Фондация „Искам бебе“ подкрепя донорството на генетичен материал

22.04.2019 г. Цветелин Илчев/ Радио Велико Търново
По официални статистически данни двойките с репродуктивни затруднения в България са на 150 хиляди. Като неправителствена организация фондация „Искам бебе“ вече 12 години помага да се случи чудото за тях. Над 50 хиляди пък са онези двойки, които не успяват да създадат свое потомство по класическия метод „ин витро“ и се налага да използват чужда яйцеклетка или сперматозоид.Тъй като в бюджета на държавния фонд „ин витро“ не е заложено финансиране на двойки с изчерпан генетичен материал, преди 10 години фондация „Искам бебе“ постави началото на програма, търсеща начини това да се случи и чрез донорство на дарен такъв материал. Това е най-мащабната национална кампания в подкрепа на двойките, които се сблъскват с трудности по пътя към мечтата си за дете.

Каква е процедурата при мъжете?
След навършване на 18-годишна възраст всеки здрав мъж може да стане донор на генетичен материал без горна граница като ограничение. Желаещият да дари сперматозоиди първо преминава през серия от задължителни изследвания с цел да се изключи наличието на инфекциозни заболявания, както и да се определи неговият кариотип. В случай, че бъде одобрен за донор на сперматозоиди, той подписва информирано съгласие за това, запазвайки правото си да го оттегли по всяко време, преди пробата да бъде използвана за целите на асистираната репродукция. С оглед на това да се замразят няколко семенни проби, желаещият да дари посещава клиниката между 3 и 10 пъти с цел отдаване на материал като при всяко посещение трябва да спазва въздържание от отделяне на семенна течност не по-малко от 2 и не повече от 5 дни. Отдадената семенна проба се замразява за период от 6 месеца.

Как протича процедурата при жените?

♦ Всяка жена до 34-годишна възраст (включително), родила поне едно здраво дете, която има не повече от 5 живи раждания, в това число и собствените, има право да бъде донор на яйцеклетки до 3 пъти.

♦ На желаещата да дари яйцеклетки предварително се правят изследвания, за да се установи, че не е преносител на инфекции, проверява се как ще реагира на стимулация, извършва се ехографски преглед, цитонамазка, хормонални изследвания.

♦ След като резултатите от изследванията удостоверят, че желаещата може да бъде донор, в присъствието на нотариус тя подписва информирано съгласие за извършване на процедурата и акта на дарение, които може да оттегли до момента на изваждане на яйцеклетките.

♦ Самата процедура представлява хормонална стимулация с малки подкожни инжекции за период 9-13 дни. Завършва с пункция на яйчниците, направена под пълна венозна упойка и трае 3-4 минути.Манипулацията отнема приблизително 15 минути. Tя е напълно безболезнена и се извършва под краткотрайна пълна упойка (без интубация) главно с цел да се осигури неподвижност при пункцията, а не защото манипулацията причинява болка.

♦ Преди да бъде поставена упойката, жената преминава през тестове за алергични реакции и се наблюдава от анестезиолог по време на извършване на процедурата. След извършване на пункцията и извличането на яйцеклетките жената остава за не повече от 2 часа в специализираната клиника под лекарски надзор.

Съществуват различни митове, свързани с даряването на яйцеклетки, които не отговарят на истината:

Мит: Донорите са подлагат на много агресивна хормонална стимулация.

На практика донорите са здрави жени със запазен яйчников резерв и за стимулиране на техните яйчници са необходими много ниски дози хормонални препарати.

Мит: След процедурата се изчерпва яйчниковият резерв.

Всяка жена се ражда средно с около 1 милион яйцеклетки като до пубертета остава резерв приблизително 500 хиляди.

Мит: Изваждането на яйцеклетки става чрез операция.

Истината е, че яйцеклетките се изтеглят с пункция през влагалището. Самата манипулация трае приблизително 15 минути, напълно безболезнена и е се извършва под краткотрайна пълна упойка.Тук може да се запознаете с наредбата, която урежда донорството като законна процедура.

Източник: Радио Велико Търново