Държавата подпомага двойки с репродуктивни проблеми с 20 млн. лв

Материал в инфомационна агенция Фокус по повод старта на благотворителната кампания "Посади надежда", организирана от Министерството на земеделието, храните и горите в партньорство с фондация "Искам бебе".
Радина Велчева, Фондация „Искам бебе“: Към момента държавата подпомага двойките с репродуктивни проблеми с 20 милиона лева
 
9.12.2019 | 10:09 | Агенция "Фокус", Теодора ПАВЛОВА
http://focus-news.net/
 
София. С дейността на фондацията успяхме да извоюваме едно от почетните места в Европа и към момента държавата подпомага двойките с репродуктивни проблеми с 20 милиона лева. Това каза основателят на Фондация „Искам бебе“ Радина Велчева на старта на благотворителната кампания за закупуване на живи елхи под надслов „Посади надежда“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Представете си какво щастие и радост е за онези хора, които след толкова много битки за дете, успяват с подадената ръка и от семействата, и от приятелите, но и с огромната финансова подкрепа от държавата. Държавен фонд „Ин витро“ навърши вече 10 години и са се родили вече изключително много деца с помощта на парите, които държавата дава. Ние сме на едно от челните места по грижа на държавата за хората, които искаме, но не можем да имаме деца“, допълни тя.
 
По думите й извън държавното финансиране, остават донорските програми.
„Има много семейства, към момента те са между 30 000 и 40 000, които не могат да имат деца по нормалния начин със собствена яйцеклетка. Именно поради това фондацията прави и донорска програма. Средствата, необходими за една ин витро процедура с донорска яйцеклетка, са между 5 000 и 10 000 лева. Ние имаме своята помощ и подкрепа и ще им я дадем с настоящата кампания, за да могат и тези семейства да сбъднат мечтата си за дете“, обясни Велчева.
Тя благодари на екипа на Министерство на земеделието, че подава ръка за каузата на фондацията в един изключително важен момент.
 
„Посланието на кампанията е нещото, което мен лично много ме трогна. В България двойките с репродуктивни проблеми към момента са 145 000. Представете си какво е това на фона на много тежката демографска катастрофа. Фондация „Искам бебе“ стартира своята работа преди 15 години в момент, в който държавата не правеше абсолютно нищо за нас хората с репродуктивни проблеми“, добави тя.
 
сн. Искам бебе, архив