Фондация "Искам бебе", като партньор по програма "ЕВА" на МБАЛ "Надежда", "Биорегенерация" и фондация "Майка навреме", има за цел да извършва информационна дейност в подкрепа на момичета и жени в репродуктивна възраст, на които им предстои лечение на онкологично заболяване.


Какъв е смисълът да се замразяват яйцеклетки?

Смисълът на процедурата по замразяване на яйцеклетки е да бъде съхранен фертилитета на жената, или казано по-просто, шансовете й да бъде майка в бъдещ момент. Това решение може да се обсъжда по различни поводи - тук изброяваме ситуациите - медицински и житейски, при които жените обмислят замразяване на яйцеклетка. От химио-и лъчетерапията, през различните медицински състояния, които се отразяват неблагоприятно на яйчниковия резерв, до различните причини за елективно замразяване - лични, семейни, професионални.
 
Ако вече сте прочели за връзката между възрастта на жената и броят и качеството на яйцеклетките й, ще се досетите защо търсим начин да забавим тиктакането на часовника. Когато замразим яйцеклетката, ние спираме времето за нея, и тя остава на толкова години, на колкото сме ние в този ден. 
 
Ако днес не сме готови да бъдем майки, защото още търсим своя партньор (или себе си), ако се налага да отложим бременност и раждане по академични или професионални причини, ако ни предстои да се подложим на лечение, което може да увреди яйчниците ни, замразяването на яйцеклетка ни дава уникален шанс да съхраним репродуктивния си потенциал. 
 
Така в деня, в който сме готови за Мисия Майка, дори времето или страничните ефекти от терапията ни да са увредили яйцеклетките ни, че имаме няколко скрити аса в ръкава – а шансовете ни за забременяване ще са равни на тези, които сме имали в деня, в който сме замразили.
 
Кога обмисляме замразяване на яйцеклетки?
 
Кой замразява? Често жените погрешно смятат, че замразяването на яйцеклетки се прави само преди лечение по повод онкологично заболяване, или като част от ин витро процедура. Друга заблуда е, че се прилага при жени над 40 години. Замразяването на яйцеклетки е подходяща и оправдана процедура за жени, които се намират в различни житейски ситуации, но които са обединени от един общ знаменател – желанието им в бъдеще да бъдат майки (или да бъдат майки отново).
 
Какви са възможните медицински ситуации, при които се разглежда замразяване на яйцеклетки като вариант за съхраняване на фертилността на жената:
 • Жени, на които предстои да се подложат на лечение на онкологично заболяване с химио- или лъчетерапия
 • Жени, на които предстои хирургическа интервенция за частично или пълно премахване на единият или и двата яйчника
 • Жени, страдащи от ендометриоза
 • Жени с фамилна история на ранна менопауза
 • Жени с проблеми с щитовидната жлеза
 • Жени с автоимунни заболявания
 • Жени с преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв
Не по-малко основателни като причина са и не-медицинските, житейски ситуации, при които чрез замразяването на яйцеклетка жената има шанс да отложи майчинството си за по-подходящ момент, вместо да прави прибързани решения и компромиси:
 • Жени, чиято връзка не е достатъчно узряла или партньорът им не е готов за това да станат родители
 • Жени, които все още не са срещнали партньора, който биха искали да стане баща на децата им
 • Жени, на които предстоят важни стъпки в тяхното академично или кариерно развитие
 • Жени, които вече са родили, и биха искали да имат още деца, но по различни причини биха искали да отложат това за по-подходящ момент (самостоятелно жилище, или по-добра работа, или израстване на определен труден период с другите деца, или смяна на партньора, или...)
 • Жени, които все още не са изпълнили целия списък с върхове, които са решили да покорят, преди да свият гнездо
 • Жени, които...

​Една последна, но доста многобройна група, са жените, които преминават през ин витро процедура, но по религиозни или етични причини не биха искали да замразяват ембриони.


Пациентите с рак могат да бъдат родители, важно е навреме да бъдат консултирани
 
zdrave.net/ 04.02.2015
Невена Попова
 
Проф. Тимчева, д-р Стаменов, наблюдава ли се според вас тенденция към все по-късно раждане на деца в семейството? Как се отразява възрастта на репродуктивните планове на двойките днес?
 
Проф. Тимчева: Да, напоследък се забелязва тенденция за по-късна реализация на репродуктивните плановеза забременяване и раждане в по-късна възраст.
От друга страна нараства преживяемостта на болните с онкологични заболявания, даже от последното десетилетие в развитите страни на Европа и света има спад на смъртността поради въвеждането на нови лечебни методи и по-адекватна терапия. У нас има едно плато, но тенденцията също е към намаляване. Имаме жени, както и мъже, зависи от диагнозата, които дори с метастазирало заболяване живеят 10 и повече години. Така че ако тези хора са във фертилна възраст, те могат да създадат поколение.
 
