На 17.02.2023 г. от 11:00 ч. в заседателна зала на Парк-хотел Кюстендил, в присъствието на кмета на община Кюстендил – Петър Паунов, Радмила Рангелова – зам.-кмет „Социални услуги, програми и проекти“, представители на фондация “Искам бебе”, медии и гости, на съвместна конференция ще бъде представена информационна кампания на Община Кюстендил и Фондация „Искам бебе“.

♦ Кампанията „ПриРода за живот – балнеология, климат, здравословно хранене, психология в помощ на репродуктивното здраве“ поставя фокус върху интегрирания подход на балнеолечението, здравословния начин на живот и психологическата помощ в подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми. Това ще бъдат и основните теми на конференцията с участници:

– Петър Паунов – кмет на Община Кюстендил;

– Радмила Рангелова – зам.-кмет „Социални услуги, програми и проекти“ към Община Кюстендил;

– Д-р Петя Чавеева – акушер-гинеколог, специалист по фетална медицина и вътреутробна фетална хирургия;

– Радина Велчева- основател на фондация „Искам бебе“;

– Адв. Мария Янева- председател на фондация „Искам бебе;

– Д-р Георги Николов – специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина, председател и член на УС на Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия, автор на по-голямата част от законодателството по асистирана репродукция в България;

– Доц. Милена Георгиева – експерт по здравословно хранене и стареене, репродуктивна биология и биомедицина, Лаборатория по молекулярна генетика и стареене, БАН;

– Д-р Ангелина Недялкова – ендокринолог, специалист по хранене и диетика;

– Елена Димитрова–Ангелова – психолог.

♦ Лечебните свойства на минералната вода в Кюстендил, датиращи от дълбока древност, са ценен съюзник в битката за дете. Преимуществата на местния климат и природа, комбинирани със специфичен режим на здравословно хранене и оформяне на устойчива психологическа нагласа, допълват медицинските решения на проблема. Традициите на община Кюстендил за лечение на безплодието срещат актуалната кауза на фондация „Искам бебе“ за съсредоточаване върху превенцията, профилактиката и допълнителната грижа към репродуктивното здраве.
———————————————————
Минералните извори на Кюстендил

Със своите над 40 минерални извора Кюстендил е наричан „градът на изворите“ и има хилядолетна история на балнеоложки курорт. Местната минерална вода е с дебит на водата – 33 л./сек., тя е хидротермална с температура +73º С, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева, сулфидна, флуорна, силициева, съдържа сероводород и други серни съединения, слабо минерализирана (719мг/л), с висока алкална реакция – pH 9.15.

Минералните извори на Кюстендил са уникални по структура и съдържание на минерални елементи и това ги причислява към едни от най-ценните лечебни минерални води в света. Най-голямото им предимство пред останалите минерални води в България е, че повлияват благоприятно лечението на пациенти с репродуктивни проблеми.

Минералната вода в Кюстендил е с доказани лечебни свойства за лечение на гинекологични заболявания, мъжки и женски стерилитет; заболявания на опорно-двигателния апарат от възпалително, дегенеративно и травмено естество; заболявания на централната и периферна нервна система; кожни заболявания (псориазис, екземи), състояния след термична травма; заболявания на мъжката полова система; професионални заболявания – силикозозастрашени, силикоза 0-I, хронични отравяния със соли на тежки метали, вибрационна болест; заболявания на дихателните пътища. (изт. Община Кюстендил)