Враца - ОбластЗдравка Гергова - координатор за гр. Козлодуй (Северозападна България)
 
тел. 0898 866 874 или e-mail: zdravkagergova@gmail.com

Рожден ден: 29 ноември.

Моето семейство: Калина и Ивайло. 

С какво се занимавам: Мениджър продажби в ИТ бранша.

Хоби: Когато мога се отдавам на книгите. Обичам да пазарувам (като всяка жена). Най-голямата ми страст е Калина.

Моята лична история или защо съм в екипа на "Искам бебе"? Моята история започна отдавна, когато срещнах Ивайло. Почти веднага решихме, че ще си имаме дете. Бяхме ентусиазирани, щастливи и позитивни. Един ден през 2007 г. видях двете чертички на теста за бременност и обезумях от щастие. Той беше в командировка извън България, но веднага му се обадих. За съжаление щастието ни завърши много скоро със спонтанен аборт. Повтори се още няколко пъти този ужас. През 2010 г. бременността ми се оказа извънматочна и се наложи спешна операция. След интервенцията имах постоянни болки и дискомфорт, но лекарите ме убеждаваха, че всичко е наред. Срещнах много лекари и специалисти, но никога не видях пламъче в очите им и разбиране. Имах усещането, че съм поредната досадна жена в кабинета.
Така през 2013 г., отчаяна и сърдита, намерих моето място, моята лекарка и бях сигурна в успеха. Преминах през още много изследвания, операция и една неуспешна ин витро процедура. Много бях смазана от поредния неуспех, но Тя не ме остави и не позволи да се откажа. На 03.02.2015 г. ми трансферираха два ембриона и след броени дни чух сърцето на Калина!!!
На 10.10.2015 г. моята Фея ми държеше ръката, докато раждах. Това преобърна живота ми и реших да се боря до последния си дъх за хората, като нас и техните мечти.
 
Моята мечта: Аз имам много мечти и се боря за всяка една. Искам да превърна родния си край в едно по-хубаво място. Искам да помогна на хората с репродуктивни проблеми да намерят светлината и щастието. Искам да нарисувам картина, да напиша роман….Затова зарязах всичко и заживях отново в Северозапада.

01.02.2019 г.

Във Видин стартира работа местен фонд "Ин витро"

За първи път във Видин тази година е създадена местна програма „Ин витро“, като отпуснатият от общината бюджет, е 10 000 лв. Новината е на Здравка Гергова – координаторът на „Искам бебе“ за Северозападна България, с чиято помощ и активна работа стартира фонд „Ин витро“ в града. 
 
Здравка сподели също, че предвидените средства за 2019 г. в общинската програма в Козлодуй в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми, са 20 000 лв. Напомняме ви, че фонд „Ин витро“ в Козлодуй стартира през 2017 г. с бюджет от 6 000 лв., разпределен за лечението на 3 двойки.
 
Благодарим на Здравка за страхотната й работа и чакаме с нетърпение много сбъднати бебета и щастливи родители!
28.01.2016 г.
 
„Искам бебе“ и Община Враца на работна среща с експерти
 
Развитието на фондове "Ин Витро" на територията на Северозападна България беше основна тема на дискусията, събрала представители на пет общини в региона
 
На 22 януари по инициатива на координатора на "Искам бебе" за Враца - Първолета Николова и съвместно с екипа на Община Враца, се проведе работна среща, на която бяха обсъдени възможностите за развитие на местни фондове "Ин Витро". В дискусията взеха участие доброволци на "Искам бебе", кметът на Община Враца - Калин Каменов, заместник-кметът Петя Долапчиева, председатели на общински съвети и здравни комисии от общините Мездра, Криводол, Бяла Слатина и Оряхово.
 
Проведената среща е своеoбразен успешен старт на голям и амбициозен проект на "Искам бебе" на територията на Северозападна България. Целта, около която се обединиха просъстващите експерти и представители на местната власт е поетапното създаване на местни фондове "Ин Витро", финансирани от бюджета на общините. Към тях могат да кандидатстват двойки с репродуктивни проблеми, които живеят на територията на сътоветната община и не покриват медицинските критерии на Център за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването.  
 
Фонд "Ин витро" във Враца съществува от 2014 г., като чрез него до момента е финансирано лечението на 15 двойки от региона.  В резултат на работата на фонда, една от подпомогнатите двойки вече се радва на своето дете.