Искам бебе на Конгреса по стерилитет и репродуктивно здраве

Дата на събитието: 18.03.2018


От 15 до 18 март в Боровец, фондация „Искам бебе“, по покана на председателя на БАСРЗ – проф. д-р  Е. Ковачев, взе участие в XIX Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве. 
 
За първи път пациентска организация получава възможност да се включи в програмата на конгреса, в който по традиция има и силно международно участие. Мария Янева, председател на „Искам бебе“ и Валентина Иванова, координатор на фондацията за гр. Варна, присъстваха на водещите лекции на български и чуждестранни специалисти, които очертаха акцентите в тазгодишното издание на конгреса - съвременни тенденции при асистираните репродуктивни технологии; авангардни подходи в ембриологията; генетични аспекти и имплантация; ендоскопски методи в репродуктивната медицина; фетална медицина.
 
Мария Янева изказа благодарност към участниците в конгреса за професионализма и всеотдайния им труд, с който помагат да се раждат повече желани деца в България. Г-жа Янева подчерта също, че благодарение на усилията на специалистите по репродуктивна медицина у нас, пациентските организации и подкрепата на държавата, чрез дейността на ЦАР (Център за асистирана репродукция), страната ни се нарежда на едно от първите места в Европа по успеваемост на ин витро процедурите. 
 
Председателят на „Искам бебе“ заяви, че фондацията, ще продължава все така активно да подкрепя двойките с репродуктивни проблеми в основните направления, които следва от създаването си – добра информираност на пациентите, набиране на средства чрез дарителски кампании за подпомагане лечениетето на двойки с репродуктивни проблеми, работа със специалисти по репродуктивна медицина, взаимодействие с държавните институции и общинските власти с цел обща подкрепа на каузата -  да се раждат повече желани българчета. 
 
Мария Янева обърна особено внимание и на значението на психологическата подкрепа, от която имат нужда преминаващите през ин витро лечение пациенти. Тя разказа пред присъстващите на конгреса за уникалната за страната ни Програма за социална и психологическа адаптация на двойки с репродуктивни проблеми, разработена от водещите психолози на фондация „Искам бебе“. Г-жа Янева сподели и за съществуващата отскоро национална телефонна линия на фондацията, на която желаещите да се включат пациенти, могат да получат подробна информация за психологическите групи, организирани от „Искам бебе“.
 
След участието си в програмата, Мария Янева получи поздравления от лекторите и участниците в събитието за постигнатите резултати от дългогодишната работата на "Искам бебе". Професор Алън Пейси от Университета в Шефилд също даде много висока оценка за дейността на фондацията и сподели, че във Великобритания няма пациентски организации, които пряко да подпомагат чрез постоянни дарителски кампании, подкрепени от корпоративни партньори, двойки с репродуктивни проблеми.