Имплантационно зацапване. Зацапването като един от симптомите на бременност

Имплантационното зацапване (кървене) е един от няколкото типични симптоми и признаци на бременността.

Имплантиране е прикрепването на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката и се случва малко след като фертилизираната яйцеклетка (сега наречена баластоцист) е пристигнала от фалопиевата тръба до матката. Това обикновено се случва около на базалната температура (БТ).

– Температурен спад около 7 – 10 ден след овулация.

 

Положителен тест за бременност6-ти (7-12/13-ти) ден след овулация и оплождане (фертилизация).

 

Признаци на имплантацията като знак за настъпила бременност са:

– Имплантационни спазми. Леки крампи във вътрешността на матката.

– Имплантационно зацапване или кървене. Много краткотрайно и оскъдно зацапване, което има светъл (бледорозов) или тъмен (кървавокафяв) цвят.
– Второ температурно отместване на кривата

Въпреки имплантационното зацапване, само положителният тест за бременност ще потвърди със сигурност дали сте бременна или не. Лекарите препоръчват да се направи домашен тест за бременност (уринен тест), за да разберете дали симптомите, които сте имала, сигнализират за евентуална бременност. Повечето жени нямат никакви симптоми на бременността (типични симптоми, които могат да бъдат назовани, като кървене или спазми по време на имплантацията). Някои от жените, обаче, съобщават за капки кръв и/или леки спазми около вероятната имплантация. Тези симптоми могат да се получат и без да е имало зачеване и имплантиране. Тези характеристики, описани по-горе, могат да съществуват и при жени, които не са бременни. Така че, ако видите странно зацапване по средата на вашия месечен цикъл или преди деня на очакваната менструация, е добре да посетите вашия гинеколог и той да назначи съответните изследвания за установяване на кървенето извън цикъла.

 

Бременна ли съм? Защо имам тези имплантационни симптоми?

Имплантационното кръвотечение или т.нар. зацапване обикновено не изглежда като редовна менструация. То е оскъдно, както по-горе обяснихме (розово или кафеникаво течение). Със сигурност ще разберете, че това е нещо по-различно от типичната ви менструация. Обикновено отшумява в рамките на един-два дни. Повечето жени, които са имали имплантационно зацапване (по статистика), са го получили около 9 дни след овулация (със среден обхват от 6-13 дни след овулация). По време на имплантационното кървене (зацапване) баластоцистът е незабележим за невъоръженото око и е може би по-малък от точката, която слагаме в края на изречението. След като имплантацията вече се е осъществила, от баластоциста се получава ембрионът.

 

Кръвните тестове за бременност ще бъдат положителни в рамките на 3-4 дни след имплантацията, а уринният тест за бременност (домашният тест) обикновено ще бъде положителен след 4-5 ден от имплантацията или най-късно до няколко дни след очакваната дата на менструацията.

 

Източник: modenita.bg