздействието си.

 

 

Какво да очакват от вас феновете ви през тази година? Подготвяте ли нови песни?

 

Габи: Тази година подготвяме няколко нови песни, които още са в доста начален етап на реализация, затова нека да оставим за малко по-нататък във времето задълбочения коментар върху това. Обещаваме, че ще се постараем да изненадаме феновете си. Те могат да ни следят и да получават актуална информация за нас от страниците ни във Фейсбук и Инстаграм. Това време на пандемия и социална изолация, в което се намираме, се отрази както на нас, така и на проектите, които имаме като идеи. Именно затова се надяваме ситуацията съвсем скоро да е далеч по-различна и благоприятна, за да бъдем отново сред всички, които ни подкрепят и харесват музиката ни! Дотогава апелираме да останат вкъщи и да пазят себе си и другите здрави!

 

Интервю на Християн Гьошев