Ин Витро центрове

Ин витро центрове в страната  БУРГАС МБАЛ Бургас АД  Адрес: гр. Бургас, Многопрофилна болница за активно лечение Бургас АД бул. "Стефан Стамболов" №73 тел.: 0876 35 77 33 www.mbalburgas.com ВАРНА АМЦСМП „Д-р Марио Давидков” ЕООД Адрес: гр. Варна, Медицински комплекс "Младост"  ж.к. Младост, бул. Република 15 тел.: 0888 376 382 www.drmariodavidkov.com АМЦСМП „Майчин дом” ЕООД  Адрес: гр. Варна, Медицински комплекс "Майчин дом" ул. Мир No 1 тел: (052) 332 000; (052) 331 144 Факс: (052) 383 858 тел.: 0888 789 649 - д-р Ваня Халачева  тел.: 0888 512 336 - д-р Момчил Сариев  тел.: 0897 847 782 - д-р Наталия Юдова  тел.: 0888 266 196 - д-р Капка Атанасова  email: contact@maichindom-varna.com www.maichindom-varna.com АМЦСМП „Олимед” ООД  Адрес: гр. Варна, СХБАЛ "Проф. Темелков", Медицински Център "ОЛИМЕД" ул. "Алеко Константинов" 5, ет. 3 тел./факс: (052) 600 027   е-mail: masha_ivf@yahoo.com   www.invitro-olimed.eu МЦРМ „Радост” ООД    Адрес: гр. Варна, МЦРМ „Радост” район: “Одесос”, ул. “Константин Доганов” No 48 тел.: (052) 607 090; 606 065, 606 075; 0888 400 800 факс: (052) 608 050 e-mail: info@ivfradost.bg www.ivfradost.bg ПЛЕВЕН МЦ „КИРМ” ООД&nb..


Продължи
 

Ин витро оплождането и риска от рак на гърдата

Ин витро оплождането и риска от рак на гърдата През последните години изследванията върху връзките между ин витро оплождането и цялостното здравословно състояние на жените стават все по-интензивни. Тъй като ин витро процедурите са свързани с промяна в хормоналния баланс, един от въпросите, които си задават лекарите е „Дали ин витро оплождането повишава риска от развитие на рак на гърдата?“.   Ин витро оплождането и риска от рак До този момент клиничните изследвания не установяват доказателства за наличие на връзка между процедурите свързани с ин витро оплождането и риска от рак. Същевременно обаче, жените, подложени на лечение за репродуктивни проблеми се характеризират с минимално повишен риск от някои типове рак. От друга страна, самите репродуктивни проблеми се считат за фактор повишаващ риска от рак на гърдата, яйчниците и матката.    Подходящо ли е ин витро оплождането за жени, които са се преборили с рака на гърдата? Ин витро оплождането е подходящ вариант за жени, които в миналото са били засегнати от рак на гърдата, но е важно да бъдат взети под внимание редица фактори. Те включват възрастта на пациентката по време на лечението, както и влиянието на евентуална химиотерапия върху репродуктивната система на жената. Повечето онколози препоръчват периодът между пълната ремисия и забременяването да е не по-малко от 5 години. Специалистите често предлагат на пациентките преди 30-годишна възраст да обмислят замразяване на яйцеклетки или ембриони преди преминаване на химиотерапевтичен курс.   Има ли специфични препоръки за жени с доказани рискови фактори за рак на гърдата, претърпели ин витро оплождане? Препоръ..


Продължи
 

Какво не знаем за най-честите хромозомни аномалии?

Какво не знаем за най-честите хромозомни аномалии? Един от важните елементи на пренаталната грижа е проследяването за наличие на хромозомни аномалии при плода. При много бъдещи майки тази тема предизвиква безпокойство и реагират твърде крайно или я отбягват и не желаят да предприемат никакви действия или биват погълнати от твърде силно притеснение. По-доброто познаване на т.нар. хромозомни болести и начините за ранното им откриване е от значение за спокойното, но същевременно отговорно и информирано протичане на бременността.   Какво представляват хромозомните аномалии?   Причините за хромозомните аномалии са наличието на дефект в хромозомитеили промяна в техния нормален брой. Хромозомите представляват компактни структури под формата, на които генетичният материал е организиран в клетките на тялото.   Как възникват хромозомните аномалии? Най-честите хромозомни аномалии, сред които и синдром на Даун, възникват поради неправилно разпределяне на генетичния материал при образуването на яйцеклетката или сперматозоида. Въпреки че конкретните причини за възникване на хромозомна аномалия при плода са неясни, един от установените рискови фактори за най-честите тризомии е напредналата възраст на майката.   Кои са най-честите хромозомни аномалии? Най-честите хромозомни аномалии се характеризират с наличието на допълнителна хромозома в клетките на тялото. Те често се отбелязват като тризомии. Някои от най-честите хромозомни аномалии са: • Синдром на Даун, или тризомия 21 • Синдром на Едуардс, или тризомия 18 • Синдром на Патау, или тризомия 13 • Синдром на Клайнфелтър или наличие на допълнителна хромоз..


