Кюстендил - Координатор за гр. Дупница 
Община Бобов дол подпомага двойки с репродуктивни проблеми
 
01.10.2016
 
Очаква се през 2017 г. да стартира местен фонд "Ин Витро"
 
Двойките с репродуктивни проблеми от Община Бобов дол вече могат да се възползват от еднократна помощ в размер на 500 лв. за 2016 г. За целта е необходимо да подадат молба в деловодството на Общината, като приложат етапна епикриза и фактури за направени изследваня (ако разполагат с такива за тази година). Документите трябва да бъдат издадени от клиника по асистирана репродукция. 
 
Очаква се през 2017 г. да бъде създаден общински фонд "Ин витро" с бюджет 5 000 лв. и да бъде приет правилник с критериите за кандидатстване. Силвия Маданчева - координатор на фондация "Искам бебе" за гр. Дупница работи заедно с екип на община Бобов дол за реализиране на идеята за фонда. За допълнителна информация и въпроси може да се обръщате към нея на тел.: 0898 305 529.
 
сн. Официален сайт на Община Бобов дол
Допълнително финансиране на двойки с репродуктивни проблеми в Дупница
 
16.01.2015
 
С още 5 000 лева ще бъде увеличен бюджета на фонд "Ин витро" за 2015 г. в Дупница, това съобщи координаторът на "Искам бебе" за града Силвия Маданчева. Допълнителното финансиране е осигурено в резултат на доброто сътрудничество между координатора на фондацията и Община Дупница. Като благодарност за съпричастността към каузата на "Искам бебе" и финансовата помощ отпускана на двойки с репродуктивни проблеми от региона през последните 3 години, Силвия Маданчева връчи на кмета на община Дупница инж. Методи Чимев специална грамота.  
 
"Изказваме благодарност на Методи Чимев за съпричастността му и помощта, която оказва вече 3 години. Прегръщайки идеята да се осигури финансиране за двойки с репродуктивни проблеми, вече имаме 8 бебета и други 4 са на път. Децата може да са и повече, но нямам информация от всички финансирани двойки", коментира координторът на "Искам бебе".
 
сн. Маргарита Петрова, Дарик
 
За 3-годишната кампания са осигурени по 1500 лева на 28 двойки за ин витро процедури. През 2012 година се роди първото бебе Яна с финансова помощ от Община Дупница, а бумът е през 2013 г., когато са проплакали 7 бебета, от които три двойки близнаци.
Досега от бюджета на Общината се отпускаха 15 хиляди лева годишно за тази дейност или по 1500 лева на семейство. През последната 2014 година бяха финансирани 13 дупнишки двойки, докато предните две съответно 7 и 8.