Д-р Стаменов: Асистираната репродукция е нещо, създадено за да помага на различни групи хора, които имат различни заболявания – хронични, вродени и всякакви други. Вземете например хората с таласемия или с ревматоиден артрит – това са едни много трудни случаи от гледна точка на акушерството. Те много трудно зачеват изобщо. Можем само да се гордеем, че съвременната медицина прави ракът едно заболяване, което има перспективата след себе си, стига да бъде диагностицирано навреме и лекувано правилно. Самата противоракова терапия е в повечето случаи гонадотоксична. Така че въпросът се свежда до това, че първо трябва да излекуваме болните от злокачественото заболяване, да направим така, че те да могат да водят нормален живот в обществото, и след това да им дадем възможност да имат семейство, да се възпроизведат и да си отгледат деца. Това означава, че нашата работа е да помагаме на хора, които имат добра перспектива за лечението на своето онкологично заболяване и в същото време да съхранят възможностите си за репродукция, за да могат когато вече са излекувани, да ги реализират. Чрез съхраняване на семенна течност, яйцеклетка или яйчникова тъкан реално те съхраняват възможностите си за репродукция.
 
Проф. Тимчева: При нас идват млади жени, на които предстои провеждането на лечение поради раково заболяване и най-хубавото, което ми се случи в тази болница е, че имам възможност още в същия ден или в близките дни да ги консултирам с колега – специалист по асистирана репродукция и той да даде своите препоръки преди да съм започнала лечението. Лъчетерапията е локален метод на лечение. За жените с рак на млечната жлеза няма противопоказания за забременяване. Ако обаче е прилагана по повод на заболяване в органите на малкия таз, то проблем съществува.
 
Д-р Стаменов: Ще изразя мнение като акушер-гинеколог – действително е голям шанс да работя заедно със специалисти в областта на онкологията, каквато е проф. Тимчева. И аз се надявам, че при нас ще идват да раждат все повече жени, преборили рака. Имаме готовност да станем такъв център. Така жените ще знаят, че ако имат необходимост, ще им се проведе и онкологичната терапия, и разширено оперативно лечение, ако се налага, но това ще стане само след като бъдат преценени всички фактори, и то с отговорен поглед в перспектива.
 
Проф. Тимчева: Що се отнася до лъчетерапията, тя е един от методите за комплексно онкологично лечение. При онкологичните пациенти с хематологични заболявания се прилага също лъчелечение, което може да засегне и яйчниците. Има данни в литературата да се пристъпва към репозиция на яйчниците високо горе в таза.
 
Д-р Стаменов: Като гинеколог обаче мога да кажа, че шансът да се извади яйцеклетка от такъв яйчник е много малка, защото предприемайки репозиция, в една или друга степен се нарушава кръвоснабдяването му. Това, което искам да подчертая е колко важно е да има възможност за бърза професионална консултация в екип и респективно, за бърза реакция. Един пример от нашата практика с проф. Тимчева. Момиче на 21 г. с диагноза рак я потърси за консултация поради предстоящо лечение, единият яйчник функционираше нормално, стимулирахме го, взехме яйцеклетка за съхранение и от следващия ден тя започна противотуморната терапия. В случая, който цитирам хубавото е, че колеги от Плевен са я насочили към проф. Тимчева точно с идеята да бъде направено всичко възможно, за да бъде съхранен фертилитета й.
 
Проф. Тимчева: За нас е важно, че формирахме експертен съвет, който всяка седмица обсъжда подобни случаи. Аз самата информирам всички колеги за тази възможност и мога да кажа, че само за няколко месеца, откакто съм тук вече сме помогнали успешно в повече от 10 случая. Перспективата е чудесна и за момчета с тестикуларни тумори, при които се съхранява семенна течност. Ако трябва да обобщя – целта на съвременното лечение на рака е да се осигури нормално качество на живот, защото тези хора вече живеят дълго. През всичките тези години е важно да бъдат пълноценни граждани на обществото със съхранена трудоспособност. Същевременно сме убедени, че съхранената фертилност е едно от условията този човек да води нормален живот. Така нашата помощ ще постигне целта си – пациентът да постигне качество на живот съпоставимо с качеството на живот, което водят всички останали хора.
 
Имат ли личните лекари и акушер-гинеколозите от доболничната помощ нагласата да мислят в тази посока и да насочват навреме нуждаещите се към компетентна консултация?
 
