Новата година настъпи, а с нея започна и нашата работа, с която вече 13 години помагаме по всякакъв начин на двойки с репродуктивни затруднения в над 40 общини в страната.

Във Велико Търново нямахме много време за почивка след традиционния коледно-новогодишен базар в града. През януари започна дейност поредна, четвърта, група за емоционална взаимопомощ, в която вземат участие и е безплатно за двойки от града и региона. Супервайзерът и този път е Мария Джонова – доказал се успешен психотерапевт в областта на репродуктивната психология. Под нейно ръководство с групата ще работят Адриан Аврамов и неговият помощник Светла Димитрова, самата тя станала майка, благодарение и на посещенията си в първата група във Велико Търново през 2012 г., когато от 12 двойки 10 осъществиха мечтата си да бъдат родители.

 

АДРИАН

Казвам се Адриан Дамянов Аврамов. На 42 години съм.

Завършил съм “Социална педагогика” и “Психология” и специализация „Психолог-консултант“ към ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Велико Търново.

Имам придобита специализация „Клинична психология” в СУ “Св. Климент Охридски”, гр. София.

Притежавам компетенции по семейна и фамилна терапия, когнитивно-поведенческа терапия и психодрама.

В периода 2007-2010 г. съм работил като психолог и управител на “Защитено жилище за лица с умствена изостаналост” в град Дебелец.

През 2014-2015 г. съм практикувал като психолог в “ЦПЗ – ЕООД” – град Велико Търново.

През септември 2015 г. създадох частен кабинет.

Водил съм практики на студенти със специалност “Психология” по програма “Студентски практики”.

От 2016 г. съм управител и ръководител на Център за психологическо консултиране и психотерапия “ЛОГОС” в ДКЦ 1 ЕООД – Велико Търново.

Към настоящия момент в екипа ми работят широк спектър от специалисти: детски и възрастови психиатри, детски психолози и логопеди.

Приех с готовност и отговорност да водя поредната група за психологическа взаимопомощ, която фондация „Искам бебе“ предлага на двойки с репродуктивни затруднения в старата столица.

СВЕТЛА

Сядайки да пиша тези редове, поглеждам календарчето, което виси вече седма година на вратата на детската стая. Усмихвам се и цялата ми същност потреперва от онази необятна любов. Закачен е на страничката ,,Ангелска молитва’’ за месец април 2013 г. Да, календарчето на „Искам бебе“ с надслов ‘’Приказка за надеждата с Ангелите на Мира’’.

Текстът ,,Април пристъпва нежно с боси крачета и рисува цветен венец върху младите коси на влюбените момичета. Лилавите пеперуди любопитно надничат в момчешките очи, а ангелите събират шарен и вкусен прашец от цветната градина на новия слънчев ден. И от тази пролетна магия се появяват пеещи люлки. Да, има една тайна, която знае само вятърът’’.

Даааа, тази тайна тогава понесе и моя вятър. Тайната на „очакването, което ни дава смисъла на земното съществуване’’!

Дааа, ти вече растеше в мен, мое скъпо дете!

Казвам се Светла Димитрова. Доброволец съм към фондация ,,Искам бебе’’ във Велико Търново. Бях участник в групата за психологическа помощ и подкрепа на двойки с репродуктивни затруднения през 2012 година, водена от психолог Мария Джонова. И да, успях! Успях да изляза от неприемането, да прегърна проблема и да посрещна 2013 г., знаеща ,,къде живее любовта’’.

Пътят към дългочаканата рожба ме учи, промени и озари с идеята да уча психология, за да помагам.

Моята сбъдната мечта Никола се превърна в каузата на живота ми, за да помагам професионално и през личния опит на двойки с репродуктивни проблеми.

Сертифицирах се в курс от две нива по психосоматика. Завърших курс неврографика – базово ниво.

Започнах обучение в сформираната група за психологическа помощ и подкрепа на двойки с репродуктивни затруднения, водена от психотерапевта Адриан Аврамов.

Продължавам, сбъднах мечтата си и предавам нататък.

Обичам да изработвам дамски аксесоари – брошки, диадеми, украшения, средствата от които дарявам на двойки със затруднения по пътя към детето.

През 2019 г. организирах събитието ,,С любов’’ с идеята това да е още един начин да се даде информация за възможностите при репродуктивни затруднения. Тема беше “Жената – силна и вдъхновяваща, но и забравяща нежната си същност”. Към всичко това за разкош се представяха и красиви ръчно изработени аксесоари.

И тази година събитие „С любов’’ ще има. То порасна и ще заразява все повече хора отново в подкрепа на двойките.

Щастлива и благодарна съм за пътя, обичам и творя, уча и ще предавам нататък!

 

 

Само в рамките на няколко дни се очертават две мероприятия, средствата от които отново ще са за двойка от община Велико Търново.

 

На 29.02. и 01.03. в центъра на града под наслов “Мартенички си купи – щастие за бебе подари!” предлагахме дарени ръчно изработени мартенички.

 

Следващото събитие назовахме „Изкуството ражда живот“, защото на 05.03. в салона на читалище “Искра” в сърцето на старата столица младите артисти от Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” ще играят отново с благотворителна цел пиесата “Криворазбраната цивилизация” по Добри Войников.

 

Фондация “Искам бебе” изказва искрени благодарности на всички свои симпатизанти, доброволци, съмишленици от града и региона за доверието, което градим заедно в името на новия живот.