Първоначални прегледи и изследвания

При първата консултация, на която присъстват и двамата партньори, се снема щателна и пълна анамнеза, вземат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори, и се обсъжда заедно с двойката план на поведение и последващи изследвания при нужда.

Следват гинекологични прегледи при жената и проследяване на овулацията ú. Прегледите включват ултразвукова диагностика и се извършват в определени дни от менструалния цикъл – между 11-13 ден и 16-18 ден от менструацията.

При жената се назначава и изследване на т.нар.базални хормони между 3-5 ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol,Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл):

  • FSH (фоликуло-стимулиращ хормон)е хормон, който се секретира от хипофизната жлеза в мозъка. Изследва се в началната фаза на менструалния цикъл (от 2-ри до 5-ти ден). Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулацията при ин витро процедура;
  • LH (лутеинизращ хормон)има отношение към индукция на овулацията (спукване на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетката). Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената;
  • Estradiol (eстрадиол) е основният естрогенен хормон в женския организъм. Изследва се в началото на менструалния цикъл. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото. По време на ин витро процедура, естрадиол се изследва с цел да се установи отговорът на яйчниците към стимулацията при ин витро процедура;
  • Progesteron (прогестерон)е хормон, отговорен за подготовката на маточната лигавица и имплантация на оплодената яйцеклетка. Този хормон се изследва във втората фаза на менструалния цикъл (19-ти – 23-ти ден) и то предимно при жени, при които се проследява овулацията.

Други необходими изследвания, които могат да се назначат, са микробиология на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за инфекции като хламидии, уреаплазма, микоплазма, трихомони и д.р. В определени случаи може да се назначи хормонално и ехографско изследване на щитовидна жлеза.

Паралелно с изследванията на жената се извършва и спермограма при мъжа (анализ на семенната течност). При откриване на отклонения в спермограмата се прави консултация с уролог-андролог и се назначават допълнителни изследвания на мъжа като микробиология на еякулат, хормонални нива, разширена спермограма, даваща информация за качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност, и др.

Ако спермограмите на мъжа (стандартно се правят2-3) и хормоналните изследвания на жената са в норма, но продължава да липсва зачеване,се пристъпва към проверка на проходимостта на маточните тръби на жената. Това може да стане чрез хидротубация подултразвуков контрол или хистеросалпингография (т. н. „цветна снимка“).

В случай, че не се установи причина за ненастъпване на бременност, по време на дните около овулация на двойката се препоръчват полови контакти (т.нар. контролиран коитус), като съпругът спазва3-5 дни въздържание преди това. Не се препоръчва прекалено дълго въздържание или липсата на такова, тъй като това е оптималният период за обновяване на сперматозоидите в еякулата. На същия или следващия ден чрез ултразвуков преглед се проверява дали доминантният фоликул се е спукал. Това е индиректен метод за установяване на овулация и отделянето на годна за оплождане яйцеклетка.

Понякога се налага да се назначат и допълнителни изследвания и манипулации,както при жената, така и при мъжа. Така например при клинични данни за ендометриоза може да се назначи лапароскопия с цел отстраняване на ендометирозните кисти и лезии или хистероскопия с цел оглед състоянието на маточното тяло.

При повтарящи се спонтанни аборти, по преценка на лекуващия лекар може да се назначат генетични изследвания и при двамата партньори.

Започва се винаги от най-опростената и щадяща процедура и манипулация (ако на двойката е възможно да се приложи с необходимия процент на успех) и се преминава към по-сложната – инсеминация, ин витро или ИКСИ оплождане.

По време всички описани стъпки е много важно доверието в лекаря, извършващ прегледите, консултациите и процедурите. Заедно с него вие ще извървите понякога нелекия път към желаната бременност и раждане на здраво бебе.

Изтчоник: http://shterevhospital.com/invitro