„Турийски кукери“ застават зад каузата на „Искам бебе“

Дата на събитието: 23.03.2019


Ежегодният кукерски фестивал в с. Турия ще събере средства в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми от община Павел баня
 
В навечерието на 12-та годишнина на „Искам бебе“, сдружение „Турийски кукери“, домакин на ежегодния фестивал „Старци в Турия“, ще подкрепи каузата на фондацията. Това съобщи Силвия Пейчева, координатор на „Искам бебе“ за Казанлък. В рамките на кукерския фестивал, който ще се проведе на 23 март в с. Турия (община Павел баня), организаторите ще поставят специална кутия за дарения в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Събраните средства ще бъдат предоставени за лечението на семейства, борещи се за бебе, от община Павел баня. Там все още няма общинска програма „Ин витро“, а има нуждаещи се от финансиране двойки, напомни Силвия Пейчева.
 
Фестивалът „Старци в Турия“ се организира всяка година от сдружение „Турийски кукери“ с ръководители Димитър Русев, Христо Петров, Мариан Чолпанов, Милена Тенева и с подкрепата на община Павел баня. Кукерските игри показват интересна част от културното наследство на българите, помагат за съхранението на традициите и предаването им от поколение на поколение. Те се провеждат на площада в село Турия в рамките на традиционните Чудомирови празници.