Колпоскопия

Колпоскопията е процедура, с която се изследва шийката на матката и влагалището за признаци на някакво заболяване. По време на колпоскопията лекарят използва специален инструмент – колпоскоп.

Колпоскопията се прави най-често, ако цитонамазката е положителна. Ако при колпоскопия докторът намери необичайна област от клетки, може да се вземе проба от тъканта за по-нататъшно лабораторно изследване (биопсия). Много жени се тревожат преди да направят колпоскопски преглед. Знанието за това какво може да се очаква при прегледа може да ви успокои и да увеличи самочувствието ви, преди да отидете на прегледа.

Защо се извършва?

Лекарят може да препоръча колпоскопия, ако цитонамазката или гинекологичният преглед покажат отклонения от нормата. Колпоскопията може да се използва за диагностика на:

– цервикален рак

– генитални брадавици

– възпаление на шийката на матката (цервицит)

– преканцерозни промени на клетките на маточната щийка

– преканцерозни промени на клетките от влагалището

– вагинален рак

Рискове
Колпоскопията е безопасна процедура и сама по себе си носи много малки рискове. В редки случаи усложненията от колпоскопията могат да включват:

– кървене

– инфекция

– пелвична( тазова ) болка

Кога да се обадя на лекар?

Признаците и симптомите, които могат да показват усложнения от колпоскопията, включват:
– кървене, което е по-голямо от типичното по време на менструацията

– треска

– силна болка в корема

– вагинален секрет с лош мирис

Незабавно извикайте лекар, ако имате който и да било от тези признаци и симптоми след извършената колпоскопия.

Подготовка за преглед

За да се подготвите за колпоскопски преглед, гинекологът може да ви препоръча:

– насрочване на колпоскопския преглед след края на менструацията.

– да нямате сексуални отношения един или два дни преди прегледа.

– да не използвате тапмони един или два дни преди прегледа.

– преди да отидете на насрочения преглед да вземете лекарства срещу болка, които се изписват без рецепта, каквито са ибупрофен или ацетаминофен.

Справяне с тревогите преди колпоскопията

При много от жените се появява безпокойство, докато чакат за колпоскопски преглед. Тревожността може да доведе до общо чувство на неразположение. Възможно е да имате проблеми със съня.

Жените, които са много обезпокоени по отношение на колпоскопския преглед, могат да усетят по-голяма болка по време на процедурата, в сравнение с тези, които намират начин да потиснат тревогата си.

Намерете начини да се справите с тревожността. Например:

Потърсете от своя лекар брошури за колпоскопски преглед, където е показан начинът за извършване на прегледа, както и какво да очаквате от него.

Задайте всички въпроси, които имате за процедурата, и помолете докторът да ви отговори преди процедурата.
Намерете дейности, които ще ви помогнат да се отпуснете, каквито са тренировката, медитацията или събирането с приятели и семейството.

Попитайте лекаря си дали е добре да слушате тиха музика от вашия MP3-плейър по време на прегледа. Жените, които слушат музика по време на прегледа, усещат по-малко болка и намалена тревожност.

Какво да очаквате по време на колпоскопията

Колпоскопията се прави в кабинета на гинеколога и продължава от 10 до 20 минути. Ще бъдете легнали на гинекологичния стол в една и съща позиция, както при прегледа, така и при вземането на цитонамазка.
Гинекологът поставя метален спекулум във влагалището. Спекулумът държи отворени стените на влагалището по начин, който позволява на гинеколога да види шийката на матката. След това лекарят поставя специален инструмент, наречен колпоскоп, на няколко сантиметра от вагината. През влагалището навлиза силна светлина, която позволява на доктора да направи добър и ясен преглед във вътрешността на вагината.

Шийката на матката и влагалището се почисват с памук, за да се премахне мукусът. Гинекологът може да постави специален разтвор в областта, което да подпомогне визуализирането на област с подозрителни клетки. Разтворът може да предизвика парене.

По време на биопсията

Ако при проверката докторът намери съмнителна област, може да вземе малка извадка от тъканта за по-нататъшно лабораторно изследване (биопсия). За да вземе проба, лекарят използва остър инструмент за биопсия, с чиято помощ премахва малка част от тъканта. Ако има повече съмнителни области, лекарят може от всички тези области да вземе проби за биопсия.

Това, което ще усетите по време на биопсията, зависи от това какъв тип тъкан се отстранява:

– цервикална биопсия. Биопсията от шийката на матката не е болезнена, но все пак може да почувствате натиск.
– вагинална биопсия. По-голямата част от влагалището се характеризира с ниска чувствителност и няма да усетите болка по време на биопсията. Биопсията в долната част на вагината може да предизвика болка, така че лекарят да приложи местен анестетик в района.

За да предотврати кървенето, в областта, където се извършва биопсията, лекарят може да използва химическо средство.

След колпоскопията

Ако лекарят не е взел проба от тъканта по време на колпоскопията, няма да има пречки вашият преглед да приключи.

Възможно е да възникне малко кървене от влагалището в следващите два дни.

Ако при колпоскопията е била взета и биопсия, е възможно да имате:

– вагинална болка, която трае един или два дни

– лесно кървене от влагалището в продължение на няколко дни

– изтичане на тъмен секрет от влагалището

След биопсията не използвайте тампони, средства за интимна хигиена и се въздържайте от сексуални контакти в продължение на една седмица след биопсията.

Резултати
Преди да си тръгнете от кабинета на гинеколога, попитайте кога да очаквате резултатите. Резултатите от колпоскопията ще определят дали ви е необходимо допълнително изследване и лечение.

Източник: mysurgery.bg