Продължи
 

Какво представлява предимплантационната генетична диагностика?

Какво представлява предимплантационната генетична диагностика? Предимплантационната генетична диагностика може да се приложи при ин витро оплождане и позволява изследване на ембрионите за определени генетични заболявания, които се предават в поколението. Когато единият или двамата партньори в една двойка са носители на дадена генетична мутация, тя може да се унаследи от децата им и да предизвика сериозно заболяване. Едни от най-честите заболявания, за които се прилага предимплантационната генетична диагностика са: • Муковисцидоза • Болест на Тай-Сакс • Спинална мускулна атрофия • Хемофилия • Сърповидно-клетъчна анемия • Мускулна дистрофия на Дюшен • Таласемия Техниката може да се приложи и за дефекти свързани с Х-хромозомата като синдром на чупливата Х хромозома, Х-свързана хидроцефалия и др.   Как се извършва предимплантационната генетична диагностика? След прилагане на ин витро оплождането, от ембрионите се взимат проби на 5-ти и 6-ти ден през бластоцистния етап от развитието. Тестването се извършва чрез специализирана генетична технология, която анализира последователността на ДНК в клетките за дефекти в конкретния ген.   Предимплантационна генетична диагностика за муковисцидоза  Муковисцидозата е най-честото животоскъсяващо наследствено състояние в европейската популация. Тя се проявява ако генетичната мутация отговорна за заболяването се унаследи и от двамата родители. Те най-често не са засегнати от болестта, а са носители – имат едно дефектно и едно нормално копие на гена. В България приблизително 1 на 33 човека (3%) е носител на дефектен ген за муковисцидоза. Носителството на генетичн..


Продължи
 

Неинвазивен пренатален тест (НИПТ) след ин витро оплождане

Неинвазивен пренатален тест (НИПТ) след ин витро оплождане Все повече семейства, очакващи дете, избират неинвазивните пренатални тестове (НИПТ) като метод за ранно откриване на хромозомни аномалии при плода. НИПТ се отличават с висока чувствителност и специфичност на анализа, дават категоричен резултат, но може би на първо място трябва да се спомене, че са напълно безопасни, както за майката, така и за бебето. Неинвазивните пренатални тестове изследват ДНК на бебето, която присъства в кръвообращението на майката, т. е. за направата на изследването е необходимо единствено вземането на кръвна проба. Съвременните НИПТ могат да открият Синдром на Даун, Синдром на Едуардс, Синдром на Патау (тризомии 21, 18 и 13) и най-честите дефекти свързани с половите хромозоми (синдроми на Търнър, Клайнфелтер, Тризомия X и Тризомия XYY) още в 9-та гестационна седмица от бременността. Един от въпросите, който двойките възползвали се от методите за асистирана репродукция си задават е дали НИПТ са приложими след ин витро процедура. Всъщност технологията, която използват генетичните тестове не зависи от метода на оплождане – НИПТ са подходящи след ин витро оплождане както със собствена, така и с донорска яйцеклетка. Друго важно уточнение е, че НИПТ са приложими и за многоплодни бременности. Известно е, че голям процент от ражданията след ин витро опложданe са с близнаци или повече бебета. В тези случаи оценката чрез стандартния биохимичен скрининг е невъзможна. Пренатест се характеризира с висока прецизност и точност на анализа, който се извършва в първокласна немска лаборатория, но е и максимално достъпен за всички семейства (кръвна проба може да се вземе на територията на цялата страна)..


Продължи
 

Проект "Заместващо майчинство"

   


Продължи
 

Проследяване на бременността след ин витро оплождане

Проследяване на бременността след ин витро оплождане Проследяването на бременността е от изключителна важност за всяка бъдеща майка. Добрата пренатална грижа е най-сигурната предпоставка за протичане на здравословна и спокойна бременност, без усложнения. Въпреки че т. нар. „ин витро бременности“ не се различават коренно от конвенционалните, е важно да бъде обърнато внимание на определени фактори, за да бъде проведен качествен пренатален скрининг.   На първо място трябва да се спомене по-високата средна възраст на бременните жени, заченали ин витро. От една страна това е рисков фактор за развитие на заболявания като гестационен диабет, високо кръвно налягане и др. Същевременно с напредването на възрастта нараства делът на яйцеклетките с хромозомни отклонения и затова се повишава честотата на хромозомни аномалии като синдром на Даун, синдром на Едуардс и др. Това се наблюдава най-отчетливо след 35-годишна възраст. Смята се, че ИКСИ процедурата покачва в известна степен честотата на хромозомните отклонения, но са необходими допълнителни проучвания в тази насока.   Друга особеност на ин витро оплождането е по-големият брой многоплодни бременности. Според някои проучвания честотата на аномалиите при близнаци е по-висока, независимо от начина на забременяванe. Важно уточнение при тези случаи е, че стандартният биохимичен скрининг за хромозомни аномалии е неприложим. Всъщност при всички бременни преминали процедура по яйчникова стимулация могат да се установят отклонения в биохимичните маркери, които се използват за определяне на риска от хромозомна аномалия (биохимичен скрининг - БХС) и това да се отрази негативно на точността на резултатите. &..


