Изложбата „IN VITRO – IN VIVO” ще помогне да има още бебета

Дата на събитието: 30.10.2017


Младата авторка Александра Велева – Туши пресъздава раждането на нов живот със стъкло и камък и се надява творбите й да се превърнат в истински деца
 
На 30 октомври от 18.30 часа в обновената галерия “София 79” в хотел “Арена ди Сердика” (ул. „Будапеща“ No 2) ще бъде открита уникална по рода си благотворителна изложба – търг ”IN VITRO – IN VIVO”, средствата от която ще бъдат дарени на фондация „Искам бебе“ в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми.
 
Цикълът се състои от 14 разказа – творби, интерпретиращи раждането на живота чрез художествени форми от стъкло и стихове, създадени от Александра Велева – Туши. Изложбата ще представи и фотографии, дело на Иван Дончев. Според авторката Александра Велева, основната роля ще бъде на публиката, включвайки се с присъствие и участвайки в благотворителния търг, чрез който ще бъдат събрани средства за ин витро процедури на семейства, борещи се за бебе.
 
Идеята за благотворителната изложба се ражда преди четири години, докато Алекс подготвя дипломната си работа към департамент „Изящни изкуства“, програма „Изкуството от стъкло и керамика в архитектурата“ на НБУ. Темата й е създаването на живота и тя още тогава решава да направи творби от камък и стъкло, които да оживеят в истинския смисъл на думата. За име на цикъла от произведенията си избира „In Vitro - In Vivo“ (от лат. “in vitro” – “в стъкло“, „in vivo” – „живо състояние“). Работата на Туши започва с мраморните парчета, които тя открива по време на студентската си практика при скулптура Иван Русев и Снежана Стефанова в "Арт център Илинденци" в едноименното село. „Камъните сами ме откриха, те могат да превъплътят моята идея“, разказва авторката. Едно конкретно парче мрамор грабва вниманието й, защото в него тя вижда светлина. После добавя и стъкло, за да бъде подсилена светлината. Точно тази творба, която е и извора на вдъхновението Алекс да създаде цикъла "In Vitro - In Vivo", тя нарича "Агапе“. Според тълкуванието на древните гърци думата „агапе“ означава висшата, безкористна и вседаряваща любов, тази, която носим дълбоко в себе си, а не е насочена към конкретен човек. Именно „агапе“ определя и целта на произведенията в изложбата.
 
„Целият ни живот, от самото създаване, е проникване на материал в материал“, така Туши тълкува идеята на проекта си. Първо оформя камъните, а следващата стъпка е създаването на стъклата. Авторката решава, че те трябва да бъдат създадени от най-чистото стъкло, въплъщаващо неопетнената детска душа, като за целта избира чешки оловен кристал. Минава около година преди Туши да види финалния вариант на творбите си. През цялото време я крепи идеята, че тези стъклени бебета един ден ще се превърнат в истински.
 
Друг важен за цялостната концепция на изложбата “IN VITRO – IN VIVO” момент, е авторското решение произведенията да нямат подпис, защото според Александра, съавтори са всички хора, помогнали проектът да стане факт. Творбите имат сертификати за авторство и чешки оловен кристал.
 
Докато разработва творческата си идея, Туши се запознава с основателката на фондация „Искам бебе“ Радина Велчева. Алекс  й споделя, че мечтае тези произведения да не останат само стъкло, а да помогнат на някого и да се превърнат в живот. Радина я подкрепя напълно и е убедена, че проектът й ще се реализира. Скоро след това Туши се присъединява към екипа на фондация „Искам бебе“ и работи активно в помощ на семейства, които се сблъскват с репродуктивни проблеми. Като творец на уникалната стъклена интерпретация на създаването на нов живот тя казва: „Ще приема, че творбите ми имат живот едва когато видя родените от тях бебета“.
 
Всички използвани материалите за изложбата са чешки оловен кристал, флоатно/плоско стъкло, органични материали, мрамор, керамика и дърво. Творбите са изработени в България и Чешката република. За реализацията на цикъла „IN VITRO - IN VIVO“ домакини са били арт център „Илинденци“, училището в Светле над Сазовоу и фирма за хай-тех кристал „BOMMA“ в Чешката република, фирма „Клер-Д“ и Нов български университет, България.
 
Събраните средства ще допринесат за създаването на повече българчета в родината.
 
Партньори на проекта са: галерия „София 79“, сдружение „Толкова близо, толкова далече”, детски развлекателен център „Плей Парк“.