Псориазис и бременност

Псориазисът е хронично кожно заболяване, при което кожните клетки нарастват много бързо и се получават плътни, бели, блестящи или червени кожни плаки. Обикновено се появяват по коленете, лактите, скалпа, ръцете, стъпалата или ниско по гърба.

НЕ Е заразно. За възникването му редица фактори имат роля – наследствена обремененост, начин на живот и провокиращи обстоятелства (заболявания, стрес и др.).

 

Кой боледува най-често?

Псориазисът е най-чест при възрастни, но могат да бъдат засегнати деца и тинейджъри. Жените и мъжете боледуват еднакво често. От псориазис боледуват между 1% и 3% от хората по света.

 

На какво се дължи псориазисът?

Нормално, кожните клетки узряват постепенно и отпадат на всеки 28 дни. Нови кожни клетки заместват външните слоеве на кожната повърхност, които отпадат при ежедневната ни дейност, от триенето на дрехите, при къпане. При псориазиса кожните клетки не узряват, а вместо това бързо се увеличават на брой и се качват към повърхността на кожата за 3-6 дни като оформят характерните за заболяването плаки.

Точната причина за псориазиса е неизвестна. В много случаи той се унаследява.

 

Фактори, които могат да отключат заболяването са:

  • Дисфункция на имунната система.

 

  • Студен или горещ климат (Студеният климат влошава симптомите на заболяването).

 

  • Кожно увреждане. При увреждане на кожата псориатични плаки могат да се появят навсякъде, включително на мястото на раната.

 

  • Емоционален или физически стрес и тревожност. Стресът може да бъде отключващ фактор за появата на псориазиса, както и да влоши вече съществуващото заболяване.

 

  • Инфекция. Инфекциозни заболявания, като ангина и други, могат да причинят внезапна поява на псориазис, особено при деца.

 

  • Реакция към определени медикаменти.

 

  • Алкохол.

 

Симптомите при псориазис

Те са променливи и могат да се появяват в различни комбинации – подуване на ставите, болка и скованост, състояние, известно като псориатичен артрит. Той се среща при 5-10% от болните с псориазис.

 

Вдлъбване, жълтеникаво оцветяване и отделяне на нокътя от нокътното легло. Както и разрастване на кожата под ноктите.

Псориазисът може да бъде в лека форма, с малки обривни зони.

 

При средно-тежката и тежката степен на псориазис кожата може да бъде значително възпалена с повдигнати, червени зони, чиято повърхност е покрита с лющеща се, сребриста круста (коричка). При отстраняването на крустата остава фина зона на кървене, което е известно като симптом на Auspitz.

 

Ако псориазисът е в тежката си форма, плаките могат да се възпалят и да са болезнени, а големите кожни плаки да предизвикват неудобство и притеснение. Плаките могат да се сливат помежду си като придават на кожата изглед на географска карта. Те могат да покриват големи региони от кожата, например целия гръб.

 

Феномен на Koebner.

Представлява поява на псориатична плака на място, където има увреждане на кожата (порязване, изгаряне, слънчево облъчване) и където преди това е нямало такава.

Тези симптоми могат да изчезнат при преход в ремисия, дори без лечение, а след това отново да се появят.

Как се определя тежестта на заболяването?

Няколко белега определят тежестта на псориазиса. Това са степента на зачервяването и диаметъра на плаките, плътността на големите зони повдигнати кожни плаки и процента от кожата ви който е засегнат.

 

  • Лека форма.

Засегнати са само малки зони от тялото, например, само коленете или лактите.

 

  • Средно тежка форма.

Няколко големи плаки. Например, може да бъде засегната по-голямата част от скалпа. Плаките покриват по-малко от 20% от кожата, което е равно на това двете ръце да са напълно покрити с плаки. Има лека ставна болка, която не затруднява нормалния начин на живот. Безпокойство, свързано с това, че плаките се виждат от хората около нас.

 

  • Тежък псориазис.

Плаките могат да покриват големи зони (20-30%) от тялото. При определяне на процента на покриването, приемете, че дланта на ръката ви е 1% от повърхността на тялото ви, а общата повърхност на двете ви ръце е 20% от тази на тялото. Псориазисът засяга лицето. Тежко възпаление с образуване на гной в плаките и изпълване на плаките с течност и отпадане на големи крусти или еритродермичен псориазис, който се характеризира с остро възпаление и лющене на кожата.

 

Псориатичен артрит. Той включва прогресиращо подуване на ставите, скованост, намален обем на движенията, затопляне и зачервяване на ставата. Тежките случаи прогресират в разрушаване на ставата.

Какво можем да направим сами за лечението на псориазиса?

Поддържайте кожата си овлажнена. Внимателно омекотете и отстранете псориатичните крусти като поставяте върху тях крем и след това отлепвате полуотлепените корички. Това трябва да се прави много внимателно, за да не се разрани кожата.

 

Следвайте внимателно инструкциите за кожните продукти и предписаните лекарства. Може да ви отнеме известно време и много грешки, докато разберете кои козметични продукти са най-подходящи за вас. За леките симптоми на псориазис могат да бъдат използвани различни билкови продукти като лосиони и кремове с Алое Вера и други.

 

Спазвайте точно програмата си за провеждане на слънчеви бани.

 

Търсете винаги при необходимост съвет от лекуващия си лекар.

Няколко фактора могат да влошат състоянието ви в зависимост от типа псориазис. Поради това трябва да ги избягвате. Тези фактори са: студен, сух климат, стрес, инфекция, нараняване на кожата и някои медикаменти.

——————————————————————————————————————————-

 

Тъй като повечето дерматологични заболявания се влияят много от общото състояние на организма и факторите на средата, нормално е да се запитаме как БРЕМЕННОСТТА се отразява на ПСОРИАЗИСА.

 

Най-важното и основното е, че заболяването НЕ влияе по никакъв начин на репродуктивните способностти както на мъжете, така и на жените. Самият псориазис НЕ се оказва проблем за нормалното протичане на една бременност.

 

Основното затруднение идва от факта, че повечето антипсориатични средства са неподходящи за употреба по време на бременност и кърмене. Ако планирате бременност, добре е да посетите вашия дерматолог и да се консултирате с него за адекватна терапия за периода на бременност и лактация. В случай, че бременността е непланирана, трябва в кратък срок да уточните лечението си и ако е нужно, да го промените.

 

Сред най-опасните и абсолютно забранени препарати за приложение по време на бременност са следните: Acitretine, Methotrexate, Tazarotene.

В случай, че медикаментозното ви лечение включва някой от тези препарати, непременно използвайте сигурен метод за контрацепция.

Ако все пак установите, че сте бременна, то непременно и веднага посетете вашия лекар.

 

Източник: интернет