Продължи
 

Тест за Синдром на чупливата Х хромозома

Тест за Синдром на чупливата Х хромозома Причините за първична яйчникова недостатъчност може да се крият в гените ни   Първичната яйчникова недостатъчност е състояние, което се характеризира с намалена функция на яйчниците при жените преди 40 годишна възраст.  Причина за първичната яйчникова недостатъчност може да бъдат определени дефекти в гена, отговорен за синдрома на чупливата Х хромозома. В този случай, това се определя като „първична яйчникова недостатъчност свързана с чуплива Х хромозома“ (Fragile X-associatedprimaryovarianinsufficiency - FXPOI). Наблюдава се липса или нередовен менструален цикъл, както и завишаване на фоликуло-стимулиращия хормон, а в някои случаи и безплодие.  Намаляването на функциите на яйчниците води до ниски нива на естроген, което е причината за ранни симптоми на менопаузата като топли вълни, безсъние и остеопороза. Жени в това състояние влизат в климактериум около 5 години по-рано. Средната честота на това състояние е около 1 на 1000 жени, които обаче, рядко успяват да се диагностицират.    При наличие на изброените симптоми е важно да бъде изяснена конкретната причина, тъй като жените, при които се установи „първична яйчникова недостатъчност свързана с чуплива Х хромозома“, се характеризират с повишен риск от раждане на дете със синдром на чупливата Х хромозома. Това може да се случи чрез провеждането на генетичен тест, който да даде информация за вероятността да се роди дете с този синдром и евентуално да насочи към алтернативни методи за асистирана репродукция (приложение на предимплантационна генетична диагностика и др.).   Синдромът на Чупливата Х хромозома причинява..


Продължи
 

Тест за носителство на дефектен ген за муковисцидоза

Тест за носителство на дефектен ген за муковисцидоза Тест за носителство на дефектен ген за муковисцидоза се препоръчва при мъже с репродуктивни проблеми   В наши дни все повече двойки, планиращи да имат дете, се сблъскват с различни по произход репродуктивни проблеми, като съвременната медицина отбелязва тревожна тенденция за увеличаване на случаите на стерилитет у мъжете. Статистиката сочи, че при над 40% от двойките, прибягващи до асистирана репродукция, причината е мъжки стерилитет или силно увреждане в жизнеността на сперматозоидите.   Едно от честите състояния свързани с мъжкия стерилитет е т. нар. „азооспермия“. С този термин се описва липсата на сперматозоиди в семенната течност. Азооспермията се дели на два типа: неспособност да се произвежда семенна течност в тестисите (необструктивна азооспермия) или способност за производство на сперматозоиди, но невъзможна еякулация поради затворени семепроводи(обструктивна азооспермия). При около 6%от мъжете причината за обструктивна азооспермия е вродена двустранна липса на семепроводите (CBAVD). Важно е да се знае, че освен със стерилитета, това състояние се обвързва с носителството на дефектен ген за наследственото заболяване муковсицидоза. В повечето случаи мъжете не страдат от заболяването, но могат да го предадат в поколението. Муковисцидозата е най-честото наследствено животозастрашаващо състояние сред населението в Европа. Заболяването засяга основно белите дробове, чревния тракт, жлъчните пътища и потните канали, чиято функция е нарушена от образуването на гъст жилав секрет. Продължителността на живота на засегнатите в България е 10-12 години.   Според препоръките на Ам..


Продължи
 

Тромбофилия и бременност

Тромбофилия и бременност Тромбофилията е състояние, при което кръвоносната система показва повишена тенденция да формира кръвни съсиреци. Когато съсиреците започнат да ограничават кръвния поток, тромбофилията се превръща в животозастрашаващо състояние. Тромбофилията може да се причини от външни събития, но често е генетично обусловена.   Едно от състоянията, характеризиращо се с повишена склонност към кръвосъсирване, е бременността. В случаите, когато при бременната се установи тромбофилия, могат да се очакват различни усложнения. Състояния като тромбоза, отлепване на плацентата, нарушения в развитието на плода, загуба на плода и дори инсулт и инфаркт на бременната, за съжаление са напълно възможни. Това е причината генетичните изследвания за тромбофилия да са особено препоръчителни за бременните жени, особено когато са налице клинична или фамилна обремененост, а именно: • Пациентки с предишни случаи на тромбозни инциденти, запушвания на дълбоки вени и/или белодробна емболия • Бременни с роднини, при които са доказани мутации за тромбофилия • Бременни, които са имали запушвания на кръвоносни съдове • Пациентки с предходни случаи на спонтанен аборт без изяснена причина.   Генетичният тест определя липсата или наличието на повишен риск от тромбозни инциденти. При отчетен повишен риск се осведомява проследяващия бременността лекар, който поставя своите предписания и препоръки. Спазвайки тези препоръки, бъдещите майки могат да намалят рисковете за себе си и бъдещото бебе до минимум.  Разработени са и медикаменти, подходящи за бременни, които не преминават през плацентата и по никакъв начин не вредя..


Продължи