Избрани са 7-те двойки в кампанията "Посади надежда"

Дата на събитието: 29.01.2020


По-рано през деня в Министерството на земеделието, храните и горите, в присъствието на министър Десислава Танева и представители на фондация „Искам бебе“, беше изтеглен жребият, който определи 7-те двойки, които ще получат финансиране на ин витро процедура от кампанията „Посади надежда“.
 
Радина Велчева, основател на „Искам бебе“ коментира, че кандидатствалите двойки са били 40, като 29 от тях отговарят на условията на благотворителната инициатива. „Единственото условие за нас, като организация, беше участващите да нямат право да се възползват от държавно финансиране, т.е. да може парите, които са събрани по кампанията, да са за семейства, които се нуждаят от донорски генетичен материал“, поясни  Радина Велчева. Тя благодари на министър Танева и нейния екип за възможността кампанията да бъде осъществена и я определи като успешна в национален план.
 
От своя страна министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обобщи, че в рамките на „Посади надежда“ са закупени 6910 елхички. „Надявам се следващата година да бъдат още повече живи елхички“, каза министър Танева. По думите й, за всички закупили живи елхички, предстои да бъдат обявени местата, където през пролетта ще могат да засадят дръвчетата. „Надявам се кампанията да набира повече съмишленици като начин на живот и като отношение към природата и обществото, затова че трябва да помогнем и дарим надежда, на този, който има нужда от нея“, добави министърът. 
 
Седемте двойки, които бяха изтеглени чрез жребия са:
 
1.     Камелия Борисова и Красимир Данчев
2.     Живка Петрова и Христо Колев
3.     Величка Хинрикс и Фритуерих Хинрикс
4.     Климентина Керкенкова и Слави Керкенков
5.     Евелина Рангелова и Светослав Трифонов
6.     Пенка Рошлева и Владимир  Данаилов
7.     Таня Желязкова и Петър Петров
 
Като резерва бяха определени още три двойки:
1.     Ана Иванова и Виктор Сеферинкин
2.     Виолета Дончев и Иван Арнаутски
3.     Виктория Тодорова и Живко Тодоров
 
сн.: Министерство на земеделието, храните и горите