сп. Кенгуру, януари, 2017 г.

Петър Дънов казва: „Ангелите посещават хората по невидим път, като им предават своята разумност и светлина, както огънят предава топлината си на добрите проводници“. Празник на добротата е и традиционният благотворителен безар – “Ангелска ЧУДОтворителница” на фондация “Искам бебе”. Научете повече за вдъхновяващия проект от Вера Вулджева – член на Управителния съвет и координатор на фондация “Искам бебе”.
Интервю на Ива Лалова

Благодарение на „Искам бебе“ са се родили повече от 1000 бебета като моето и това е повече от прекрасно! За нас всеки един живот е безценен, всяка една променена съдба е огромно щастие и сме сигурни, че в това има много от онази ангелска любов, която ни е нужна не само по Коледа, а всеки ден и миг. Вдъхновени сме от желанието да помагаме на двойките, борещи се за дете – както емоционално, така и финансово, и не на последно място сме водени от вярата, че всички заедно можем да правим чудеса.

Г-жо Вулджева, откъде идва името на проекта?

В „Искам бебе“ всичко е ангелско. В началото подарявахме на момичетата сребърни ангелчета с пожеланието да им донесат рожба. После създадохме фотоизложба на деца, заченати ин витро – „Ангели с мисия“. Кръстихме благотворителните си базари „Ангелска ЧУДОтворителница“. Годишните ни награди, които връчваме за принос към каузата, са „Ангели на благодарността“. Създали сме „Дървото на Ангелите“ и „Книгата на Ангелите“… В „Искам бебе“ вярваме, че Ангелите са с нас и ни помагат да вървим по трудния път на безплодието, да се борим, да продължаваме да се надяваме, без да се отказваме, и накрая да прегърнем рожбите си! Затова имаме и толкова много ангелско вдъхновение, което ни провокира да дадем такива имена на нашите инициативи. Ангелските творения започнаха да се появяват при нас още от 2009 г., а през 2011 г. се роди идеята да кръстим цялото събитие „Ангелска ЧУДОтворителница“. Художничката Елица Сърбинова създаде логото на проекта. През годините постепенно сбъднахме най-различни благотворителни инициативи – базари, изложби, концерти, театрални постановки. Вече толкова много хора ни подкрепят – творци, музиканти, актьори, доброволци… Прекрасно е!
Как се роди идеята за „Ангелска ЧУДОтворителница“ и какво всъщност представлява тя?
„Ангелска ЧУДОтворителница“ се роди постепенно, плавно и естествено. Тя е рожба на любовта и доброто. Започнахме да се събирахме у дома с мои приятелки и сестри по съдба, борещи се за бебе. Част от тях вече се бяха докоснали до магията на фондация „Искам бебе“ и, получили подкрепа, копнееха да „предадат нататък“. Заедно с тях творихме ръчни покани и подаръци за гостите на наши събития. За Рождество 2009 сътворихме 600 вълшебни лилави покани с кацнали на тях ръчно направени ангели. С годините нещата се разраснаха и все повече хора започнаха да ни помагат. И така, съвсем естествено, започнаха да се случват и базарите… на многоместа из цяла България, по най-различни поводи. На тези събития се предлагат творения от различни изкуства, като събраните от дарения средства се предоставят на двойки с репродуктивни затруднения.
С какви чудеса радвате хората, които копнеят да бъдат родители?
Радваме ги с чудото на живота най-вече! Толкова много деца се родиха с наша подкрепа през годините, толкова много наглед „невъзможни“ бременности се случиха, толкова много споделена любов изживяваме, толкова много подкрепа получаваме и оказваме. Доброто е заразно, казваме ние, и през годините се доказа, че е така. Все повече хора започнаха да ни търсят не с молба за помощ, а за да подадат чрез нас ръка на непознат, за да дарят средства, или да предложат помощта си на доброволци или дарители на време, труд, приятелско рамо. Благодарим на всички, които са с нас и продължават да ни подкрепят. Всичко, което правим, е възможно само и единствено, защото сме заедно. Чудото на живота се случи на мен след 12-годишна борба. Сияна днес е моята сбъдната мечта, моето чудо и най-голяма любов!
Какво предстои в календара със събития на фондация „Искам бебе”?
На 27 и 28 декември ще участваме в коледния базар в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Там очакваме всеки, който иска да подари надежда на бъдещите родители.