EndoMarch – световният месец на ендометриозата

Всяка година през месец март жени и мъже от цял свят бягат в маратони или участват в шествия, споделят факти, лични истории, снимки в социалните мрежи, носят жълти тениски, панделки, балони… в знак на подкрепа към жените, засегнати от заболяването ендометриоза. Вероятно ще видите надписи под снимки, които гласят #1in10 (#1от10), под които жени от цял свят разказват за живота си със заболяването.

 

Целта на тези активности е да повдигнат завесата зад това често срещано, но същевременно малко познато заболяване. Счита се, че 1 от 10 жени в репродуктивен план има ендометриоза, която дори може да не подозира за това. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 7 и 10 години за точна диагноза. Друг малко известен факт, но много важен е че ендометриозата уврежда сериозно репродуктивните способности на жената – между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения имат ендометриоза.

 

Животът с ендометриоза може да бъде труден, осеян с много лишения, болка, както и съпътстващи заболявания, затова се счита, че тя е социално значимо заболяване, което заслужава нужното внимание. Ето защо през месец март всички организации говорят открито за това, за да дадат повече гласност и да повишат чувствителността на обществото към диагнозата.

 

ЕndoMarch e своеобразна игра на думи, тъй като в английския език думата за месец март и поход е една и съща – March.

 

Част от инициативите посветени на ендометриозата в световния месец на заболяването е и глобалното движение EndoMarch. Идеята за него се ражда през 2014 г., когато група лекари и пациенти решават да обединят усилия, за да повишат чувствителността и информираността на обществото по темата.

 

EndoMarch цели да привлече вниманието на широката общественост към ендометриозата и да отправи призив към лекарската общност за промяна в начините на диагностициране и лечение на ендометриозата. В него участват организации от над 60 държави в цял свят, ангажирани с темата за менструалното здраве и ендометриоза.

 

“Това е заболяване, засягащо близо 200 милиона жени и момичета в цял свят, причиняващо болки, понякога по-силни и от тези при раждане и е една от водещите причини за хоспитализация в областта на гинекологията. Ето защо не би трябвало да бъде такава мистерия за лекарската общност”, споделят основателите на EndoMarch. Движението е създадено по инициатива и със спонсорство от група лекари, начело с д-р Камран Нежат. Д-р Нежат често е наричан бащата на съвременната хирургия, тъй като той за първи път въвежда видео лапароскопията и видео асистираната ендоскопична хирургия. Той прави революция в гинекологичната хирургия и доказва, че по-голямата част от оперативните интервенции могат да се извършват чрез минимално инвазивни техники. По този начин той отваря врати за хирурзите по целия свят да напредват в областта на минимално инвазивната хирургия и да помагат на своите пациенти ефективно.

 

Първият поход в световния месец на ендометриозата, състоял се на 13 март 2014 г., включва координирани дейности в 43 държави – маратони, шествия, национални кампании за повишаване на осведомеността, координирани съвместни действия в социалните мрежи. Обикновено идеята е да се въвлекат всички възможни лица и групи, имащи интерес към темата – пациенти и техните близки, лекари, публични институции и организации, дори и известни личности, които се припознават с каузата.

Всички дейности се осъществяват благодарение на труда на хиляди доброволци и даренията на спонсори. От създаването си до момента глобалното движение се превърнало в най-мащабната и влиятелна световна организация, работеща по проблемите на жените с ендометриоза. Благодарение на осъществените от ЕндоМарт ежегодни събития, все по-голям брой хора разбират за предизвикателствата, пред които са изправени жените с ендометриоза. В някои държави дори се въвеждат промени в законодателството, отделят се средства за проучвания, както и се включват теми за менструалното здраве в учебните планове на училищата.

 

В България ЕндоМарт 2020 ще бъде разгърнат като кампания от фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве”. Още през 2019 г. фондацията отбеляза световния месец на ендометриозата чрез поредица от статии и ендо факти в сайта и социалните мрежи на организацията, споделени истории на жени с ендометриоза, пациентски събития, участия в медицински конгреси, както и отразявания в електронни медии, прес и онлайн канали.

 

През месец март 2020 г. Фондацията планира да разгърне много по-мащабна кампания.

 

Акцент ще бъдат безплатните прегледи във водещи клиники по женско и репродуктивно здраве в страната за всички жени с диагноза ендометриоза, както и за тези с фамилна обремененост или съмнения за ендометриоза. През месец октомври 2019 г. Фондацията осъществи подобна кампания за профилактика с прегледи на преференциални цени, в партньорство с 5 клиники в гр. София и с участието на 16 висококвалифицирани специалисти в сферата на оперативната и репродуктивната гинекология. През 2020 г. желанието на фондацията е да ангажира още по-голяма група медицински специалисти, които да подкрепят жените в борбата им с тази диагноза.

 

Фондацията планира и съвместни срещи с лекари и пациенти в разнообразни формати (семинари, дискусии, уебинари), в които избрани специалисти ще говорят за различни аспекти на заболяването. Този тип събития дават възможност за достъп на пациентите до най-новата информация в терапевтичен план за ендометриоза, както и за по-добра комуникация с лекарите, тъй като поставят медицинските специалисти в близост до пациента. Предвиждат се и уебинари, за да имат възможност да участват и заинтересовани пациенти от цялата страна.

 

Успоредно с всички активности по отворени врати в болниците и редица събития, фондацията планира да разгърне и информационна кампания на сайта на организацията (www.endometriosis.bg ), както и в нейните социални канали. Целта е да се информират както пациентите, така и техните близки и широката общественост относно различни аспекти на ендометриозата и какво влияние оказва тя върху живота на жените.

 

Една от най-важните активности в м.март са срещите на фондацията с общността от жени с ендометриоза. Още от своето създаване, Фондацията организира ежемесечни събития наречени “Женски кръг”, които представляват неформални срещи между жени с ендометриоза и други заболявания на репродуктивната система, в които споделят личен опит, затруднения, но и успехи в техния път със заболяването.

 

За повече информация: www.endometriosis.bg

Facebook & Instagram: @endometriosis.bg