Проф. Тимчева: Не навсякъде, бих казала. Мъчим се да ограмотяваме, стараем се да убеждаваме, че да се мисли навреме за фертилността е важно и вече има много възможности. 
 
Сега се говори много за ваксинопрофилактика на рака на маточната шийка и все пак заболяването засяга немалко жени в детеродна възраст. Какви са опциите при тях?
 
Д-р Стаменов: При рака на маточната шийка в началните стадии също може да се запази фертилността – тогава интервенцията е ограничена, но е важно последващото наблюдение. Разбира се, можем да се намесим и в случаи след разширена интервенция. Безсмислено е да се съхраняват яйчници, ако е отстранена матката, ако няма приет закон за сурогатното майчинство, а у нас няма. Сега имаме и протоколи за стимулиране, имаме и подходи при жени с ампутирана шийка да износят бременността си.
 
А как стои въпросът за съхраняване на фертилитета при млади мъже, засегнати от онкологично заболяване?
 
Проф. Тимчева: Ракът на тестисите, който възниква в млада възраст, определено поставя проблем за фертилитета. У нас заболеваемостта не нараства, но всяка година имаме около 300 нови случая. При тях също трябва да се мисли за фертилитета. Сигурният начин е да се замразят сперматозоиди преди химио- и лъчетерапията. Независимо, че преди време се изчакваше 2-3 години след такова лечение и се допускаше мъжът да създаде поколение, по-сигурният метод е замразяване на семенна течност преди това. Същият подход трябва да се прилага и при мъже с други видове рак – на белия дроб, както и при всички останали локализации.
 
По-щадящи ли са новите терапии по отношение съхраняването на фертилната функция?
 
Проф. Тимчева: Не, категорично, и това трябва да се знае. Новите таргетни терапии също са доказано тератогенни, ето защо принципите, за които говорим, трябва да се съблюдават. Няма разлика – това са противотуморни лечения от по-ново поколение, но те също имат тератогенен ефект и за тях важат същите правила, които вземаме предвид, когато назначаваме класическата химиотерапия.
 
А има ли място преконцепционната консултация при хора и двойки с фамилна обремененост за раково заболяване?
 
Проф. Тимчева: Да, фамилната анамнеза е много важна. Има заболявания, при които задължително трябва да питаме за фамилност – това са ракът на млечната жлеза, на яйчника в някои случаи, на дебелото черво. Ако случаят е такъв, то човекът трябва да бъде щателно изследван, без да му бъде създавано излишно напрежение, разбира се. Но ако той се обръща с такъв въпрос, редно е да се проведе консултация и изследвания.
 
Д-р Стаменов: Аз съм провеждал консултации в такива случаи – не с онколог директно, но с генетик. Задължително изпращам жените за мамографски преглед преди стимулация. Когато жена съобщи за близки роднини с рак на гърдата – майка или леля например, прилагаме много лека стимулация, не тръгваме с тежките протоколи. Не може също така да се правят безразборно изследвания – скенер, резонанс, още повече, че е напълно възможно да има нещо, което е все още незабележимо, да има процес, който още е на ниво молекула. Но тези хора трябва да се проследяват активно, не само преди да забременеят, но и след като родят. Налагат се редовни прегледи, това е важно и не бива да се пренебрегва. Прави впечатление, че много акушер-гинеколози имат мисъл в тази посока, когато назначават хормонална контрацепция. Много говорим за тези неща с проф. Тимчева и се надяваме, че ще бъдем чути.
Проф. Д-р Константа Тимчева, д.м.
Д-р Тимчева е практикуващ лекар от 1975 год., като защитава дисертация през 1982 год. Специалист е по вътрешни болести и онкология с европейска диплома за лекарствено лечение на туморите. Ръководи Клиника по медицинска онкология на СБАЛО-София в продължение на 10 години. Автор е на единствения учебник по специалността в страната, член и председател на БАМО и член на Eвропейската асоциация по медицинска онкология. Д-р Тимчева заема длъжността Доцент от 1997 година, а от 2013 г. е Професор. Проф. Тимчева ръководи Клиниката по Медицинска отнкология в МБАЛ за женско здраве „Надежда“.
 
Д-р Георги Стаменов е един от водещите специалисти в областта на репродуктивната медицина у нас. Завършва Медицински Университет – София през 1995 г., апрез 2002 г. придобива специалност по акушерство и гинекология. Защитава докторска степен през 2013 г. През 2005 г. Създава център за репродуктивно здраве „Надежда“, който през 2013 г. прераства в МБАЛ за женско здраве „Надежда“. Член е на ESHRE – European Society for Human Reproduction and Embryology, Български лекарски съюз, Българско дружество по акушерство и гинекология и Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве.